„Don Pasquale", o nouă premieră la Opera Națională Română Iași
Dimensiune font:
Aproape de finalul stagiunii 2020-2021, Opera Naţională Română din Iaşi anunţă premiera operei Don Pasquale de Donizetti, (“drama buffa”), comedie spumoasă ale cărei roluri sunt interpretate integral de soliştii operei, singurul invitat fiind dirijorul David Crescenzi. Arti;tii au primit cu bucurie acest titlu şi au lucrat cu mare pasiune împreună pentru a pune spectacolul în scenă, în doar o lună totul fiind finalizat.
Spectacolul va avea loc pe 23 iunie, iar din distribuție fac parte Daniel Mateianu (Don Pasquale), Alexandru Constantin (Malatesta), Cristina Grigoraş (Norina), Andrei Fermeşanu (Ernesto), Cătălin Berea (Notarul). Maestru de cor este Manuel Giugula, regia este semnată de Victor Zaharia, iar dirijor este David Crescenzi.
„Dificultatea acestei opere, e sigur textul italian, pentru că se pronunță mai repede și încă pentru un interpet italian e mai greu, dar avem de lucrat mult. Eu am o satisfacție mare pentru că am obținut rezultatul cu soliștii, un rezultat minunat”, a spus David Crescenzi. „Este un spectacol foarte comic și foarte vesel, neașteptat de echilibrat și de simetric din punct de vedere din punct de vedere muzical. Atunci când am început să explorez profunzimile lui, mi-am dat seama că, după prima ascultare recunoșteam, toate părtile și nu mai reușeam să le mai uit de plăcute și de interesante sunt. Mi-am adus aminte din punctul acesta de vedere, de nunta lui Figaro, lui Mozart și este atât de bine realizată compoziția”, a completat și regizorul Victor Zaharia. El a spus că s-a preocupat să pună în valoare cât mai bine potenţialul fiecărui artist şi să exploateze toate mijloacele comice posibile. Să creeze un spectacol vesel, care să alunge gândurile întunecate şi să nu lase spectatorul să adoarmă, aşa cum se mai întâmplă uneori la operă (din cauza frumuseţii muzicii, adaugă el). Montarea sa pune în centru jocul actoricesc şi foloseşte proiecţii video pentru a întregi atmosfera. Victor Zaharia este membru al corului de 20 de ani, timp în care a avut şi roluri solistice şi, ca asistent de regie pentru unele spectacole, a “furat” meserie, cum spune el, odată cu fiecare spectacol şi fiecare regizor pe care l-a întâlnit.
Această premieră ”Don Pasquale” vine după 15 ani. „Este un lucru foarte bine venit pentru că pe repertoriul de operă buffa nu stăm grozav, sperăm cu această producție să fi găsit o cutie a pandorei și să îmbogățim constant repertoriul operei pe acest segment”, a punctat Andrei Fermeșanu, coordonatorul artistic al Operei. El a subliniat și calitatea artistică a spectacolului, datorată maestrului David Crescenzi. El spune că lucrarea are foarte multe rigori stilistice şi că maestrul Crescenzi se impune prin autoritatea cunoaşterii şi prin buna sa relaţie cu artiştii şi orchestra. El mai spune că spectacolul urma să fie creat ca operă în concert, iar posibilitatea de a transfera din nou orchestra în fosă a impus necesitatea unei regii, excelent şi atât de repede realizată de Victor Zaharia.
Acţiunea operei Don PAsquale este plasată la Roma, la începutul secolului al 19-lea. Aflat în căutarea unei neveste tinere, Don Pasquale (burlac trecut de prima tinereţe), îl roagă pe prietenul său, dr. Malatesta, să-i găsească aleasa inimii. Acesta o descrie pe fată ca fiind sora lui, nespus de frumoasă. Don Pasquale simte că a întinerit deja şi îşi imaginează cum vor avea ei vreo şase copii. În timp ce citeşte un roman de dragoste, Norina crede că ştie toate trucurile de a prinde un bărbat în mrejele ei. Iar Ernesto, nepotul dezmoştenit al lui Pasquale, se gândeşte cum i-au scăzut lui total şansele de a o lua el de nevastă pe Norina. Aşa că se hotărăşte să părăsească oraşul, mulţumit să ştie că Norina va fi fericită. Înainte însă, îi cântă o serenadă în grădina lui Pasquale, despre dorinţa lui de a fi cu ea în noaptea aceea frumoasă. La final, Norina şi toţi ceilalţi cântă morala operei: „Când ești bătrân și încerci să te recăsătorești, norocul nu merge de obicei pe drumul tău”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau