„Este nevoie de cadre medicale în școli”

lumi 1

Dimensiune font:

| 18-09-2023 08:57

 

Dialog cu Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială Iași, unitate ce are în administrare și cabinetele medicale din școli și universități

- Iașul a găzduit recent Congresul Național de Medicină Școlară Universitară și Asistență Socială, un eveniment aflat la cea de-a XII-a ediție și prima organizată în Capitala Moldovei. Manifestarea a fost în tandem cu un alt eveniment important – Congresul Colegiului Medicilor Stomatologi Iași. Care au fost principalele teme abordate?

- Încă de la începutul dialogului ar trebui să dăm timpul cu un an în urmă, când cei doi coordonatori ai cabinetelor de medicină școlară și universitară au propus ca Iașul să fie, în 2023, gazda acestui eveniment foarte important. Ideea congresului a plecat, în urmă cu 12 ani, de la Cluj, iar după ediții derulate în diferite zone ale țării, iată că a ajuns și la Iași. Încă de la bun manifestarea a avut inclusă pe agendă și asistența socială, iar în acest an am inclus și medicina stomatologică, bucurându-ne de sprijinul doamnei profesor universitar Norina Forna, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Iași și inițiatorul congresului de profil, aflat tot la cea de-a XX-a ediție. Am reunit cele două manifestări care au oferit o tematică importantă, adusă în prim plan de specialiști de renume la nivel național.

- Vorbim despre un proiect ambițios, care a adus alături medicina școlară, cea stomatologică și asistența socială. Care au fost provocările acestei abordări interdisciplinare?

- Nu este deloc simplu pentru că vorbim despre un conglomerat cu multe persoane implicate. Segmentul medicinei școlare se află în grija Primăriei Iași din anul 2009, gestionați pe partea administrativă de către Direcția de Asistență Socială. Până atunci a fost subordonat diferitelor spitale, o perioadă chiar  CJAS și DSP.  În urma unei ordonanțe, au fost înființate patru compartimente având ca și coordonatori medici și asistenți medicali. La Iași sunt în jur de 88 de cabinete medicale școlare, stăm destul de bine din acest punct de vedere. În zona universitară sunt alte 20 de cabinete, la care se adaugă cabinete de medicină stomatologică școlară și universitară, aflate în subordinea administrației locale. Numărul cadrelor medicale este undeva la 285, după ce anul trecut am făcut o suplimentare de 80 de posturi, foarte necesară. Mai este nevoie de cadre medicale deoarece numărul școlarilor și al studenților este foarte mare. După pandemie, care a adus și un lucru bun – ne-a reamintit cât de multe lucruri putem face dacă ne unim forțele în slujba celor care au nevoie de noi, am strâns această abordare. Atunci, în prima linie erau cadrele medicale, dar nici asistența socială nu a stat deoparte. Am reușit să facem o unitate foarte frumoasă și să-i sprijinim pe cei izolați la domiciliu. La cei cu probleme fie ajungea un cadru medical, fie un asistent social, ceea ce ne-a legat și mai mult.

„ Încercăm, prin acțiunile noastre, să atragem și alte instituții publice”

 - Cum încurajați colaborarea dintre medicina școlară și ceilalți participanți la actul educațional – profesori, părinți, alți susținători? Cum arată parteneriatul dintre asistența socială și medicina școlară?

- Avem multe evenimente împreună și nu doar în ceea ce privește asistența socială, medicina școlară și cea stomatologică. Încercăm, prin acțiunile noastre, să atragem și alte instituții publice fie că au specific social, fie medical, fie că fac parte din comunitate. Inspectooratul Școlar Județean este un factor foate important, la Direcția Județeană pentru Protecția Drepturilor Copilului, asta fără a mai aminti sectorul ONG fără de care nu ne-am putea derula activitatea la modul impecabil.

- Ceea ce arată, încă o dată, importanța acestui segment, ale cărui servicii sunt foarte căutate.

- Este și firesc deoarece instituțiile sociale au foarte multe activități, însă unele nu sunt licențiate. Ca urmare, prin colaborarea pe care o avem de mulți ani, materializată prin foarte multe proiecte, sunt completate serviciile sociale cu ajutorul asociațiilor neguvernamentale și fundațiile. Ele oferă sprijin în diverse domenii cum ar fi îngrijirea la domiciliu ori activitaăți dedicate copiilor cu nevoi speciale sau probleme de sănătate, ca să ofer doar câteva exemple. Avem o colaborare foarte bună cu vreo 40 de ONG-uri.

- Revenind la rolul medicinei școlare, aveți un tablou al afecțiunilor cele mai întâlnite în rândul elevilor?

- Aceste aspecte ajung la Direcția de Sănătate Publică. După ce fac monitorizare, cadrele medicale transmit datele și situațiile identificate la forul superior, care rezlizează o radiografie a stării de sănătate a elevilor și studenților. Raportările au loc după un calendar foarte bine pus la punct. Există controale periodice pentru a evita orice mică problemă care ar putea aduce prejudicii copiilor, de aici vin și rezultatele foarte bune. Activitatea cadrelor medicale ce activează în cabinetele școlare nu se rezumă doar la triajul epidemiologic sau vaccinurile care se fac, ci și la îndrumare, monitorizare a cazurilor de copii cu unele probleme. Foarte importante sunt campaniile de conștietizare, prevenție, educație sanitară. Activitățile sunt zilnice și au la pupitru diferiți actanți – cadre medicale, părinți, învățători, profesori sau parteneri din comunitate.

„Ce este mai important decât sănătatea?”

- Cum se integrează medicina școlară în politicile de sănătate publică?

- Are un rol foarte important, detaliu care s-a putut observa chiar și în perioada pandemiei. Chiar dacă nu era o activitate specifică lor, au fost prezenți. În colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, au intervenit în tot ceea ce a însemnat problematica impusă de COVID. Apoi este de apreciat și intervenția după izbucnirea războiului din Ucraina, când mulți profesioniști din domeniu au oferit sprijin refugiaților. Este nevoie de cadrele medicale fiindcă ce este mai important decât sănătatea?

- Ați amintit de sprijinul oferit copiilor atât prin intermediul DAS, cât și al ONG-urilor partenere, dovedit încă o dată și la acest nou început de an școlar.

- Cum ar putea fi altfel și ce bucurie mai mare le poți face celor mici decât să le fii alături în prima zi de școală? Avem un proiect foarte frumos, se numește „Copii de nota 10”, ajuns deja la XIV-a ediție. Cu ajutorul Primăriei și al partenerilor am oferit aproape 700 de ghiozdănele complet echipate, în valoare de 170 de lei fiecare, pentru tot atâția copii ale căror familii se află în evidența DAS și nu doar. Pe listă am inclus și copii din familii care nu sunt în monitorizarea noastră, dar și 100 de elevi refugiați din Ucraina, fiind la al doilea an în care le oferim sprijin. Ei s-au bucurat și de un spectacol oferit cu drag de către Corul de Copii al Municipiului Iași, dar și de către artiști ai Casei de Cultură a Studenților. Copiii către care ne îndreptăm grija și atenția nu au ocazia să meargă prea des la un spectacol de dans sau de muzică ori la teatru. Ca dar, noi am primit bucuria lor.

- Încheiem fiecare dialog purtat cu dvs cu planurile DAS, de această dată legate de rețeaua de medicină școlară.

- Ne dorim extinderea acestui segment. Am suplimentat numărul de posturi, unele deja și-au găsit titularii. Altele, fiind vacantate, se află în imposibilitatea de a le scoate la concurs, dar sperăm că printr-un memorandum vom reuși să finalizăm și acest aspect. Este nevoie de cadre medicale în școli. Am primit multe solicitări din partea unităților de învățământ fie pentru asistenți medicali, fie pentru medici. Sunt mulți elevi, multe școli și este nevoie de asistență medicală pe parcursul procesului educațional. La fel și în universități.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Congresul Național de Medicină Școlară Universitară și Asistență Socială, în tandem cu Congresul Colegiului Medicilor Stomatologi Iași, a reunit peste 450 de specialiști din domeniu.

Organizat de Primăria Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Colegiul Medicilor Stomatologi Iaşi, cele două manifestări au facilitat întâlniri profesionale, dezbateri şi vizite la diverse centre, specialiştii având ocazia de a fi la curent cu cele mai recente informaţii şi tendinţe din domeniu. Secțiunile de dezbateri au tratat teme precum „Vechi şi nou în medicina şcolară - Sănătatea de la mic la mare!” - susţinută de membri Cabinetelor medicale şcolare şi universitare Iaşi, „Tehnici clasice versus de vârf în medicina stomatologică actuală” - susţinută de Colegiul Medicilor Stomatologi, „Strategii comunitare de dezvoltare a asistenţei sociale” - susţinută de asistenţii sociali ai direcţiilor şi serviciile publice de asistenţă socială din ţară

 INTERVIUL VIDEO AICI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
17/11/2024 23:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
17/11/2024 20:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
17/11/2024 20:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
17/11/2024 20:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
17/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei