„Filmul este cea mai complexă formă de artă”

1mara2
The Cry of Silence

Dimensiune font:

| 27-01-2020 08:22

 * dialog cu Mara Crăcăleanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi regizorul scurtmetrajului „The Cry Of Silence” * din distribuţie fac parte şi actori de la Teatrul Naţional Iaşi * filmul anterior, „Mirrorcide”, a fost distins cu 32 de premii la festivaluri internaţionale

 

La o distanţă de cinci ani de la lansarea „Mirrorcide”, un scurtmetraj foarte apreciat de critici şi multipremiat la concursuri internaţionale importante, o tânără din Iaşi, Mara Crăcăleanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, vine cu o nouă propunere – „The Cry Of Silence”. Am stat de vorbă cu Mara despre pasiunea ei pentru film, despre cum se poate transforma o ideea într-un scurtmetraj şi despre bucuriile pe care i le-a adus o astfel de iniţiativă.

- Un nou film, Mara. Despre ce este vorba?

- Este vorba despre un scurtmetraj, „The Cry Of Silence”, este un film despre două surori, o poveste care urmăreşte fragmente din vieţile lor şi momente decisive pe care trebuie să le parcurgă. Este o meditaţie asupra vieţii si a morţii, a contrastului dintre tristeţe, durere, bucurie şi euforie. Titlul, tradus “Strigătul Tăcerii”, ilustrează conceptul de suferinţă şi durere mută.
- Tema invită pe orice la meditaţie, introspecţie, la reevaluare personală. Cum ai ales povestea? Ce te-a atras la poveste?

- M-am gândit că tema pierderii şi a resemnării nu este abordată foarte des în cinematografie şi ideile au venit de la sine. Am ales povestea a două surori pentru că legătura e una foarte puternică, dar poate fi vorba despre oricine, un membru din familie, un prieten, un animal de companie, ceva din tine care s-a rupt. 
- Cu cine ai lucrat la noul scurtmetraj? Ce ţi-a plăcut cel mai mult la colaboratorii tăi?

- Am avut şansa să lucrez cu o echipă de oameni foarte talentaţi, care m-au ajutat mult cu acest proiect. Din distribuţie fac parte actori de la Teatrul Naţional din Iaşi, Ada Lupu, Puşa Darie şi studente de la Universitatea de Arte „George Enescu”. De asemenea, am avut sprijinul unei case de producţie din Londra. Director de imagine este Crînguţa Pînzaru, asistent de cameră Radu Afloarei, operator secund Relu Tabără, care a fost director de imagine la scurtmetrajul anterior, „Mirrorcide”, editor Octavian Şaramet, colorizare si VFX Marian-Mina Mihai, sound design Ana-Teodora Popa, asistent de regie Alice Moisă. Echipa a fost completată de alţi membri care s-au ocupat de costume, make-up, hairstyle, set design, asistenţi de producţie, sunet şi figuraţie. Am organizat casting pentru studentele de la actorie, iar echipa am adunat-o om cu om, după discuţii şi consultări care au durat câteva săptămâni. Am lucrat la film câteva luni, până a ieşit aşa cum mi-am propus şi sper ca acest proiect să arate evoluţia mea faţă de scurtmetrajul anterior.
- Cât de greu este să faci un film? Care sunt cele mai mari obstacole?

- Este extraordinar să poţi să faci film. Este o preocupare care necesită dedicare, pasiune, determinare, seriozitate. Oricât de complicat şi de solicitant pare, atunci când îţi vezi scenariul transpus în imagine, ai o satisfacţie imensă. Dificultăţile cele mai mari constau în faptul că este greu să găseşti o casă de producţie care să-ţi ofere finanţare, de aceea am ales să fac un film independent. De asemenea, este greu să găseşti oamenii potriviţi. În echipă ar trebui să existe persoane care să comunice uşor, să colaboreze fără orgolii.
-  „Mirrorcide”, cel de-al treilea scurtmetraj semnat de tine, a fost foarte bine primit şi premiat. Care sunt cele mai importante distincţii?

- „Mirrorcide” a obţinut până în prezent 32 de premii la festivaluri importante de film, precum: „Rhode Island International Film Festival”, „Los Angeles Film Awards”, „New York Film Awards”, „Best Shorts Competition”, „Calcutta International Cult Film Festival” şi a fost proiectat pe mai multe continente.

- Cum ajunge un film să fie premiat?

- Prima condiţie este să înscrii filmul pe platforma festivalului şi să ai încredere că juraţii, profesionişti în cinematografie, vor aprecia filmul tău. Dacă demonstrezi că este bine făcut, cu atenţie la detalii, cu respectarea rigorilor în ceea ce priveşte scenariul, imaginea, sunetul, montajul, poţi spera la un premiu.
-  De ce ai ales filmul, Mara? Ce te atrage la cameră, la ecran?

-  Am ales filmul pentru că este cea mai complexă formă de artă. Consider că este un mijloc prin care mă pot exprima foarte uşor şi am la îndemână multe instrumente: imagine, muzică, mişcare scenică. Pe mai departe, intenţionez să studiez regie de film la o facultate din Marea Britanie, dar nu exclud şi studiile în ţară, la Bucureşti.

A consemnat Maura ANGHEL

„The Cry Of Silcence”, cel de-al patrulea scurtmetraj semnat de Mara Crăcăleanu, poate fi vizionat în premieră, pe 31 ianuarie 2020, de la ora 18.00, la Cinema Ateneu. La Proiecţia de Gală va participa o parte din echipa filmului, alături de Irina-Margareta Nistor, în calitate de critic de film şi invitat de onoare. Evenimentul va fi moderat de Andrei Giurgia, coordonatorul activităţii cinematografice a Ateneului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Regal de creativitate la Palatul Culturii
15/05/2024 17:43

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, in calitate de partener al Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) in organizarea celei de-a IV-a editii a Romanian Creative Week, invită ...

Curtea de Apel Suceava menţine controlul judiciar instituit faţă de primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei
15/05/2024 17:23

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, rămane sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de fapte de corupţie, potrivit unei decizii luate, miercuri, de Curtea de Apel Suceava. Controlul ju ...

Dulgheritul, o meserie pe cale de dispariție
15/05/2024 14:22

  Într-un colt linistit al atelierului său, Petru Poinescu, din Vaslui, mangaie cu privirea mesele de lucru. Fiecare suprafată poartă urmele unor povesti vechi, sculptate in lemn de mainile sale ...

A început Romanian Creative Week 2024
15/05/2024 14:10

 Comunicat de presă. A inceput Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămani: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iasi, Festival du Bonheur pour les gourmands, in parcul Pa ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoșani rămâne în arest la domiciliu
15/05/2024 13:34

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a ...

Concurs pe teme de anticorupție, dedicat elevilor din Vaslui
15/05/2024 13:05

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, in parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Vaslui, derulează in perioada, 1 ...

Spectacol dedicat copiilor, la Opera Iași
15/05/2024 13:01

Opera Naţională Romană din Iaşi anunţă că programează un nou spectacol de balet dedicat copiilor,"Zana păpuşilor", de Josef Bayer, care va putea fi urmărit duminică, in Sala Mare, de la or ...

Municipiul Iaşi devine acţionar la ApaVital
15/05/2024 12:59

Consilierii locali ieşeni se vor intruni miercuri, 15 mai, de la ora 10, intr-o nouă şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi este inscris un singur proiect de hotărare şi anume aprobarea particip ...

  La închisoare, după ce şi-a spânzurat mâţa!
15/05/2024 12:56

M.C. are o vilă intr-un sat din sudul municipiului Iasi. Construcţia e aproape de varful dealului, una foarte izolată. Dar asta nu l-a scăpat de răspunderea in faţa legii. După excesul de furie din vara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei