„FITPTI este un demers asumat de teatrologie aplicată, de punere în practică a expertizei teatrale și competențelor teoretice pe care le am”

305719486_826292621878075_3513504872704142051_n

Dimensiune font:

| 20-09-2022 13:17

  Luna octombrie aduce pentru publicul ieșean cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), un eveniment foarte apreciat. În avanpremieră, am ridicat cortina alături de curatorul acestui festival, teatrologul Oltița Cîntec și director artistic al Teatrului „Luceafărul”.

 - FITPTI a ajuns la cea de-a XV-a ediție. Cum ați reușit să păstrați longevitatea și să creșteți an de an acest festival?

- Tainele sunt soliditatea conceptului curatorial, plierea pe nevoile culturale ale comunității, ruperea predictibilității. FITPTI are atașată în fiecare an o temă care îi asigură surpriza, înnoirea perpetuă. Deși rămâne același, festivalul e de fiecare altul. Arhitectura lui artistică e structurată pe fundamentele vârstei culturale, FITPTI are o adresabilitate foarte generoasă, nu e nișat ca alte manifestări. Pe noi ne interesează persoanele curioase, obișnuite ori nu cu consumul cultural, dispuse să ni se alăture într-o aventură de receptare a unor forme foarte variate de artele spectacolului. Programul e tentant căci integrez spectacole de teatru (indoor, outdoor), concerte, instalații, performance-uri, expoziții, ateliere, conferințe, lansări de carte, o paletă pe placul publicului larg, dar și al celui avizat, al specialiștilor. Evenimentele sunt plasate în multe locuri din oraș – anul acesta în 20, țesând o hartă în care implicăm multă lume. Parteneriatele numeroase și de top locale și internaționale - ambasade, institute culturale, sunt un alt element care ne definește, avem colaboratori care ne sunt alături încă de la început.  

Perseverența indiferent de condiții – am avut două ediții pandemice foarte reușite, cu valurile Covid 19 suflându-ne în ceafă, au fost ani cu bugete foarte mici, s-a asociat de fiecare dată cu ingeniozitatea curatorială care le-a făcut față. Să nu se înțeleagă de aici că a fost, că este simplu, nici vorbă! E greu, necesită gândire și efort. Dacă nu sunteți pregătiți pentru această formă de a dărui celorlalți din expertiza pe care o dețineți, sfatul meu cordial e să nu vă apucați să faceți vreun festival. Pentru mine, FITPTI este un demers asumat de teatrologie aplicată, de punere în practică a expertizei și competențelor teoretice pe care le am. Teoria și practica sunt, în cazul meu, în egală măsură importante, mă definesc ca profesionist. A fi curator asta înseamnă, să conectezi cercetarea cu practicile artistice.   

- Ce aduce nou această ediție? Care sunt surprizele acestui an?

- Exclusivitățile sunt numeroase și în 2022, când gravităm în jurul genericului „conflict-confruntare”. Din Ucraina, de la Dnipro, vine Teatrul Academic de Dramă și Comedie cu „Maidan Inferno” de Neda Nezhdana, o coproducție cu Collapse Lyon, pentru care s-a repetat cu puțin înainte de izbucnirea războiului și a avut premiera cu doar câteva zile înainte. Vă imaginați cât de complicat este să îi avem în festival, dar pentru ei e esențial acest gen de solidaritate artistică. Sunt niște creatori extraordinari! Din Marea Britanie vine „Indigo Moon”, care a colaborat la realizarea câtorva episoade din serialul Peaky Blinders. Avem o secțiune „Caragiale necanonic”, sunt 170 de ani de la nașterea dramaturgului, îl readucem în prim-plan prin benzi desenate, printr-un spectacol concert al Adei Milea, „O scrisoare pierdută în concert” (Teatrul Național Cluj Napoca) și un spectacol care la sediul AUĂLEU din Timișoara, în primăvară a adus poliția și o amendă pentru tulburarea liniștii publice: „O noapte furtunoasă”. Avem „Verde tăiat” (nominalizat la Cel mai bun spectacol UNITER), pe afise se regăsesc nume de vedete - Florin Piersic Jr., care nu lipsește de ani de zile, Marius Bodochi, Alina Șerban etc, dar și tineri la primii pași în carieră. Media evenimentelor zilnice depășește duzina, jucăm și la Spitalul de Copii, ca să le facem și celor de acolo o bucurie teatrală. Avem spectacole accesibilizate pentru persoane cu deficiențe de văz și auz. Și câte și mai câte! Un dragon lung de 4 m vine din Germania la noi la Festival. Horia Mihail va concerta cu Filip Papa la Sala Coandă, Palatul Culturii. Ne-ar trebui integral paginile ziarului ca să pomenesc pe toată lumea!

- Curatoriați acest festival de 15 ani, un timp rotund, în care ați adunat nu doar bucurii, ci și greutăți. Care au fos cele mai tensionate momente și cum le-ați trecut? V-ați gândit să renunțați vreodată?

- Curatorierea e un demers creativ, el dă contururi unui eveniment, făcându-l reprezentativ pentru o secvența temporală. În resorturile lui intime, e un act de creativitate în acțiune. E o formă de autorat, de imaginare a unui concept inedit în care să se așeze producții ce-i argumentează teza. Orice festival generează un context estetic compus din forme de expresie relevante, găsește soluții indiferent de circumstanțe, se reinventează periodic tocmai prin designul estetic propriu. Fără impulsurile de originalitate imprimate de direcția artistică, manifestările de continuitate riscă rutina. Plasarea în afara timpului e cel dintâi semn de inadecvare.  A fi la curent cu vibrația estetică a actualității e subîn­țeleasă. Dificil  a fost tot timpul, dar construcțiile solide nu se fac ușor. Da, am vrut să renunț după a V-a ediție, apoi am uitat. Publicul așteaptă FITPTI, nu pot să renunț chiar dacă îmi pun în conservare proiectele personale, nu am vacanță, dar asta sunt eu, tot timpul cu idei, activă, cu o energie contagioasă. Nu știu de unde vine, nu mă întrebați!

- FITPTI este dedicat tinerilor. De ce l-ați dedicat lor? Ce îi atrage în sala de spectacole?

- Spectatorul vizat de FITPTI e cel tânăr cultural, adică dispus la noi provocări indiferent de datele din documentele de identitate. Provocarea e cea tentantă, gândul că va fi martor implicat al unei experiențe de artă vie pe care n-a mai trăit-o sau a trăit-o și vrea s-o repete într-o altă formă. Magnetismul relațiilor emoționale scenă-sală e irezistibil. Odată ce i-ai dat de gust, vei reveni mereu, dă depedență pozitivă, sănătoasă!

- Și dacă am vorbit despre tineri, aș face un parcurs în timp și v-aș întreba care a fost prima piesă de teatru pe care ați văzut-o și ce v-a atras la teatru?

 La mine nu a fost o pasiune timpurie, în Târnăveniul meu ardelean nu exista teatru, venea la Casa de Cultură cel din Târgu Mureș. Am descoperit ce mi se potrivește un pic mai târziu, prin liceu, dar suficient de devreme încât să mă orientez spre ceva ce mi se potrivește. Am spirit de observație și curiozitate peste limite, capacitate de analiză și de sinteză, memorie vizuală, fundamentele kit-ului de teatrolog. E esențial în viață, personală și profesională, să reușești să te cunoști și să faci ceea ce ți se potrivește, la ce ești bun.

- Sunteți teatrolog și un critic de teatru cunoscut. Ce apreciați cel mai mult la tinerii actori?

- Și la actori e ca la publicul tânăr pe care îl vizăm, vârsta biologică e o cifră. Sigur că la început de carieră prevalează anumite trăsături profesionale, dar ele trebuie să se dezvolte pe parcurs. Talentul să fie secondat de disciplina profesională, de axioma că dacă nu ai grijă de aptitudinile cu care ai venit pe lume, acestea se ofilesc. Disciplina asta înseamnă, o abordare profesionistă în sensul că mereu trebuie să te preocupe evoluția artistică, cultivarea expresivității – corporale, vocale, a memoriei, lărgirea gamei de tehnici interpretative, varietatea stilistică. Te-ai făcut actor întrucât așa comunici tu cu ceilalți, ai o neliniște interioară care nu-ți dă pace până când rolul asumat iese perfect. Orice spectator e stimulat ca receptor de o prestație artistică împlinită. În spatele ei se tezaurizează ore, zile, săptămâni, luni de repetiție, de pregătire. E atât de… simplu! 

- Cum ajută teatrul la creșterea și dezvoltarea unui tânăr?

- Enorm! Arta teatrului e unul dintre contributorii semnificativi, aș zice de nelipsit, în dezvoltarea personală. Are potențialități speciale, pe care nicio altă metodă de modelare nu le are. Efectele ei sunt subtile, acționează în mod plăcut. Plus elemental catarctic, extrem de important.

- FITPTI este un festival recunoscut și pe plan internațional. Care au fost cele mai frumoase aprecieri?

- Aprecierile sunt și în vorbe, mai ales mulțumiri, dar faptele sunt incontestabile. Labelul festival remarcabil, pe care îl deținem din 2015 încoace, reînnoit anual de Asociația Europeană a Festivalurilor de la Bruxelles atestă ținuta europeană a evenimentului nostru. Lista foarte lungă a partenerilor internaționali care ne sunt alături e un alt argument. Artiștii care răspândesc vestea despre ce facem noi aici, nenumăratele oferte/propuneri care vin anual și din care triez. Dorința celor care au participat de-a reveni la FITPTI. Cuvintele sunt frumoase, măgulitoare, dar realitatea e fără drept de apel.

Oltița Cîntec este curator al Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, conf univ dr habil la Facultatea de Teatru UNAGE Iasi, director artistic al Teatrului Luceafărul, președinta Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru din România.

FITPTI în cifre

FITPTI se va derula pe perioada a 10 zile, între 1 și 9 octombrie, cu un Prolog showcase la Teatrul Luceafărul, pe 30 septembrie. La Iași vor sosi artiști din 18 țări - Austria, Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria și SUA. Cea de-a XV-a ediție a festivalului va reuni 120 de evenimente, în 20 de spații din oraș.

A consemnat Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei