A fost finalizat oficial Planul de Acțiune Orașe Verzi al Iaşului
Dimensiune font:
Planul de Acțiune Orașe Verzi identifică și prioritizează cele mai importante provocări de mediu ale orașului și recomandă proiecte de investiții și măsuri de politică administrativă pentru a le rezolva. În ceea ce privește măsurile concrete, analizele și consultările au identificat și prioritizat 44 de acțiuni în câteva mari domenii (transport, energie, clădiri, spații verzi, gestionarea deșeurilor etc.), măsuri care vor fi implementate în următorii cinci ani
După mai multe studii de teren, analize și discuții aplicate cu părțile interesate (organizații neguvernamentale, instituții publice, companii municipale, universități, mediul economic etc.), Planul de Acțiune Orașe Verzi al municipiului Iași a fost finalizat în mod oficial. Planul are avizul Agenției pentru Protecția Mediului și a fost aprobat în ședința Consiliului Local al Municipiului Iași din 30 octombrie 2023. Documentul strategic a fost dezvoltat în cadrul Programului „Orașe Verzi” al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), o inițiativă finanțată de
Planul de Acțiune Orașe Verzi identifică și prioritizează cele mai importante provocări de mediu ale orașului și recomandă proiecte de investiții și măsuri de politică administrativă pentru a le rezolva. Viziunea Orașului Verde Iași este aceea a unui oraș cu aer curat, spații verzi deschise, care utilizează eficient energia și care este accesibil tuturor. În ceea ce privește măsurile concrete, analizele și consultările au identificat și prioritizat 44 de acțiuni în câteva mari domenii (transport, energie, clădiri, spații verzi, gestionarea deșeurilor etc.), măsuri care vor fi implementate în următorii cinci ani.
Priorităţi
În domeniul Transport, au rezultat ca fiind prioritare două măsuri: îmbunăţirea infrastructuriii rutiere şi stimularea electrificării transportului public şi a altor vehicule publice. A doua prioritate o constituie creşterea eficienţei şi atractivităţii transportului public şi implementarea reglementărilor restrictive de parcare.
În ceea ce priveşte spaţiile verzi, sunt două direcţii prioritare. Prima ar fi continuarea programului „Oază verde”, destinat revitalizării spaţiilor publice abandonate sau degradate din cartierele oraşului. A doua, logic, ar fi realizarea de noi spaţii verzi în oraş. Măsura vine la pachet cu reglementarea actvităţilor de construcţii pentru stoparea degradării spaţiilor verzi.
În ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, ieşenii propun consolidarea capacităţilor Primăriei şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la separarea deşeurilor. O altă măsură – insule verzi pentru colectarea separată a deşeurilor solide şi centre de colectare şi recuperare a deşeurilor voluminoase - este într-o fază incipientă de implementare.
Pe domeniul Energie – Clădiri - Industrie, reducerea pierderilor de energie din sistemul de termoficare este prioritatea absolută. Apoi, se doreşte introducerea unui sistem de iluminat public modern, care utilizează energie solară şi lămpi eficiente energetic, domeniu în care Iaşul a făcut paşi concreţi. „Primăria Iași și-a demonstrat deja angajamentul față de dezvoltarea verde a orașului, atât prin pregătirea documentelor strategice, cât și prin implementarea măsurilor pentru reducerea poluării și creșterea calității vieții, de la creșterea eficienței serviciilor publice (termoficare, iluminat public, salubritate) și a numărului și suprafețelor spațiilor verzi până la eficientizarea energetică a clădirilor publice și transformarea transportului public în unul inteligent, modern, ecologic. Mulțumim partenerilor de la BERD pentru întreaga colaborare, mulțumim statului Taiwan pentru sprijin, mulțumim consultanților pentru munca dedicată și, mai ales, mulțumim tuturor celor care se implică pentru a face din Iași un oraș verde, curat și sănătos!”, spune primarul Mihai Chirica.
Costuri semnificative
Costul total estimat pentru acțiunile prioritare PAOV este de aproximativ 580 de milioane EUR, din care 575 milioane EUR sprijină investițiile în infrastructură și extinderea și îmbunătățirea serviciilor, iar 5 milioane EUR sprijină politici, dezvoltarea capacității de management. Finanțarea pentru PAOV va necesita un sprijin financiar semnificativ atât din partea administrației orașului, cât și din partea surselor de finanțare externă. Sursele potențiale de finanțare includ: granturi din partea UE, granturi și împrumuturi de la BERD și alte instituții de finanțare multilaterale, subvenții de la bugetul de stat inclusiv în cadrul Planului Național de Recuperare și Reziliență, finanțare de către companiile locale de utilități din venituri proprii și investiții din sectorul privat în cadrul acordurilor de parteneriat public-privat (PPP).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau