A fost scos la licitaţie contractul pentru podul de la Ungheni
Dimensiune font:
Podul de la Ungheni va fi construit de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, Însă banii vor veni de la Comisia Europeană care la sfârşitul anului trecut a aprobat o finanţare de 16,5 milioane euro prin Programul Mobilitate Militară CEF-T-2022-MILMOB CEF 2 Transport Adaptarea reţelei rutiere TEN T la utilizarea duală civilă – apărare.
Podul de la Ungheni va conecta infrastructurile rutiere între România şi Republica Moldova prin Autostrada A8: Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni şi Drumul Naţional R1 Chişinău - Ungheni.
Podul de peste Prut, care urmează să fie construit la Ungheni, va avea o lungime de 261,20 de metri, cu două benzi pe sens şi trotuare. De asemenea, va avea o lăţime de 13 m, din care 8 m reprezintă lăţimea părţii carosabile. Drumul de legătura va avea 1 km.
Proiectul include şi amenajarea unui nou punct de controlo al trecerei frontierei. Acesta va avea parcări atât pentru vehicule mari, cât şi pentru autoturisme. Vor fi construite spaţii inchise destinate verificării amănunţite a autoturismelor şi tirurilor.
La Ungheni trecerea de frontieră se trece feroviar, nu şi rutier. Aşadar, podul de la Ungheni este o necesitate atât pentru România cât şi pentru Moldova şi ajută la îmbunătăţirea competitivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficul de tranzit internaţional de mărfuri şi persoane.
Se mişcă lucrurile şi pe A7
În altă ordine de idei, Guvernul a aprobat la finele săptămânii trecute, proiectul de lege privind contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru construirea Autostrăzii A7 – Moldova. Este vorba de cofinanțarea aferentă mecanismului de Redresare și Reziliență dintre România și BEI.
Noua autostradă, cu termen de finalizare în anul 2025, va străbate Moldova de la Nord la Sud, înlesnind accesul spre București. Acest lucru înseamnă nu doar o arteră mai rapidă și mai sigură spre Capitala țării, ci mai multe investiții, mai multe afaceri, mai multe locuri de muncă, servicii mai bune, adică dezvoltarea întregii Regiuni de Nord – Est!
În acest context devine cu atât mai importantă și construirea celeilalte autostrăzi esențiale pentru Moldova – A8, care va lega Iașul de Târgu Mureș. „Prin conectarea Moldovei atât de Muntenia, cât și de Ardeal, putem spune, în sfârșit, că guvernanții au reușit să înfăptuiască Unirea și prin infrastructură modernă de transport rutier. Astfel de investiții, alături de finanțarea proiectelor de modernizare a căilor ferate, sunt baza pe care putem construi cu adevărat o Românie europeană și prosperă”, spune primarul Iaşului. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau