A fost semnat primul contract de lucrări la Spitalul Regional de Urgență!
Dimensiune font:
* firma care a câștigat licitația are la dispoziţie doar 4 luni pentru organizarea şantierului, excavare grosieră a pământului, devierea reţelelor de utilităţi şi amenajarea căilor temporare de acces din zona Moara de Vânt * acest prim contract are o valoare de 26,2 milioane lei, fără TVA
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), cea care gestionează proiectele spitalelor regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, şi cei ai Ministerului Sănătăţii au semnat, miercuri dimineaţa, în prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, primul contract de lucrări aferente proiectului. Aflate în prag de campanie electorală, autorităţile locale spun la unison că semnarea primului contract pentru lucrările de la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi înseamnă un pas important uriaş. Este de înţeles, mai ales dacă ne gândim că acest moment este aşteptat de mai bine de un deceniu.
În urma semnării contractului de lucrări, cei de la Ness Proiect Europene au la dispoziţie doar 4 luni pentru organizarea şantierului, excavare grosieră a pământului, devierea reţelelor de utilităţi şi amenajarea căilor temporare de acces din zona Moara de Vânt. Acest prim contract are o valoare de 26,2 milioane lei, fără TVA. „Am participat astăzi, alături de colegi social-democraţi, la un moment istoric pentru Iaşi. Este rezultatul muncii premierului social-democrat Marcel Ciolacu şi ministrului social-democrat Alexandru Rafila. În calitate de reprezentant al Guvernului în judeţul Iaşi am fost şi voi continua să fiu un sprijin pentru cei care lucrează la implementarea acestui proiect esenţial pentru sănătatea tuturor cetăţenilor. Vrem să vedem cât mai repede demararea lucrărilor în teren. Noi, ieşenii, aşteptăm de foarte mult timp ca acest proiect să devină realitate. Am transmis aceste aşteptări şi premierului Marcel Ciolacu, un om care a demonstrat deja că este un susţinător al proiectelor din zona Moldovei. Prin contractul semnat astăzi, SRU Iaşi intră pe un drum de pe care nimeni nu îl mai poate opri. Spitalul Regional de Urgenţă va fi construit în zona Moara de Vânt şi va aduce beneficii enorme pentru toţi locuitorii din zona Moldovei", spune prefectul Bogdan Cojocaru, preşedintele PSD Iaşi.
„SRU nu este doar o idee. Se concretizează în primele lucrări de săpături”
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, spune că faptul că s-a ajuns la semnarea contractelor şi că peste puţină vreme vor începe şi lucrările demonstrează că proiectul Spitalului Regional de Urgenţă a trecut de stadiul de machetă, fapt care arată că este important atât pentru autorităţile şi comunitatea ieşeană, cât şi pentru Guvernul României. „Tot ceea ce prognozam că sunt doar machete şi gânduri ale comunităţilor locale, pentru Iaşi şi zona metropolitană, se transformă în realitate. SRU nu este doar o idee. Se concretizează în primele lucrări de săpături. În mod obligatoriu nu va rămâne o groapă în care să se adune apa, ci va continua cu lucrările de construire a pasajului, aşa cum s-a discutat şi despre Autostradă şi Sala Polivalentă. Nu sunt doar idei pe hârtie. Ele se concretizează prin aportul unor guvernări responsabile. După mai bine de 17 ani de când se vorbeşte de acest spital, iată că vine momentul începerii lucrărilor, Noi, Primăria Municipiului Iaşi, rămânem acelaşi partener dedicat şi implicat. Pe lângă multe alte documentaţii necesare proiectului, inclusiv cele aferente reţelelor de utilităţi, lucrăm la studii pentru construirea căilor de acces spre şi în interiorul arealului Spitalului Regional, care va include şi Sala Polivalentă şi viitorul stadion şi pe care îl gândim dezvoltat unitar şi coerent, după un concept Smart City District”, ne-a spus primarul Mihai Chirica.
Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, consideră că după o cam prea lungă aşteptare, suntem în faţa unui moment ce va marca pozitiv dezvoltarea judeţului nostru. „În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, dar şi ca fost membru în Guvernul României, pot să vă spun sincer că atât administraţia liberală, cât şi guvernarea liberală au susţinut întotdeauna construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. Îmi amintesc cum contractul de finanţare pentru demararea lucrărilor a fost semnat atunci când la Ministerul Sănătăţii se afla un ministru liberal, după ce anterior proiectul stătuse blocat în birocraţie. Acum, când suntem aproape de a vedea prima cupă de pământ excavată, vom depune tot efortul instituţional, administrativ şi politic pentru ca parcursul SRU să nu se blocheze în nicio etapă, iar Iaşul să aibă infrastructura medicală modernă pe care o merită. Cred că, odată iniţiate lucrările, se deschide calea definitivă pentru construirea acestui spital şi putem avea încredere că proiectul va fi dus la bun sfârşit, iar până în anul 2026 vom vedea construcţia finalizată”, spune Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Se pregătește un nou contract
O a doua procedură organizată de Agenţia Naţională de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate, se află în curs de finalizare. Ea vizează atribuirea contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcţii, cu o valoare de 44,84 milioane de lei, fără TVA. Licitaţia a atras patru oferte, iar câştigătoare a fost desemnată asocierea Venturo Investment SRL (lider) - Koltek Musavirlik, care a avut o ofertă de 23,86 milioane de lei, fără TVA.
Cea mai importantă licitaţie aferentă acestui proiect, care urmăreşte atribuirea pachetului principal de lucrări de construire, furnizarea şi instalarea de echipamente medicale, a fost publicată în platforma de achiziţii publice la începutul acestei luni. Valoarea totală este estimată la circa 436 de milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 aprilie.
Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi urmează să fie construit în 48 de luni. El se va desfăşura pe o suprafaţă de teren de 120.000 metri pătraţi din zona Moara de Vânt, şi va avea nouă o suprafaţă construită totală de 202.689 metri pătraţi.
SRU Iaşi este o construcţie cu nouă etaje. Viitoarea unitate medicală va avea 850 de paturi, din care 752 paturi pentru îngrijire acută şi 98 de paturi pentru îngrijire intensivă, dintre care 12 pentru Compartimentul de Mari Arşi, 10 pentru ATI Pediatrie, 16 pentru ATI Neonatologie, şi 60 pentru ATI.
Pentru construcţia şi dotarea SRU Iaşi se estimează că se vor cheltui 668 milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat. Edi MACRI, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau