„Impozitele și taxele au rolul de acoperi niște cheltuieli publice”
Dimensiune font:
Noile prevederi ale Codului fiscal intră în vigoare începând de săptămâna viitoare. Printre modificările aduse se numără majorarea accizelor la tutun și alcool și reducerea pragului pentru acordarea facilităților fiscale în industria alimentară și în domeniul construcțiilor. „Sunt mai multe modificări. O parte vor intra în vigoare de la 1 august anul curent, iar o parte de la 1 ianuarie 2023. Aceste modificări apar prin prisma Ordonanței 16/2022. Cele care intră în vigoare de la 1 august sunt legate de facilitățile fiscale în sectorul construcții și agricol. Anumite modificări țin de eliminarea facilităților pentru salariații care lucrează în domeniul HoReCa, de contractele de muncă cu timp parțial. Și aici avem niște modificări, la veniturile din jocuri de noroc, unde s-au modificat cotele de impunere”, a declarat Roxana Șobolevschi, inspector principal din cadrul Direcției pentru Asistență Contribubili din cadrul Administrația Finanțelor Publice Iași.
Impozitul pe venitul microîntreprinderii va fi doar de 1%, aplicabil microîntreprindeirlor care au cel puțin un angajat. Se elimină astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderii existentă în prezent pentru firmele fără angajați. Astfel, firmele care nu au angajați vor trece la impozit pe profit, de 16%. De asemenea, scade pragul cifrei de afaceri pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. „Va crește puțin sarcina fiscală pe muncă, dar să știți că în Ordonanță există suficient de multe prevederi care conduc la unele diminuări ale presiunii fiscale. În unele cazuri, contribuții, poate impozit pe venit. Problema cea mai spectaculoasă din perspectiva impactului media: impozitul pe venitul microinteprinderilor, pentru că sunt foarte multe microinteprinderi în România, sunt câteva sute de mii 400-500 de mii de microinteprinderi”, a declarat prof.univ.dr.Costel Istrate, prodecan la Facultatea de Economie și Administrarea Afaceri, din cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași.
Impozitul va crește cu 40% pentru cei care închiriază imobile
O altă modificare la Codul fiscal a pus deja pe jar angajatorii: salariul part-time sub nivelul salariului minim va fi taxat cu CAS la nivelul salariului minim ca și cum ar fi întreg. „Oamenii de afaceri, sindicatele și alte asociații reprezentative pot în continuare să influențeze într-o măsură importantă mersul dezbaterilor în Parlament. Cea mai mare parte a prevederilor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Poate că până atunci, Ordonanța trece prin Parlament și poate că se fac suficient de multe discuții, demersuri, presiuni sau insistențe, în sensul modificărilor unora din prevederilor acestea astfel încât să fie satisfăcuți cât mai mulți din parteneri. Plecăm de la premisa simplă - statul are nevoie de bani și atunci caută bani peste tot”, a mai spus prodecanul prof.univ.dr.Costel Istrate.
Specialiștii în domeniul finanțelor spun că măsurile au fost luate pentru ca statul să mai aducă bani la buget. „Impozitele și taxele au rolul de acoperi niște cheltuieli publice. Sunt cheltuieli publice mari la buget. Domnul prim-ministru a promis că la rectificarea următoare va tăia din cheltuieli, deci criza e mare. Se dorește mărirea încasărilor din impozite și, în același timp, se reduce cheltuielile se pare că sunt probleme serioase la buget din perspectiva asigurării finanțării cheltuielilor bugetare”, a spus prof.univ.dr.Costel Istrate.
Persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor, alta decât cea în scop turistic, vor fi impozitate la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată în prezent. Practic, impozitul va crește cu 40% pentru acești proprietari, începând cu veniturile din anul 2023. „Toate persoanele fizice care închiriază un imobil și obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor ar trebui să știe că s-a eliminat cota forfetară de 40%, iar impozitul de 10% se aplică asupra venitului brut obținut. O modificare importantă este aceea că intervine obligativitatea înregistrării la organul fiscal a contractului de închiriere. Persoana fizică care închiriază un imobil are obligația ca în 30 de zile de la încheierea contractului să îl înregistreze la organul fiscal”, a mai spus Roxana Șobolevschi, inspector principal din cadrul ANAF Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau