A început pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva

1sfanta
1sfanta1
1sfanta3
1sfanta4
1sfanta5
1sfanta5
1sfanta6
1sfanta7
1sfanta8

Dimensiune font:

| 08-10-2024 23:12

* marți dimineață, un sobor de preoți a purtat racla în jurul Catedralei Mitropolitane într-o procesiune impresionată, moaștele Sfintei fiind scoase și depuse în baldachinul cu flori * mii de pelerini au așteptat peste noapte la Iași începerea pelerinajului la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva * din Voluntari au venit peste 100 de autocare cu 7.000 de pelerine * mulți pelerini parcurg drumul către Iași pe jos, ca act de penitență și devoțiune

La primele ore dimineții rândul se întindea deja pe aproape doi kilometri. Nici frigul de peste noapte și nici orele lungi de așteptare nu i-au speriat pe pelerini. La ora 6.00 în Catedrala din centrul Iașului a început slujba în prezența a sute de persoane.

În aerul răcoros al dimineții de ieri, racla a fost scoasă din Catedrală și purtată în procesiune, în murmurul rugăciunilor rostite în șoaptă. Rândul pelerinilor deja număra câșiva kilometri, peste 10.000 de persoane rugându-se la racla făcătoare de minuni. Nimeni nu părea descurajat de așteptare. Pentru mulți, face parte din experiența pelerinajului, un timp de reflecție și introspecție. Maria Ionașcu are  70 de ani, este din Vaslui și vine la pelerinaj de peste 30 de ani. „Fiecare an este diferit, dar sentimentul pe care îl am când ajung în fața raclei este mereu același. Simt o pace interioară și o bucurie care nu pot fi descrise în cuvinte”, a spus femeia. Mihai e un tânăr de 25 de ani, din Constanța. „Am venit să-i mulțumesc Sfintei Parascheva pentru că mama mea s-a însănătoșit după o boală grea. Cred că rugăciunile noastre au fost auzite”, a mărturisit el cu emoție. În așteptarea închinării, atmosfera era una de comuniune și solidaritate. Oamenii și-au oferă unii altora ceai cald, sandvișuri sau pur și simplu o vorbă bună. În ciuda oboselii, fețele pelerinilor radiau de speranță.

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată pe umeri de preoți până la baldachinul îmbrăcat în flori, iar apoi primii pelerini au fost lăsați să se închine. Unii dintre ei s-au așezat la rând cu 20 de ore înainte. Ca în fiecare an noi venim de foarte devreme. Venim cu o zi înainte, ne așezăm la coadă ca să fim primii. Nu pot să stau la coadă pentru nimic în lume. Uitați-vă că sunt cu scaunul în mână. Am probleme de sănătate. Cred că sunt cam vreo 20 de ani de zile. Mă simt liniștit din toate punctele de vedere. Mai calm. Ne facem și noi datoria față de divinitate”, a spus Radu, pelerin din București.

7.000 de pelerini veniți din Voluntari

Ca în fiecare an, rândul din prima și de pelerinaj este format din credincioși veniți de lângă București. Peste 100 de autocare au venit din Voluntari la Iași și anul acesta. În total, aproape 7.000 de persoane au venit în noaptea de dinaintea începerii pelerinajului. Suntem din Ștefănești. Greu și lung drumul, dar merită efortul. Acum, gata, nu mai avem nimic de când am intrat la Cuvioasa. Așa simțim să venim la Sfântă”, explică Florentina.

Sute de jandarmi și de voluntari au grijă ca pelerinilor să nu le lipsească nimic și să se păstreze ordinea și liniștea. „Ne-am pregătit așteptând pelerinii de la Voluntari si ceilalți care s-au așezat la rând. Dupa cum ați văzut am debutat in liniște în aceste vremuri atât de agitate”, spune general de brigadă Ion Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pelerinaj vindecător, anul acesta

„A început sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Anul acesta este pusă sub semnul harului vindecător. Pentru că fiul lui Dumnezeu s-a întrupat ca să ne izbăvească de suferință. A fost un început frumos cu multa tihnă. Sigur și cu emulație care se crează în rândul credincioșilor în momentul in care racla cu Sfintele Moaște se pune în mișcare. Cu emoție firească. Este multă pace. Nădăjduim să fie un pelerinaj cu multă pace și care, prin rugăciunile celor care vor veni aici să contribuie măcar puțin la pacea lumii pentru care atât de mult ne rugăm”, explică pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Miercuri vor ajunge la Iași și moaștele  Sfântului Mare Mucenic Pantelimon

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva este unul dintre cele mai mari și importante evenimente religioase din România. În fiecare an, în preajma datei de 14 octombrie, Iașul devine destinația a sute de mii de pelerini, veniți din toate colțurile țării și chiar din străinătate. Tradiția lui este strâns legată de credința în puterea vindecătoare și miraculoasă a Sfintei.

Oamenii vin să se roage pentru sănătate, pentru bunăstarea familiei, pentru împlinirea dorințelor sau pur și simplu pentru a mulțumi pentru binefacerile primite. Ceremonia începe cu procesiunea de scoatere a moaștelor din Catedrala Mitropolitană. Racla este așezată într-un baldachin special amenajat în curtea catedralei, unde credincioșii pot veni să se închine.

Atmosfera este una solemnă, dar în același timp plină de speranță și emoție. Pe lângă aspectul religios, pelerinajul este însoțit și de o serie de tradiții populare.

Mulți pelerini parcurg drumul către Iași pe jos, ca act de penitență și devoțiune

De-a lungul drumului, comunitățile locale îi întâmpină cu ospitalitate, oferindu-le hrană și adăpost. Este un gest care reflectă solidaritatea și spiritul comunitar al românilor.

Chiar dacă drumul până la raclă este unul lung și poate dura chiar și opt ore, credincioșii care vor să se închine la racla amplasată în curtea Catedralei Mitropolitane s-au înarmat cu răbdare și reușesc să treacă peste toate obstacolele prin rugăciune. Indiferent dacă vin la Iași sau din alte colțuri ale țării, pelerinii sunt uniți de un singur gând, dorind să îi adreseze Sfintei Cuvioase Parascheva cele mai importante rugăciuni. Ocrotitoarea Moldovei îi asculta și îi ajută, susțin pelerinii care așteaptă la rând, având în mâini, de cele mai multe ori, cărți de rugăciuni sau lumânări aprinse. „Venim la Sfânta Parascheva în fiecare an, de aproximativ opt ani de zile. Am mai venit și înainte, dar nu veneam în fiecare toamnă. Sfânta Parascheva m-a ajutat foarte mult într-un moment de cumpănă. Nu vin neapărat să îi cer ceva. Vin mai mult să îi mulțumesc pentru că știu că m-a ajutat atunci când am avut nevoie. Este ziua ei și venim să îi mulțumim pentru tot ce a făcut pentru noi, pentru că ne-a ascultat rugăciunile. Venim să o rugăm să ne țină sănătoși pe noi și pe cei dragi nouă, să ne ferească de războaie, de dezastre”, a povestit Maria, o femeie în vârstă de 57 de ani, care a venit din Botoșani pentru a se ruga la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Oamenii cred în puterea de vindecare a Sfintei Cuvioase

Poveștile cu minunile făcute de Sfânta Parascheva sunt nenumărate. Multe persoane le consideră simple legende, în timp ce alții își pun toate speranțele în racla aplasată în centrul Iașului, în curtea Catedralei Mitropolitane. Astfel, la o scurtă incursiune printre pelerini, putem afla că foarte mulți dintre ei vin să se roage pentru sănătatea celor apropiați, care se confruntă cu probleme grave de sănătate. Pe mulți dintre ei îi putem găsi cu fotografiile celor dragi în mână sau cu obiecte care aparține persoanelor aflate în suferință. Pe toate acestea vor să le atingă de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în timp ce o roagă să facă, din nou, o minune pentru cei care au mai mare nevoie. „Am venit să mă rog pentru sănătate. Nu pentru sănătatea mea, că eu sunt bine, muțumesc lui Dumnezeu. Mă rog la Sfânta Parascheva să o facă bine pe sora mea care este bolnavă. Trebuie să vii cu credință, pentru că Sfânta a făcut multe minuni și face în continuare, ne ocrotește pe toți. Am adus cu mine poza ei și câteva obiecte, o eșarfă de-a ei. Mai avem de așteptat până să ajunge la Sfânta, dar timpul trece ușor, ne rugăm cât așteptăm, ne gândim la cei dragi, ne punem ordine în suflet și în gânduri”, a povestit Diana, în vârstă de 39 de ani, care a venit din București pentru a se ruga ca Sfânta Parascheva să îi vindece sora.

Cât durează pelerinajul de la moaștele Sfintei

Pelerinajul a început în cursul dimineții de 8 octombrie 2024, odată cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. Ulterior, racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană, în cadrul tradiţionalei procesiuni, de către un sobor de preoți și diaconi, în prezența Preasfinţitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopul Iașilor. Racla cu sfintele moaște a fost depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până când rândul de închinare va putea fi gestionat din interiorul lăcaşului de cult, moment estimat a fi începând de marţi, 15 octombrie. Miercuri seara vor fi aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Zeci de mii de pelerini din întreaga țară și nu numai sunt așteptați în orașul nostru pentru a aduce un prinos de recunoștință celor doi sfinți.

Sfânta Parascheva. Viața și moștenirea Ocrotitoarei Moldovei

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivat, situat pe malul Mării Marmara. Provenind dintr-o familie înstărită și credincioasă, Parascheva a simțit de tânără chemarea spre o viață dedicată lui Dumnezeu. La doar 10 ani, influențată de cuvintele Evangheliei, a început să își împartă hainele și bunurile celor săraci, spre nedumerirea părinților ei. După moartea părinți, a renunțat la tot ce avea și a plecat în Țara Sfântă, unde a trăit în mănăstiri și a petrecut ani întregi în post și rugăciune. După o viață dedicată credinței și ajutorării celor nevoiași, a trecut la cele veșnice la vârsta de 27 de ani. Moaștele sale au fost descoperite în mod miraculos, rămânând neatinse de trecerea timpului. După mai multe peregrinări prin diferite locuri sfinte, în 1641, domnitorul Vasile Lupu a reușit să le aducă la Iași, ca semn de recunoștință și devotament față de credința ortodoxă. De atunci, Sfânta Parascheva a devenit „Ocrotitoarea Moldovei”, iar moaștele sale au fost și sunt un izvor de speranță și vindecare pentru credincioși.

Impactul asupra comunității și indivizilor

Pentru Iași, pelerinajul are un impact semnificativ, atât din punct de vedere economic, cât și social. Hotelurile și pensiunile sunt pline, restaurantele și cafenelele sunt aglomerate, iar comercianții locali își vând produsele tradiționale: icoane, lumânări, obiecte artizanale. Dar dincolo de aspectul material, are un efect profund asupra comunității. Este un moment în care oamenii se reunesc, își reînnoiesc legăturile și își reafirmă valorile comune. Voluntarii se implică în organizare, asigurându-se că pelerinii au tot ce le trebuie. Biserica oferă asistență spirituală și sprijin celor care au nevoie.

Pentru indivizi, pelerinajul poate fi o experiență transformatoare. Mulți simt că își regăsesc echilibrul interior, că primesc răspunsuri la întrebările care îi frământă sau că își întăresc relația cu divinitatea. Studiile arată că participarea la astfel de evenimente colective poate avea beneficii asupra sănătății mentale și emoționale, reducând stresul și anxietatea.

O mie de voluntari la raclă

Voluntarii fac din efortul lor de a veni în sprijinul pelerinilor ceea ce buna tradiție a ospitalității românești ne-a învățat mereu: să fim buni și primitori cu străinii. „Cu toții am înțeles aceasta, iar inimoșii voluntari confirmă că e mai vrednic de bucurie cel care oferă decât cel care primește, oricât de greu de evaluat e acest lucru. Dincolo de proiectele Ceaiul pentru pelerini, hrană pentru pelerini, există și o amplă activitate de informare pe care voluntarii Sfintei Cuvioase Parascheva o desfășoară printre cei care vin la Iași la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. În acest sens, ei vor fi dispuși mereu să răspundă solicitărilor pelerinilor”, a spus preotul Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Unul dintre mijloacele de informare va fi și anul acesta distribuirea Ghidului pentru pelerini, o publicație care va fi tipărită, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, în 100.000 de exemplare și care va conține noutăți despre sărbătoarea de anul acesta, cuvântul ierarhului, viața Sfintei Cuvioase Parascheva, viața Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ale cărui Sfinte Moaște vor fi aduse din Sfântul Munte Athos de la Mănăstirea Sfântul Pavel, mărturii ale pelerinilor din anii precedenți, o serie de îndrumări practice, dar și un itinerariu al bisericilor care pot fi vizitate de pelerinii care vin la Iasi și care se bucură de sprijinul acestor voluntari pe care ei îi numesc „îngeri ai Cuvioasei”. „Ne rugăm ca Domnul să răsplătească efortul acestora! Tot ca măsură de informare, anul acesta am pus la dispoziție, în premieră, două numere de telefon la care pelerinii pot suna pe toată durata pelerinajului organizat la Iași cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceste numere sunt:  0757.57.91.00 și 0757.033.466. Și până în acest an, pelerinii puteau suna la numerele de secretariat ale Arhiepiscopiei Iașilor pentru a cere informații, însă aceste două numere sunt dedicate exclusiv sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus Lucian Apopei.

Există o patologie a hramului de Sfânta Parascheva

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a transmis câteva reguli pentru pelerini (și nu numai) care-i vor ține departe de Spitalul Clinic de Urgență, în aceste zile.

„Purtați haine mai groase și evitaţi imobilizarea prelungită. Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade. Beți lichide calde. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.

Măncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada pelerinilor. Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomerație.

Nu-i lasati neinsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază.

Nu intrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Întreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluţia.

În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeți rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, ținând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.

Încercati să luaţi legatura cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi să stați zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.

Sunați la 112 când nu vă puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc.) pentru că, în abseța unui spital de urgenţă monobloc, cu toate specialităţile necesare, vă puteți trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iași.

Rețineți: În fiecare an patologia hramului de Sfânta Parascheva e dominată de stări lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxistică. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele și enterocolitele, legate de tipul și modul de alimentație sau de nerespectarea regulilor de igienă. Femeile din rural cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afecțiuni dar după terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj.  În schimb, la cei veniți în scopuri mai puțin ecumenice, patologia dominantă este cea traumatică, în special plăgi, luxații și entorse sau legată de excesele alimentare sau alcoolice. În anii trecuţi s-au înregistrat chiar şi cazuri letale: o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace şi-a pierdut viața în timp ce stătea la coadă la moaşte iar în 2013 o altă pacientă de 55 de ani din Ploieşti nu a mai putut fi resuscitată. Nu au fost singurele cazuri în care pelerini care au stat prea multe ore în picioare la rând au avut nevoie de îngrijiri medicale”, a transmis medical Tudor Ciuhodaru.

­­­­­Restricții și modificări de circulație

Organizarea numeroaselor manifestări din cadrul celei de-a XXXIII-a ediții a Sărbătorilor Iașului impune o serie de modificări şi restricţii ale traficului auto, după cum urmează:

În perioada 8 octombrie 2024, ora 0.00 – 15 octombrie 2024, ora 24.00 se închide, în funcție de necesități, circulația rutieră pe următoarele artere: str. Colonel Langa, str. G. M. Cantacuzino, str. Iordachi Lozonschi - str. Cloșca, str. Sf. Petru Movilă, str. Uzinei, str. Morilor, str. Alexandru Ipsilanti, str. Sf. Andrei, trecătoarea Iancu Bacalu, str. Iancu Bacalu – Traseul pelerinilor.

În perioada 8 octombrie 2024, ora 0.00 – 15 octombrie 2024, ora 6.00 se închide / restricționează traficului rutier, în funcție de necesități, pe următoarele artere, pentru parcarea autocarelor și microbuzelor cu pelerini:

- bd. Regele Ferdinand I al României, tronsonul cuprins între Podu Roș și intersecția cu Podul de Piatră; 

- bd. Regele Mihai I al României, tronsonul cuprins între sos. Națională (spălătoria K9) și Podu Roș (sediul PNL).

În data de 11 octombrie 2024, în intervalul orar 18.00 – 21.00, se închide / restricționează traficul rutier pe traseul: str. I. C. Brătianu – str. Cuza Vodă – str. Armeană – str. C. Negri – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Procesiunea „Calea Sfinților”.

În data de 14 octombrie 2024, în intervalul orar 7.00 – 14.00, se închide / restricționează traficul rutier, în funcție de necesități, pe următoarele artere: str. I. C. Brătianu (între bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Cuza Vodă), str. Agatha Bârsescu (între str. I. C. Brătianu și str. Mănăstirea Dancu), bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Sfânta Liturghie.

Locuri de parcare pentru pelerini:

- bd. Regele Mihai I al României, tronsonul cuprins între sos. Națională (spălătoria K9) și Podul Roș (sediul PNL);

- bd. Regele Ferdinand I al României, tronsonul cuprins între Podu Roș și Podul de Piatră;

- parcarea de la Teatrul Național;

- parcarea de pe str. Agatha Bârsescu.

Poliţia Rutieră, Jandarmeria şi Poliţia Locală vor lua deciziile privind restricţionarea / închiderea circulaţiei rutiere în diferite zone, în funcție de necesități, pentru buna desfăşurare a evenimentelor incluse în Sărbătorile Iaşului.

 

***

În timpuri dominate de tehnologie, informație rapidă și individualism, rolul credinței este adesea subestimat. Cu toate acestea, pentru milioane de oameni, credința rămâne un pilon central al existenței lor. Ea oferă un sens, un scop și un cadru moral în care își pot desfășura viața. Pelerinajele, cum este cel la Sfânta Parascheva, sunt dovada vie a faptului că oamenii caută în continuare conexiuni spirituale profunde. Ele oferă o alternativă la superficialitatea și materialismul care domină adesea societatea modernă. Prin participarea la astfel de evenimente, oamenii își reafirmă identitatea spirituală și își consolidează sentimentul de apartenență la o comunitate. Sociologii și psihologii au început să acorde o atenție sporită acestor fenomene, recunoscând importanța lor în menținerea echilibrului social și personal. Credința și practicile religioase pot contribui la creșterea rezilienței, la promovarea valorilor pozitive și la întărirea legăturilor interumane.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
Credința care unește. Pe drumul speranței, în pelerinajul către Sfânta Parascheva
08/10/2024 18:37

În fiecare toamnă, cand frunzele isi schimbă culoarea in nuante de arămiu si aerul capătă o răcoare blandă, orasul Iasi se transformă in epicentrul unui eveniment care transcende timpul si spatiul ...

Concurs „Cea mai tare cameră de cămin din Campusul Tudor Vladimirescu”
08/10/2024 18:26

Provocare pentru studenţii din campusul Tudor Vladimirescu. Direcţia de Servicii Studenţeşti a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi a lansat un nou concurs studenţilor cazaţi in campusul ...

Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală!
08/10/2024 18:24

* „Efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, insă uneori si ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substante toxice pot avea efecte nocive, dar si de ...

Psihiatrii vorbesc despre un real fenomen care lovește tot mai puternic în rândul populației
08/10/2024 18:24

În ultimii ani, sustin specialistii, jocurile de noroc au castigat foarte mult teren la nivelul judetului Iasi. Astfel, foarte multe persoane ajung să fie dependente si să piardă tot in sălile care su ...

BNR face față tot mai greu... cursei electorale
08/10/2024 18:23

* deficitul bugetar si dobanzile la sumele atrase necesită anul acesta o finantare de circa 200 miliarde lei * Banca centrală are la dispozitie o rezervă de circa 66 miliarde euro, la care se adaugă si posi ...

Poliţiştii şi judecătorii au oprit un război între două familii din Cristeşti
08/10/2024 18:22

* capul răutăţilor, o femeie care şi-a pistonat soţul să năvălească in curtea vecinilor Deşi vecini de multă vreme, intr-un sat al comunei Cristeşti, cei din familia M. n-au fost niciodată amabili ...

Porcul şi plăcuţele de înmatriculare murdare i-au adus o condamnare
08/10/2024 18:22

Victor D. s-a stabilit, de ani buni, in Italia, impreună cu familia. Mai exact, in Catania. Acolo lucrează, acolo a şi obţinut permisul de conducere, şi-a cumpărat un BMW destul de performant, dar vine in ...

Unul din mituitorii poliţiştilor de frontieră de la Sculeni a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei
08/10/2024 18:14

* astfel, el s-a ales cu o pedeapsă mică, una cu suspendare * in schimb, situaţia celorlalţi inculpaţi se agravează Marţi, 8 octombrie, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au dat o primă sentinţă leg ...

Judecătorii au stabilit că victima şi unchiul tatălui ei nu sunt rude
08/10/2024 18:13

* magistraţii au respins solicitarea de emitere a ordinului de protecţie impotriva unchiului Gheorghe pe motiv că acesta nu este rudă cu fata nepotului, in sensul definit de art.5 din Legea 217/2003 Atunci ...

  Ieșenii, invitați să exploreze arta populară japoneză, la Palatul Culturii
08/10/2024 17:00

În perioada 9 octombrie - 8 decembrie, Muzeul Etnografic al Moldovei, găzduit in Palatul Culturii din Iasi, va prezenta o expozitie impresionantă. Intitulată „Artă populară japoneză din regiun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei