A început prigoana nevaccinaților!

1nevaccinati

Dimensiune font:

| 28-10-2021 00:00
Ieşenii care nu au trceut pragurile centrelor de vare au avut surpriza să constate că nu sunt primiţi în magazine precum Dedeman, Leroy Merlin sau Altex * retailerii s-au conformat deciziilor guvernanţilor, însă, pentru a nu pierde clienţi, au instituit zone exterioare pentru clienţii ce nu deţin QR-ul izbăvitor * la fel stau lucrurile şi în instituţiile publice, un exemplu în acest sens fiind Serviciului de Stare Civilă din strada Vasile Alecsandri, nr.8 și Serviciului de Evidență a Persoanelor, din Iulius Mall * în schimb, retailerii alimentari nu condiţionează în vreun fel accesul în magazine

După cum se ştie, Guvernul a adoptat noi măsuri care să limiteze răspândirea virusului, printre ele numărându-se şi condiţionarea deţinerii certificatului verde digital, dar şi limitarea programului operatorilor economici. Astfel, începând de luni, 25 octombrie, certificatul digital e necesar pentru accesul în restaurante, hoteluri, instituţii publice, centre comerciale, mall-uri. Mai nou, retaileri precum Dedeman sau Leroy Merlin condiţionează accesul în magazine de prezentarea certificatului verde. „Conform HG 1161/25.10.2021, începând din data de 26.10.2021, accesul în magazinele Dedeman este permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trceut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada curprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată pe site-ul Dedeman. Cu un mesaj identic sunt întâmpinaţi vizitatorii celuilalt magazin de profil. „Pentru accesul în magazine se solicită prezentarea certificatului verde care atestă vaccinarea/trecerea prin boală. Serviciul Rezervă şi Ridică este disponibil fără a accesa magazinul, cu ridicare din punctul organizat în exteriorul acestuia”, se precizează pe site-ul celor de la Leroy Merlin.

Zone exterioare pentru nevaccinaţi

În această situaţie se regăsesc, spre exemplu, IKEA, Altex, Decathlon şi multe alte magazine ce au sute de mii de clienţi în întreaga ţară. Pe site-ul oficial al IKEA România, de exemplu, putem găsi următorul mesaj, care anunţă clienţii de această schimbare: „În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru a vizita magazinele IKEA este nevoie de certificatul digital privind COVID-19. Dacă dorești doar să ridici comenzile realizate online sau să returnezi un produs și nu deții încă un certificat verde, te rugăm să aștepți în zonele dedicate din afara magazinului, și un coleg te va ajuta să îți primești comanda sau să returnezi produse. Îți mulțumim!”. Evident, comenzile online devin astfel cea mai bună soluţie pentru cei care nu mai pot intra fizic în magazine, însă există riscul de a nu putea cumpăra o serie de produse care necesită o verificare prealabilă.

Retailerii alimentari nu cer certificate digitale

În schimb, retailerii alimentari prezenţi în Iaşi nu condiţionează accesul în magazine pe baza prezentării certificatelor verzi digitale. Aici, însă, trebuie făcută o menţiune, în sensul în care, pentru magazinele aflate în marile centre comerciale, nu se va putea intra fără respectivul document. „Bună! Te asigurăm că respectăm legislaţia, iar conform HG 1090/2021 cu modificările ulterioare în vigoare, accesul în magazinele noastre nu este condiţionat de prezentarea unui document. Mulţumim”, este anunţul transmis de Lidl celor care au întrebat, pe Facebook, dacă pot intra în magazin fără certificat verde.

Acces restricționat în sediile Direcției de Asistență Socială...

Şi activitatea de relații cu publicul a Primăriei Iași, direcțiilor, societăților comerciale și instituțiilor subordonate a suferit o serie de modificări impuse de prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1.161 din 25 octombrie 2021 pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, la începerea activităţii şi pe tot parcursul zilei de lucru, pe toate zonele de acces în spaţiile Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi se organizează puncte de triaj epidemiologic pentru angajaţi şi vizitatori, unde se verifică purtarea măştii și temperatura şi se face dezinfectarea obligatorie.

Pentru spațiile din interiorul sediului este permis accesul persoanelor care solicită prestaţii sociale, conform art. 12, alin. 4 din anexa nr. 3 a HG nr. 1.161. Documentele urgente, precum cererile pentru ajutoare la încălzire, se vor depune în sediul din șoseaua Naţională, nr. 43, unde sunt deschise trei ghişee, și în strada Mitropolit Varlaam, nr. 54.

Programul cu publicul la cele patru servicii de specialitate ale instituției (Serviciul de Beneficii de Asistenţă Socială, Serviciul Autoritate Tutelară, Protecţia Minorilor şi Familiei, Serviciul Alocaţii şi Indemnizaţii Pentru Copii, Compartimentul Asistenţi Personali şi Indemnizaţii Pentru Persoane cu Handicap Grav) se va desfăşura de luni până vineri, în intervalul orar 7.00 - 13.00. Solicitanţii au însă și posibilitatea de a transmite documentele în sistem online sau prin poștă. Condiția obligatorie la solicitarea ajutorului de încălzire este ca documentele transmise online să aibă semnătură electronică.

... și Direcției Locale de Evidență a Persoanelor

Începând de luni, 25 octombrie, în incinta Serviciului de Stare Civilă din strada Vasile Alecsandri, nr.8 și a Serviciului de Evidență a Persoanelor, din Iulius Mall au acces persoanele care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare (dovedită cu certificat verde), persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, precum și persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu obligația de a prezenta dovada eliberată de autorităţile abilitate. Aceleași măsuri se aplică și în cazul înregistrării și oficierii căsătoriilor.

Se păstrează măsurile anterioare de triaj epidemiologic și distanțare socială existente, nefiind permis accesul în sediu pentru persoanele a căror temperatură corporală, măsurată la intrare, depăşeşte 37,3 grade Celsius, fiind obligatorii dezinfectarea mâinilor la intrarea / ieşirea din sediu și purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura.

Prin excepție, la Serviciul de Stare Civilă va fi asigurat accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 doar pentru înregistrarea deceselor sau a certificatelor de naștere pentru nou-născuţi.

Actele de identitate care au expirat începând cu data de 1 martie 2020 îşi menţin valabilitatea pe teritoriul României pe toată perioada stării de alertă,  precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Începând cu data de 10 octombrie 2021 s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021. Exemplu: dacă actul de identitate a expirat la data de 2 martie 2020, acesta își păstrează valabilitatea pe perioada stării de alertă (care expiră la 8 noiembrie 2021 și încă 90 de zile de la încetarea stării de alertă (de la 8 noiembrie 2021 până la 6 februarie 2022). Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Premieră absolută la Teatrul Național Iași - „De dinaintea amintirii”
18/04/2024 16:52

O nouă productie a Teatrului National Iasi este pregătită de lansare. Premiera absolută a spectacolului „De dinaintea amintirii” după David Vann, in regia lui Florin Caracala, va avea loc pe 20 ...

Începe
18/04/2024 15:15

  Casa de Cultură a Studentilor Iasi si organizatiile studentesti anuntă cea de-a XXIV-a editie a Festivalului Studentilor Ieseni "FEStudIS" În perioada 20 - 28 Aprilie, Casa de Cultur ...

Drumul spre noua ta casă începe vineri la Salonul Imobiliar Palas
18/04/2024 14:48

Drumul spre noua ta casă incepe vineri la Salonul Imobiliar Palas Iaşi, 18 aprilie 2024 O locuintă nouă este un vis implinit si dacă ti-ai propus ca anul acesta să faci marele pas, dar incă nu ai găsi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei