„Kinetoterapia ajută un copil cu TSA să își câștige autonomia personală și să capete încredere”

1 interviu elena

Dimensiune font:

| 18-10-2023 13:56

Dialog cu Elena Zeliscu, kinetoterapeut specializat în lucrul cu bebelușii, dar și cu copiii cu tulburări din spectru autist

- Care este experiența dumneavoastră de lucru cu copiii autiști și cum v-ați specializat în acest domeniu?

- Încă de la vârsta de 16 ani m-am implicat activ în diverse asociații și fundații care  ajutau copilași cu tulburări din spectrul autist (TSA – n.r.). Am fost atrasă de complexitatea creierului autist și de faptul că niciodată nu ajungi să cunoști destul. Creșterea numărului de copii atipici m-a făcut să îmi doresc să descopăr cât mai multe, nu doar din postura de specialist, ci mai degrabă din perspectiva omului, a persoanei care va putea deveni ulterior un sprijin. Ajutorul începe și cu un simplu zâmbet, cu cedarea locului la coada mamei care are un copil care are o criză, acceptarea faptului că suntem diferiți și educarea comunității, combaterea discriminării. Voluntariarul mi-a deschis o ușă, iar ulterior am lucrat cu micuți atipici pe partea de ludoterapie, terapie senzoriala și, când a fost cazul, și logopedie.

Am avut prilejul să lucrez pe kinetoterapie inclusiv cu adolescenți, observând astfel deficitele pe care le prezentau. Copilul cu TSA uitat va deveni un adolescent temător, confuz, iar, în cele din urmă, un adult dependent de cei din jur. Kinetoterapia îl ajută să își câștige autonomia personală și să capete încredere. Am citit foarte mult, am pus în aplicare toate cele învățate, am cunoscut specialiști din domeniu. Lucrarea mea de licență a avut ca tematica importanta dezvoltării motricității fine la copiii cu TSA.

- Cum abordați nevoile individuale ale copiilor autiști în timpul sesiunilor de kinetoterapie?

- Cel mai important lucru în alegerea abordării constă în înțelegerea faptului că fiecare copil, indiferent de diagnostic, este unic. Ca urmare, și metodele de lucru trebuie individualizate și adaptate nevoilor micuțului cu care vei lucra.

- Ce tehnici sau abordări specifice folosiți pentru a dezvolta coordonarea motorie și abilitățile motorii fine ale copiilor autiști?

- Unica tehnică pe care o folosesc este jocul controlat. Pornesc de la o preferință a copilului și creez un mediu familiar. Cheia este să menții contactul vizual, dar adesea acest lucru reprezintă o reală provocare. Ca să putem avea progrese e necesar sa cream de la  bun început o relație puternica pacient-terapeut. Utilizez elemente comune (capace colorate, fasole, paste) și folosesc cerințe simple (plasarea boabelor de fasole cu lingurița în cana colorată indicată).

- Cum adaptați exercițiile si activitățile pentru a tine cont de sensibilitățile senzoriale ale copiilor autiști?

- De obicei, prima ședință este momentul în care îl familiarizez pe copil cu diferite texturi, elimin anumite frici. Cu răbdare și grijă, îi arăt că nu există pericol. De aici pornește și evoluția. E greșit să elimin lucrurile care îl deranjează fiindcă astfel nu se va adapta pe viitor. Soluția constă în trecerea treptată de la o textură la alta, creșterea graduală a duratei de timp în care este expus la acel stimul neplăcut inițial. Ca să putem lucra pe aria motricității fine trebuie să antrenăm motricitatea grosieră. Astfel, fac tranziția de la mișcări globale la mișcări fine, de precizie.

- Cum evaluați progresul copiilor autiști în timpul terapiei și cum ajustați planurile de tratament în funcție de nevoile lor?

- Ca să pot observa progresul  copilului mențin legătura cu părintele și realizăm un mic chestionar, apoi analizez achizițiile noi dobândite. Mulți oameni sunt uimiți de numărul mare de cazuri, dar ceea ce ar trebui să înțelegem  este că există numeroase modalități de diagnosticare. Cauzele autismului nu sunt cu adevărat cunoscute, dar au fost descoperiți diverși factori care influențează apariția tulburărilor de spectru autist - vârsta părinților, fumatul, obezitatea, poluarea.

- Un caz special?

- Am avut inclusiv la Kinetera cel mai mic pacient cu TSA. A venit la un an și patru luni și a lucrat cu noi pe parcursul a zece ședințe. Am lucrat foarte mult pe integrare senzorială, corectarea piciorului tal valg, întărirea musculaturii, creșterea mobilității articulare, creșterea forței musculare și eliminarea extensiei exagerate a capului. Important de reținut este că, în faza incipientă, principalul obiectiv îl reprezintă eliminarea stereotipiilor. De exemplu, nu voi putea să arunc o serie de mingi la coș, să îmi leg șireturile dacă îmi flutur mâinile în majoritatea timpului.

- Ce sfaturi și exerciții puteți recomanda părinților pentru a continua dezvoltarea abilităților motorii la domiciliu?

- Părinților le-aș recomanda să achiziționeze cărticele senzoriale, să utilizeze obiecte din casă - cârlige cu care să prindă șosetele, să modeleze plastilina împreună, să spargă cu degețelele baloane de săpun, folii cu bule, să coloreze, să picteze cu degețel, cu un burețel, cu o furculiță.

- Cum gestionați comportamentele problematice sau rezistența la terapie întâlnite în timpul sesiunilor de kinetoterapie?

- Este nevoie de extrem de multa răbdare, empatie și adaptabilitate. Toate acestea se îmbină perfect cu imaginația și spontaneitatea. Părinții nu trebuie să se descurajeze, deși uneori e atât de dificil. Cu răbdare și perseverență este imposibil ca rezultatele să nu apară.

Elena Zeliscu este kinetoterapeut specializat în lucrul cu bebelușii, dar și cu copiii cu tulburări din spectru autist la Clinica Kinetera.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
18/11/2024 08:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
18/11/2024 08:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
18/11/2024 08:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
18/11/2024 07:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei