„Mafia” sticlelor goale dă târcoale orașului

1reciclatorii

Dimensiune font:

| 20-08-2024 07:12

* Sunt profesioniştii deşeurilor. Se trezesc cu noaptea -n cap şi pornesc prospecţiunile * vecinătatea tomberoanelor, locurile în care cheflii nocturi petrec până spre zori şi pleacă de acolo prea oxidaţi pentru a mai lua cu ei sticlele goale * nu ratează nici terasele localurilor, mai găsesc pe acolo câte ceva, nici coşurile de gunoi stradale * la ora 8.00, au strâns deja măcar câte doi saci de om * bani bun, cam cât pentru o zi de muncă în construcţii * afacerea merge din plin, a apărut deja „mafia” sticlelor goale, începe să se meargă la pont

August 2023. Marginile locurilor de agrement ale urbe şi din împrejurimile ei, poieniţele pădurilor, dar şi spaţiile verzi ce au în apropiere tomberoane de gunoi, cărările de printre blocuri, gardurile vii, toate acestea erau burduşite cu peturi de bere, de vin, doze din aluminiu, acestea mai fuseseră cânvda pline şi cu energizante, în fine, tot felul de reciclabile se adunaseră mormane-mormane, oferta de gunoaie depăşea cu mult potenţialul de absorbţie a lor de către Salubris or Spaţii Verzi. În Iaşi, poluarea la ea acasă.

În afara câtorva echipe entuziaste de voluntari, pe nimeni nu părea să intereseze soarta acestor gunoaie, cât se mai adună, cine le ia, când le ia, dacă le ia şi unde le duce. Autorităţile erau depăşite de situaţie.

August 2024. În locurile mai sus menţionate, curăţenie aproape totală. Doar ceva resturi de materiale de construcţii, doar bucăţi prea mici de cărămizi ca să poată fi refolosite, nici urmă de rigips, niscaiva ştraifuri de polistiren şi cam atât. Peturile, dozele şi sticlele - dispărute total din peisaj. Campania pornită la începutul anului de către retur.ro s-a bucurat de un succes neanticipat chiar nici de către promotori. Centrele de primirie din hipermarketuri sunt asaltate de dimineaţă şi până seară de către ofertanţi încărcaţi mai ceva decât catârii de povară cu pungi, sacoşe, saci burduşiţi cu recipientele reciclabile pentru care se oferă 50 bani bucata. Conform statisticilor retur.ro, de la începutul anului, au fost predate la aceste centre peste 16 milioane de peturi, doze, sticle. Borcane, încă nu, dar mai e timp şi pentru asta.

Un adevărat sport municipal, unul care a cam luat prin surprindere

E un adevărat sport municipal, unul care a cam luat prin surprindere pe cei de la retur.ro, care nu s-au aşteptat deloc la un asemenea elan din partea populaţiei şi încă nu şi-au optimizat logistica. De aici, şi numeroase dispute între cărătorii de butelci goale şi reprezentanţii magazinelor. Ori între aceştia din urmă şi şoferii tocmiţi pentru a culege deşeurile din punctele de colectare.

Cozi de „sacoşari nemulţumiţi”, aparate scoase din funcţiune, tensiuni, certuri, scandaluri. Fiecare are dreptatea lui, mai durează până să se ajungă la un flux normal, fără strangulări. Cărătorii de deşeuri sunt nemulţumiţi că, deseori, trebuie să facă mai multe drumuri până să reuşească a-şi livra marfa. Numai săptămâna trecută, ieşeanul Costel P. a mers de şase ori, în două zile conesecutive, până ce să-i fie primite sticlele goale. Nici unul din cele două centre de colectare din vecinătatea blocului său nu era funcţional. „Dom'le, nu vă mai bateţi joc de mine! Zice lumea că-s nebun, că uite un diliu care cară mereu după el o sacoşă cu sticle goale”, se plângea cetăţeanul sâmbătă seară. În cele din urmă, a izbândit şi a plecat mulţumit. Cu voucherul de 15 lei, şi-a asigurat o cină îmbelşugată.

Iniţial, reprezentanţii magazinelor care participă la acest proiect de ecologizare a zonei urbane spuneau ofertanţilor că s-a stricat aparatul, că nu merge scanerul, că s-a virusat programul de contorizare a numărului de peturi şi alte asemenea gogonate. Însă, de prin iulie, au dat-o pe bune, aruncând vina pe şoferii care nu respectă graficul de preluare a deşeurilor.

Într-adevăr, aşa ei, vin cu întârziere, nu le încape „marfa” în maşină, deoarece au luat, mai mult decât se aşteptau, de la centrele vizitate anterior.

Încet-încet, lucrurile par a intra pe făgaşul normal, rupturile din lanţ sunt din ce în ce mai rare şi mai scurte. Însă va mai dura destul, până ce oamenii vor merge la sigur şi vor preda peturile dintr-un singur drum.

Livrarea de ambalaje goale, reciclabile, de-acum o adevărată meserie

Zi de zi lumea cară la supermarket ambalaje goale. Sunt copii, oameni în toată firea, pensionari ce se sprijină în baston, nu mai văd şi nici nu mai aud bine, dar şi boschetarii care au simţit imediat că-i rost de făcut bani. La începutul săptămânii trecute, un băieţel de 11 ani a aşteptat cuminte, mai bine de o oră, să vină cineva să-i preia peturile din sacoşă. Nu erau multe, doar zece, adică un voucher de cinci lei. Copilul îşi făcuse corect socotelile. Îşi putea cumpăra punga cu chipsuri pe care o visase toată noaptea. Era la ofertă.

Un bărbat sobru, la costum, cu ochelari fumurii şi pălărie, foarte meticulos din fire, şi-a lăsat bagajul cu deşeuri la intrare, a pătruns în autoservire, a pus în coş produsele ce-l interesau, calculase şi el dinainte, a ajuns la casă, dar s-a oprit aici. „Nu dau bani pe ele! Am colo, la intrare, un sac plin de peturi, vocherul acoperă valoare mărfii! ”, a spus el casierei, forţând mâna şefului de magazin.

La pensionari e de înţeles pasiunea pentru acest nou sport. Au timp liber berechet şi, decât să stea singuri în apartamente, să ardă gazul de pomană, mai bine vin la magazin, socializează, mai fac un bănuţ, că nu le strică deloc.

Noua „mafie” a sticlelor goale dă deja târcoale

Am stat, câteva zile la rând, în diverse intervale orare şi în apropierea mai multor magazine participante la acest proiect verde şi am numărat. Mai bine de jumătate dintre „reciclatori” veneau cu sacii. Nu o dată şi gata, ci sistematic, zilnic, chiar de câteva ori pe zi. M-am întrebat de unde atâta marfă şi am început a cerceta. Sunt profesioniştii deşeurilor. Se trezesc cu noaptea -n cap şi pornesc prospecţiunile. Vecinătatea tomberoanelor, locurile în care cheflii nocturi petrec până spre zori şi pleacă de acolo prea oxidaţi pentru a mai lua cu ei sticlele goale. Nu ratează nici terasele localurilor, mai găsesc pe acolo câte ceva, nici coşurile de gunoi stradale. La ora 8.00, au strâns deja măcar câte doi saci de om. Bani bun, cam cât pentru o zi de muncă în construcţii. Afacerea merge din plin, a apărut deja mafia sticlelor goale, începe să se meargă la pont.

Exemplu foarte recent, de duminică după-amiază, la o terasă celebră din Copou. Însetaţi şi toropiţi de căldură, clienţii comandă răcoritoare, apă minerală, apă plată, bere. Băuturile li se aduc în sticle/peturi, paharele sunt separat, fiecare îşi toarnă cât şi când are chef. Pe mese, recipientele goale se tot adună. „Ce fac cu sticla? ”, întreabă un client. Ospătăriţa îi arată un coş de gunoi, îi spune s-o arunce acolo, cetăţeanul se conformează. Apoi, tot ospătăriţa scoate telefonul şi butonează ceva la el. E sigur un mesaj, pentru că, în mai puţin de două minute, apare un reciclator, care goleşte coşul. Patru lei dintr-un foc, obţinuţi la pont. Imediat, mai primeşte un mesaj. Foarte probabil, alt ospătar, de la o altă terasă din zonă îi transmite că s-a mai umplut un coş.

***

Într-un final, trăgând linie, se vede că toată lumea iese câştigată din afacerea asta. Sticlele goale nu se mai aruncă aiurea, nu se mai adună în mormane inestetice şi poluante, oraşul e mai curat, mai curat ca niciodată. Reciclatorii fac bani, magazinele au şi ele partea lor, de firmele prelucrătoare, ce să mai vorbim. Materie primă, aproape moca. Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei