„Mi-am promis că nu voi trăda muzica niciodată și că o voi descoperi în ritmul meu. Iată că avem deja o viață împreună”

1luiza stefania torboli

Dimensiune font:

| 27-09-2022 11:33

 * dialog cu soprana Luiza Ștefania Torboli, de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

 

Ce ar fi primăvara fără muzică, fără flori îmbobocite și fără glasuri vesele de copii? Și ce ar fi viața fără prietenie, artă, frumos, iubire și muzică? Despre toate acestea am discutat cu soprana Luiza Ștefania Torboli, de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, la începutul echinocțiului de primăvară, moment care a dovedit încă o dată că bucuria este doar o alegere, dar are un Rost bine definit.

- Sunteți o soprană apreciată, cunoscută. Cum ați ales muzica? De ce muzică și ce a adus în viața dvs?

- Mulțumesc pentru gândul frumos! Cum am ales muzica? Sincer, nu cred că m-am gândit vreodată că am ales-o eu, ci mai curând că asta îmi era destinat să fac. M-a însoțit de când eram mică și a știut mereu să îmi ofere refugiu, să mă ia în brațe și să mă protejeze atunci când lucrurile nu curgeau în mod firesc. A fost mereu echilibrul meu!

- Privind retrospectiv, care au fost principalele momente care v-au jalonat parcursul? Când și cum ați știut că muzica va fi prima și poate singura chemare?

- Am început de mică să-i deslușesc tainele, la Școala de Muzică din Roman (aflată în casa memorială a marelui Sergiu Celibidache, care acum, din păcate, este în paragină). În spatele unei uși duble ce scârțâia a jale, se aflau ACELE scări care parcă te invitau spre o altă lume, mult mai înaltă, mult mai pe înțelesul meu. A fost primul pas, prima revelație că prin Ea (muzica) pot fi Eu. După patru ani de studiu al viorii, am intrat într-o altă etapă în care m-am apropiat de cântul vocal (coral și solistic). În timpul liceului am urmat cursurile de canto ale Școlii Populare de Artă de la Piatra Neamț. Așa am înțeles ce gen de muzică se potrivea personalității mele. 1990, anul în care am dat bacalaureatul, anul cu alfel de zori, un an în care toate și-au schimbat sensul, a fost începutul unei perioade grele, plină de nebuloase, derivă și căutări. Nihil sine Deo” - viața m-a purtat spre Iași, decisă să studiez muzica. Nu a fost deloc ușor pentru că era un da capo”, mi-am dat seama că asta este ceea ce trebuie să fac fiindcă toate elementele se aliniaseră și totul curgea în favoarea mea. Aici le mulțumesc tuturor celor ce au văzut și au crezut în mine mai mult decât poate știam eu. Mi-am promis nu trădez niciodată muzica și să o descopăr în ritmul meu. Iată, avem deja o viață împreună.

- Ați cântat alături de artiști celebri. Vă rog să ne împărtășiți din câteva momente care v-au rămas lipite de suflet. Lângă cine ați simțit că muzica este cu adevărat înălțătoare?

- Cred că Muzica este înălțătoare prin ea însăși, însă interpretarea pe care o primește din partea unui artist cu standarde ridicate poate într-adevăr să facă diferența. Am avut șansa să cresc profesional lângă oameni care cereau mult, pe măsură a ceea ce dăruiau publicului. Mioara și Viorica Cortez, interpretând Requiemul lui Verdi, Gheorghe Roșu și Vlad Budoiu, echipa de aur a Simfoniei a IX a a lui Beethoven, Maria Gherman (vociuța, cum îi spuneam noi) în Carmina Burana a lui Carl Orff... Și muuulți alții, nume ce au avut multe de spus și care vor fi înlocuite de altele, pentru că măreția muzicii este nemuritoare. Însă nu e doar despre artiștii soliști, ci și despre cum reușeam noi împreună să ducem la un nivel înalt lucrări dificile, e despre lucrul alături de colegi pentru a crea ceva deosebit și memorabil.

 - Ca în orice carieră, există și o recunoaștere a valorii, dar și momente în care lucrurile nu sunt așa cum trebuie să fie. V-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statutului de femeie? Ce ați făcut în acel moment?

 - Lumea noastră, a artiștilor, este foarte subiectivă - poate să placă sau nu ceea ce noi transmitem. Eu o asemăn cu o regiune plină de văi şi dealuri, ești când sus, când jos. Privită din depărtare ai senzația că e în continuă mișcare, ca într-un tablou de Van Gogh. Nu, nu am avut niciodată senzația de marginalizare pentru că sunt femeie, ci mai curând, cred, senzația că trebuie să lupt mai mult ca să depășesc anumite diferențe. Pasul în spate și răbdarea mi-au fost mereu aliate în rezolvarea dilemelor.

- Se vorbește mult despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum a fost acel moment?

- Trăiesc într-o lume în care fiecare își are rostul lui în crearea armoniei - discriminare nu există din punctul meu de vedere, dar o doză bună de competiție personală nu lipsește. Au fost momente și momente - personal, după ce le-am rumegat le-am trecut la lecții învățate. Între timp, am aflat că nu exista evoluție fără revoluție. Merg însă în continuare pe principiul Fii Tu (a se citi autentic) și încearcă să duci la un nivel superior ceea ce faci.

- Familie, carieră... Cum ați integrat acest roluri în viața dvs? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- V-am spus că sunt o răsfățată a sorții?? Fac ceea ce îmi place și am avut parte de un soț care a înțeles (sau a acceptat) că lumea noastră, a artiștilor folosește alte orarii, că timpul nostru de studiu depinde mult de imprevizibila componenta emoțională și nu doar de cea pur fizică. Ei bine, știu când merg la repetiție, dar nu stiu când mă întorc... Sigur că nu e ușor să prioritizez. Ca femeie jonglezi cu rolul de mamă, soție, artist, profesor, în funcție de perioada pe care o tranzitezi. Dacă faci cu bucurie și sinceritate ceea ce faci, indiferent ce, cred că totul se așează pe echilibru. În acestă arie a vieții mele am învățat că nimic nu trebuie forțat, ci lăsat să curgă pentru că toate își au locul lor.

- Dragoste sau carieră? Ce ați alege la un moment de răscruce?

- Nu cred că intru în categoria celor care ar ajunge în situația extremă de a alege, de aceea sunt sigură că aș merge ca și până acum, cu atenție la echilibrul dintre cele două.

- Sunteți implicată și în multe alte proiecte ce nu țin neapărat de sfera muzicii. Ce v-a atras către ele?

- Da, mereu am fost implicată și în altfel de proiecte, mai ales cele care vizează copiii. Inocența și fragilitatea lor declanșează în mine dorința de a-i proteja și susține. Îmi doresc și găsesc mereu câte o cale să dăruiesc mai mult societății. Nu mi-am pus niciodată întrebarea de ce fac ceea ce fac, probabil se datorează firii mele profund umaniste. Cred cu tărie că Omul poate Fi Pentru Om.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți? Și de ce?

-  M-am (ne-am) născut în această lume a domnilor care par să domine, însă printre cei mai de valoare Domni pe care i-am întâlnit am auzit o replica ce evident se referea la o femeiemână de fier în mănușă de catifea și era spusă admirativ! Din popor știu o altă vorbă - „Bărbatul e capul, femeia e gâtul... În rest, fiecare înțelege ce, cât și cum poate. Roluri nu-mi pot atribui, însă pot fi un prieten bun, echidistant. Admir oamenii pentru curajul de a-și asuma ceea ce sunt.

- Și dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?

- Aș face ce mi-ar Rostui Dumnezeu! Idealist, aș spune că îmi doresc să plouă cu empatie, să ningă flori de respect, să ne încălzim cu raze și în brațe de bucurie autentică. Realist, îmi doresc să găsim și să trăim în echilibru!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident violent pe DN 24, între Vaslui și Iași. O motocicletă și un autoturism au luat foc după ce s-au ciocnit: trei persoane au murit
19/05/2024 19:53

Accidentul s-a produs duminică după-amiază, pe DN24, intr-o curbă periculoasă, pe drumul dintre Vaslui si Iasi, pe raza teritorială a comunei Codăesti, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Si ...

Bani şi vehicule și aproape şase tone de motorină, ridicate de poliţiştii din Suceava după 25 de percheziţii
19/05/2024 17:13

Aproape şase tone de motorină, bani şi vehicule au fost ridicate de poliţiştii din Suceava după ce au fost făcute 25 de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei