„Muzeul satului moldav va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul”
Dimensiune font:
* dialog cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
- Domnule rector, ați lansat recent în spațiul public ideea înființării la Iași, în generosul spațiu al Grădinii Botanice, un Muzeu al satului moldav. Ce se poate realiza în acestă direcție și unde veți căuta sprijin pentru un proiect de o asemenea anvergură?
- Am pornit de la faptul că, având un patrimoniu cultural inestimabil, Moldova istorică nu are un muzeu al satului, asemănător celor de la București, Sibiu ori Cluj-Napoca. Iașul, capitală culturală, depozitar al culturii Cucuteni, își asumă această operă de realizare a muzeului satului moldav, iar Grădina Botanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o suprafață generoasă de 82 ha, va integra acest centru cultural, de conservare și valorificare a tradițiilor și a unei culturi milenare. Muzeul va da o nouă dimensiune Grădinii Botanice, va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul. Totodată, muzeul va funcționa ca secție a Grădinii Botanice și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească.
„Avem în vedere ca muzeul să cuprindă, în principal, câte o casă specifică fiecărui județ, sau poate chiar a fiecărei zone etnografice din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului”.
- Care sunt planurile pe care le aveți în vedere, în prima fază, cu viitorul muzeu?
- Avem în vedere ca muzeul să cuprindă, în principal, câte o casă specifică fiecărui județ, sau poate chiar a fiecărei zone etnografice din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului. Ne dorim ca în interioarele și perimetrele acestor case din cadrul viitorului muzeu să fie expuse fragmente ale devenirii noastre, provenite din zonele respective.
- Mizați pe sprijinul autorităților doar ca suport administrativ - birocratic, să spunem -, sau vă doriți și o implicare la nivel investițional a instituțiilor ieșene?
- Iașul și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” au specialiști de mare valoare, în toate domeniile, recunoscuți pe plan internațional. Dacă există voință, dacă demersul este bine structurat, realizarea acestui proiect este posibilă, chiar și printr-un parteneriat cu Complexul Muzeal Moldova, cu autoritățile locale și centrale, cu instituțiile de cultură din zona Moldovei, iar finanțarea poate să fie realizată prin atragerea de fonduri europene. Dorim ca autoritățile locale să fie parte în realizarea acestui proiect, dincolo de suportul administrativ, să aplice proiecte comune acolo unde doar unitățile administrative pot avea calitatea de aplicant.
- Cum a primit comunitatea academică această inițiativă? Există un punct de plecare optimist după prima dezbatere publică?
- Comunitatea academică a UAIC a primit foarte favorabil propunerea de înființare a unui muzeu al satului. Există foarte multă dorință de implicare în acest proiect, am primit și câteva propuneri privind organizarea și funcționarea acestuia. În vederea stabilirii coordonatelor de organizare, realizare și funcționare a viitorului muzeu al satului, Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității a aprobat propunerea privind înființarea unei comisii, având următoarea componență: acad. Victor Spinei, vice-președinte al Academiei Române, prof.univ.dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice, membru corespondent al Academiei Române, prof.univ.dr. Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului muzeal Moldova, din Iași, conf.univ.dr. Mihai Bulai, prodecan al Facultății de Geografie și Geologie, ing. Dorina Prisecaru, director al direcției tehnice din UAIC, și eu, în calitate de președinte.
„Avem în vedere amenajarea lacului în jurul căruia va fi realizat muzeul, pe o suprafață de 32 ha de teren, care a fost intabulat, iar muzeul va fi parte integrantă a Grădinii Botanice”
- Grădina Botanică este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Iașului. Odată cu apariția uni Muzeu al satului acolo, UAIC va avea posibilitatea să dezvolte și mai mult zona ca una de mare interes turistic. Există un plan în acest sens?
- Muzeul satului va conferi și o nouă dimensiune turistică Grădinii Botanice. Într-un cadru natural de excepție, avem în vedere amenajarea lacului în jurul căruia va fi realizat muzeul, pe o suprafață de 32 ha de teren, care a fost intabulat, iar muzeul va fi parte integrantă a Grădinii Botanice.
- UAIC continuă să redea Iașului obiective de interes public, clădiri cu o reală încărcătură istorică și culturală, căzute, din nefericire, în uitarea ultimelor decenii. Este acesta unul dintre obiectivele cu care veți continua în următorii ani?
- În următorii ani vom continua realizarea muzeului satului moldav. Comisia constituită în acest sens a avut o primă întrevedere, marți, jalonând elementele de bază ale muzeului. Vom continua demersurile pentru finalizarea obiectivelor începute, cu referire la Casa Universitarilor, Casa Canano, Observatorul Astronomic, baza sportivă din Sărărie, sala de sport, reabilitarea stațiunilor din Agigea, Ștefănești, Potoci și Băiceni, modernizarea celorlalte stațiuni pe care UAIC le deține, finalizarea lucrărilor bibliotecii din clădirea Olga Bancic, plus alte câteva obiective pe care le vom demara în perioada următoare.
„Oricât de dificil ar fi, trebuie să ne preocupăm în permanență de toate spațiile dedicate procesului de învățământ, să avem grijă ca ele să fiemereu la standarde înalte de funcționalitate, să conservăm acest patrimoniu pe care îl avem. Nu există alternativă!”
- Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Casa Canano, diferite corpuri de clădire, începând cu corpul principal al Universității... o listă care se poate traduce în multe zeci de milioane de euro investiți. Cât de dificil este pentru o instituție de învățământ superior să se mențină pe un trend ascendent al investițiilor?
- Oricât de dificil ar fi, trebuie să ne preocupăm în permanență de toate spațiile dedicate procesului de învățământ, să avem grijă ca ele să fie la standarde înalte de funcționalitate, să conservăm acest patrimoniu pe care îl avem. Nu există alternativă!
- Patrimoniul UAIC este unul extrem de bogat, de la clădiri istorice la terenuri, spații de învățământ noi. Ca exercițiu de imaginație, cum credeți că va arăta Universitatea peste câteva decenii?
- Activitățile administrative vor fi digitalizate și eficientizate, învățământul online se va dezvolta, Universitatea va fi parte a unor rețele universitare internaționale, activitățile didactice vor fi proiectate pe cerințele studenților, va crește ponderea cercetării științifice, vor fi dezvoltate bazele de cercetare științifică, se va dezvolta componenta antreprenorială, inclusiv în pregătirea studenților.
- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a reușit să recupereze oarecum din decalajele istorice față de nivelul academic internațional. Pe ce mizează conducerea UAIC în menținerea acestei ascensiuni și care sunt primele obiective vizate?
- Pe ireversibilitatea actului didactic și de cercetare științifică, pe respectarea principiului potrivit căruia „un standard de calitate odată atins nu poate fi coborât”, pe dezvoltare spiritului academic al UAIC. Conducerea executivă stimulează cercetare științifică, prin finanțarea granturilor de cercetare, precum și a publicațiilor cotate ISI, reconsiderarea criteriilor specifice pentru evaluarea activităților desfășurate, pentru promovarea în cariera didactică și de cercetare.
A consemnat Dan M.BREZULEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau