„Ne dezumanizăm, facem depresii, somatizăm stresul atunci când lăsăm tehnica și banii să ia locul liniștii, naturii și credinței”

2a953350-b0e9-4de2-9811-025a8565fb52

Dimensiune font:

| 03-04-2024 07:35

 Dialog cu prof. univ. dr. Anca Zbranca Toporaș, de la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacia „Grigore T. Popa” Iași

În lumea noastră complexă și în continuă schimbare, conceptele de dragoste, frumusețe și educație reprezintă piloni fundamentali ai existenței umane.

Dragostea, în esența ei cea mai pură, reprezintă forța care ne unește și ne îndrumă în căutarea conexiunilor autentice. Este acea forță care ne face să ne dăruim necondiționat, să simțim empatie și să trăim în armonie cu cei din jur. Într-o societate în care dragostea este cultivată și împărtășită, avem capacitatea de a depăși obstacolele și de a construi legături care ne definesc ca ființe umane.

Frumusețea, în toate formele sale, este o manifestare a armoniei și a simetriei în univers. Este reflectată în artă, natură, cultură și în relațiile interumane. Într-o societate care apreciază și celebrează frumusețea, avem tendința de a căuta și de a crea lucruri care ne îmbunătățesc viața și ne aduc bucurie. Frumusețea nu este doar o aparență exterioară, ci și o expresie a valorilor și a atitudinilor noastre interioare.

Educația la nivel înalt este fundamentul pe care se clădește progresul și evoluția noastră ca specie. Prin educație, ne dezvoltăm mintal, emoțional și spiritual, învățând să gândim critic, să comunicăm eficient și să rezolvăm problemele complexe ale lumii în care trăim. O societate bine educată este una în care oportunitățile sunt accesibile pentru toți și în care valorile precum cunoașterea, înțelegerea și toleranța sunt promovate și încurajate. Despre toate aceste lucruri am discutat cu prof. univ. dr. Anca Zbranca Toporaș, de la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacia „Grigore T. Popa” Iași într-o zi superbă de aprilie, plină de parfumul florilor de cireș.

- Cum manageriați echilibrul între viața profesională și cea personală, având atât de multe roluri importante: profesor universitar, medic dermatolog, mamă și om de afaceri?

- E greu de echilibrat totul, dar cu exercițiu și o agendă cu un plan matematic se poate. Agenda mea e completă pentru anul 2024. Știu când am ore de curs, când am consultații la spital și la cabinetul privat, când am deplasări pentru conferințe și congrese. M-am înconjurat de oameni buni, profesioniști care mă ajută. Cred că numai așa, cu lucru în echipă, se pot realiza toate. Despre rolul de mamă, care este cel mai important, ce să zic? Probabil ca orice mamă, în afară de iubirea necondiționată, trebuie să fiu port-avionul la care copiii să vină, să se încarce cu sfaturi, cu dragoste, cu încredere de fiecare dată când au nevoie. Ați uitat de rolul de soție, foarte important în familie! Ca și pentru copii, pentru soț trebuie să fii reazăm, să împarți dragoste, griji și obligații. Toate astea poate că par a fi grele, dar cred că am cea mai binecuvântată viață.

- Cum credeți că experiența ca mamă și om de afaceri influențează abordarea la catedră și în relația cu studenții?

- În primul rând, având un fiu medic rezident, nu departe de vârsta studenților mei, probabil mă adaptez mai ușor tinerilor din jurul meu. Mi-e ușor să îi îndrum spre cerințele actuale ale medicinii private, loc în care medicul are responsabilitate mult mai mare decât în sectorul public pentru că e singur cu deciziile sale în cabinet. Încerc să inițiez dialoguri la curs, să fie interactiv, să le stimulez gândirea și imaginația pentru că tinerii de azi, sub influența internetului, încearcă întotdeauna calea ușoară și superficială de obținere a informațiilor.

„Femeia e fragilă, dar are potențial imens și poate contracara puterea fizică a bărbatului prin intuiție și diplomație”

- Care sunt provocările pe care le întâmpinați ca femeie în domeniul academic și medical și cum credeți că pot fi depășite?

- Mai vorbeam odată de provocarea asta în societatea noastră dominată de bărbați! Eu sunt crescută „atipic” de către tatăl meu. Am învățat de la el independența. Când am obținut diploma de medic, în 1990, mi-a spus: „Draga tatei, acum ai undița în mână, poți pescui singură. Să nu depinzi vreodată de banii cuiva și, mai ales, de banii bărbaților. Ai o meserie în care vei putea să construiești și să cumperi singură dacă știi să gestionezi viața”. Poate fac parte dintr-o minoritate, dar nu mi-a fost frică de bărbați și n-a fost nicio ocazie în care să sufăr de sindromul femeii strivite! Conduc o afacere de 27 de ani și cred că puțini bărbați ar reuși la noi în țară să realizeze ce am realizat eu cu echipa mea.

Tatăl meu m-a învățat independența absolută. Am învățat să muncesc, să izbândesc, să obțin locul profesional, poziția socială, venitul financiar fără ajutorul nimănui. Ca urmare, bărbații nu mă sperie cu nimic, din contră, unora le e greu să țină pasul cu mine. Femeia puternică depășește orice obstacol dacă știe că genetic e oricum mai puternică decât bărbații! Femeia e fragilă, dar are potențial imens și poate contracara puterea fizică a bărbatului prin intuiție și diplomație.

- Cum integrați angajamentul față de frumos în activitatea academică și profesională?

- Mama mea a fost artist plastic. Trăind alături de pictorița Viorica Toporaș, redactor la Secția culturală a studioului Radio Iași, frumosul în forma lui cultă a intrat insidios în viața mea astfel încât toată copilăria am crezut că nu există decât Frumos în viață. O altă formă a Frumosului a fost cultura bucovineană a „Satului cu oameni frumoși”, Sadova de unde se trage tata. De la mătușa mea, Arghira, am învățat să țes, să cos altița, să împletesc și să croșetez, să pun frumosul poienilor cu flori de câmp pe iile cu care mă îmbrac cu mândrie. E de la sine înțeles că odată ajunsă medic dermatolog am vrut să aduc frumosul pe fața celor care cu trecerea timpului au început să își piardă trăsăturile tinereții. Cabinetele Roderma au anticamere cu un aer de artistic în care pacienții găsesc un melanj de galerie de artă care relaxează sufletul și ochiul înainte de întâlnirea cu medicul. Așa văd eu Frumosul. La el, în mod natural adaug dragostea și sinceritatea față de meserie.

„Duc spiritul românesc peste hotare fie direct, fie indirect, prin intermediul absolvenților sau rezidenților mei care pleacă sau locuiesc peste hotare. Trimit o fărâmă din mine pentru a-i ajuta să își împlinească visele”

- Cum vă implicați în promovarea comunității academice, în special în sprijinirea și mentoratul altor femei în domeniul științific și medical?

- Particip foarte des la evenimente naționale și internaționale medicale sau culturale și de fiecare dată, cu mare mândrie duc spiritul românesc peste hotare fie direct, fie indirect, prin intermediul absolvenților sau rezidenților mei care pleacă sau locuiesc peste hotare. Prin ei, și nu cred că ar trebui să facem segregare între femei și bărbați, ajut și trimit o fărâmă din mine pentru a-i ajuta să își atingă maximum de potențial profesional, îi ajut să își împlinească visele.

- Care sunt valorile care vă ghidează atât în viața personală, cât și în cea profesională, și cum le reflectați în munca dvs?

- Seriozitate, profesionalism, implicare, credința și dragostea de semeni sunt credo-ul meu în viață. În nicio circumstanță, adeseori pierzând mult, nu m-am dezis. Eu nu fac diferența între familie, studenți, colegi și pacienți. Încerc să dau tot ce pot, tot ce am învățat și toată experiența de viață moștenită de la familie și de la mentorii mei mai departe. Numai așa cred că societatea evoluează.

- Cum gestionați stresul și epuizarea într-un mediu atât de solicitant și divers ca al dvs?

- Greu. Mediul academic și medical solicită psihic și fizic foarte mult și chiar dacă sunt obișnuită din tinerețe cu ritmul de muncă de minimum douăsprezece ore pe zi, adeseori fără pauze de weekend, am nevoie să evadez. Chiar și medicii se îmbolnăvesc, chiar și medicii sunt pacienți. Mă tratez când sunt bolnavă, mă odihnesc când sunt obosită și o fac în egală măsură în săli de spectacol, la operă, la teatru sau expoziții de artă cât și ieșind în natură. Am momentele mele de intimitate în familie în care îmi refac energia.

- Cum vedeți rolul frumosului și esteticii în medicină și educație, într-o lume dominată de aspectele practice și tehnice?

- Cred că trebuie să încercăm să dăm mai mult spațiu frumosului și să încercăm să revenim la natură și valorile primordiale. Ne dezumanizăm, ne desocializăm, facem depresii, somatizăm stresul atunci când lăsăm tehnica și banii să ia locul liniștii, naturii și credinței.

- Care este după dvs definiția iubirii? Dar a feminității?
- Pentru mine Dumnezeu e iubire. El ne transmite dragostea sa nemărginită și dacă suntem buni o absorbim și o împărțim cu cei din jur. Iubirea și dragostea sunt definite în Biblie. E suficient să citești Corinteni 13. Când iubești accepți, ajuți, rabzi și te bucuri. E valabil cu iubirea partenerilor, copiilor, pacienților sau colegilor. Mă întrebați de definiția feminității ? Păi, feminitatea e o alegorie. Ar trebui să vedeți tabloul mamei intitulat „Muza”. Feminitatea e ceva natural, finețe în comportament, bunătate, cochetărie, un grăunte de sexualitate și de maternalism, grija față de cămin. E un tot. În totul ăsta nu are loc excesul chirurgical sau tona de injecții, de acid hialuronic, sâni de trei ori mai mari decât cei dați de Dumnezeu și unghiile de trei centimetri.

- Ce sfaturi aveții pentru tinerii profesori sau medici care doresc să-și dezvolte o carieră echilibrată și să contribuie la comunitatea lor în mod semnificativ?

- Să învețe mult, să citească, să își formeze cultura generală profundă în biblioteci nu superficială pescuită ici și colo din media, să iasă din cercul lor de comoditate, să învețe bucuria de a-l cunoaște pe Dumnezeu, să nu caute banii ca scop în viață, să își dramuiască timpul astfel încât să își educe copiii și să petreacă timp cu ei. Nimic în viață nu e mai presus de dragoste.

A consemnat Maura NGHEL

„Toată copilăria am crezut că nu există decât Frumos în viață. O altă formă a Frumosului a fost cultura bucovineană a „Satului cu oameni frumoși”, Sadova de unde se trage tata. De la mătușa mea, Arghira, am învățat să țes, să cos altița, să împletesc și să croșetez, să pun frumosul poienilor cu flori de câmp pe iile cu care mă îmbrac cu mândrie. E de la sine înțeles că odată ajunsă medic dermatolog am vrut să aduc frumosul pe fața celor care cu trecerea timpului au început să își piardă trăsăturile tinereții. Cabinetele Roderma au anticamere cu un aer de artistic în care pacienții găsesc un melanj de galerie de artă care relaxează sufletul și ochiul înainte de întâlnirea cu medicul. Așa văd eu Frumosul. La el, în mod natural adaug dragostea și sinceritatea față de meserie” – prof. univ. dr. Anca Zbranca Toporaș

 

"Seriozitate, profesionalism, implicare, credința și dragostea de semeni sunt credo-ul meu în viață. În nicio circumstanță, adeseori pierzând mult, nu m-am dezis. Eu nu fac diferența între familie, studenți, colegi și pacienți. Încerc să dau tot ce pot, tot ce am învățat și toată experiența de viață moștenită de la familie și de la mentorii mei mai departe. Numai așa cred că societatea evoluează” -  prof. univ. dr. Anca Zbranca Toporaș

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei