„Noaptea Muzeelor la Sate”, vizite gratuite și evenimente culturale de excepție
Dimensiune font:
Lansat în premieră europeană, proiectul reunește 32 de județe și 100 de obiective. În Moldova vor putea fi vizitate 13 muzee din județele Bacău, Botoșani, Suceava, Iași și Vaslui, Neamțul fiind singurul absent
Publicul atras de tradițiile românești este așteptat, pe 2 septembrie, la prima ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”. La nivel național vor putea fi vizitate gratuit peste o sută de obiective, care vor găzdui evenimente culturale și programe educative organizate de entități muzeale sau organizații private. Publicul este așteptat în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 32 de județe ale României.
„O premieră la nivel european, noua marcă culturală propusă de Rețeaua Națională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neștiută a spațiului rural din România: muzee și colecții muzeale, case memoriale, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri și multe alte atracții”, spun organizatorii.
Cu ocazia acestei ediții inaugurale a evenimentului, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a lansat și o campanie națională de dezvoltare de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, prin care participanții înscriși la eveniment își pot promova și exploata colecțiile și patrimoniului cultural deținut.
Vizite gratuite în tezaure de excepție
În Moldova, oaspeții sunt așteptați la Casa Memorială „Ion Borcea” din comuna Racova, județul Bacău. Oaspeții vor afla detalii despre viața și activitatea lui Ion Borcea, fondatorul oceanografiei româneşti, programul de vizită fiind 18:00 - 22:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). Tot în județul Bacău va putea fi vizitată și Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu – George Enescu”, Tescani, Bacău, unde va avea loc și un concert-conferință „Enescu pe înțelesul tuturor”. Vizitele vor avea loc în intervalul 10:00 - 20:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
Botoșaniul s-a înscris în proiect cu două obiective - Colecția muzeală „Ioan Siminicianu” din comuna Corni (ore de vizitare 14:00 - 00:00) și Colecția muzeală din satul Cotârgaci la „Noaptea Muzeelor la Sate” (orar 16:00-00:00).
Din Suceava vor fi valorificate trei obiective - Casa Muzeu Poiana Stampei (vizite între orele 17:00-22:00), Căsuța lui „Moș Didiță” din Frumosu (orele 18:00-00:00), Muzeul „Anastasie Crimca” și Mănăstirea Dragomirna (orele 19:00- 00:00).
La Vaslui, publicul este așteptat la Muzeul Colțișorul Meu de Altădată din Bălteni-Deal, unde vor afla detalii despre lumea de acum și lumea de odinioară (orele 19:00 - 00:00).
Iașul a înscris cinci obiective în proiect: Biblioteca Erbiceni (ore de vizitare 17:00-21:00), Centrul Cultural Ruginoasa (orele 10:00 – 17:00), Memorialul Ulmi-Poleni (în aer liber), Muzeul Etnografic Gârbia Todirești (19:00 - 23:00) și Muzeul Satului din comuna Focuri (17:30-21:00).
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau