„Pentagonul” din Aurel Vlaicu!
Dimensiune font:
250 de puncte gospodăreşti sunt monitorizate video non-stop într-un centru al Salubris, în special pentru identificarea celor care folosesc necorespunzător tomberoanele din cartiere * de la începutul acestui an, 60 de persoane au fost surprinse aruncând la punctele gospodăreşti saci cu deşeuri provenite din construcţii * tot în urma imaginilor surprinse de camerele video au fost identificaţi tinerii care, la finele anului trecut, au incendiat într-o singură noapte trei puncte gospodăreşti * sistemul video este completat de aplicaţii care oferă informaţii despre gradul de umplere a pubelelor sau despre rutele autospecialelor şi a angajaţilor Salubris
De câţiva ani, Salubris SA împreună cu Primăria Municipiului Iași, au implementat un sistem de colectare separată a deșeurilor, susținut prin modernizarea dotărilor existente, achiziția de utilaje ecologice și performante și implementarea de tehnologii moderne. În plus, 80% din totalul centrelor gospodăreşti din oraş au fost modernizarea prin înlocuirea containerelor cu module capsulate, fapt care, în mod logic, ar trebui să crească gradul de colectare selectivă a gunoiului menajer. Ceva mai recent, , şefii societăţii au montat camere de luat vederi la punctele gospodăreşti. „Aceste camere video ne ajută să vedem care sunt persoanele care aruncă necontrolat deşeuri, care nu respectă colectarea selectivă sau îşi duc gunoiul la punctele gospodăreşti la care nu sunt arondate”, spune Cătălin Neculau, directorul Salubris Iași.
Camerele video au dus la identificarea piromanilor din decembrie
Centrul de comandă este situat la baza Salubris din Tătăraşi (strada Aurel Vlaicu) şi este unul dintre cele mai moderne din ţară, dispunând de sistem de monitorizare, în valoare de 1.202.308 lei, care cuprinde o aplicație GPS pentru autogunoiere, o aplicație GPS pentru persoane (angajaţi), ecrane pentru monitorizarea punctelor gospodărești și activității de colectare a deșeurilor prin sisteme video amplasate pe autogunoiere (40 de bucăți), sistem de monitorizare a punctelor gospodărești și autogunoierelor compus din 240 de camere video, inclusiv un server pentru stocarea imaginilor. Cinci angajaţi monitorizează în permanenţă starea punctelor gospodăreşti, putând oferi informaţii în timp real. „Camerele video au un rol multiplu. Grație lor, punctele gopodărești sunt menținute într-o stare de utilizare corespunzătoare, putând fi prevenite rapid deterioarea sau distrugerea lor. De altfel, la finele anului au fost mai multe cazuri de incendiere a punctelor gospodărești. Înregistrările ajung la Poliţia Locală, care, astfel, îi poate identifica pe faptaşi. Apoi, asigurarea supravegherii video duce la identificarea persoanelor care aruncă deșeurile necorespunzător sau în afara punctelor de colectare a deșeurilor. Mă refer aici la deşeuri provenite din construcţii, din diverse dezmembrări şi care nu-şi au locul la punctele gospodăreşti”, spune inginerul Dragoş Urdaru.
Căruţaşul imun la amenzi!
Pe un perete imens, opt monitoare oferă în fiecare minut informaţii extrem de utile. Pe patru dintre acestea rulează imagini oferite de camerele video din proximitatea punctelor gospodăreşti, iar pe celelalte patru sunt prezentate hărţi interactive cu poziţia autogunoierelor aflate pe trasee, cu gradul de încărcare a pubelelor inteligente de pe străzi şi cu starea punctelor gospodăreşti. „Un punct gospodăresc colorat în verde înseamnă că a avut parte de atenţia echipajele de pe autospeciale. Cel colorat în roşu înseamă că încă nu a fost golit”, explică specialiştii Salubris.
În ceea ce priveşte depozitarea controlată, cel mai recent zac depistat a fost cel al unui căruţaş care aruncă deşeuri provenite din construcţii la un punct gospodăresc de pe B-dul Chimiei. „A fost alertată Poliţia Locală, care l-a adus pe căruţaş înapoi la punctul gospodăresc. Individul a fost pus să încărce toţi sacii care îi depozitase acolo. Bineînţeles, a fost amendat”, mai precizează angajaţii Salubris. De altfel, omul era cunoscut pentru asemenea practici, pe numele său figurând o sumedenie de amenzi. Este unul din cele 60 de cazuri de depozitare necontrolatăa a deşeurilor semnalate de la începutul acestui an.
Comenzi şi reclamaţii
Tot la dispeceratul Salubris sunt preluate şi prelucrate comenzile şi reclamațiile. Cei care doresc să scape de deşeuri de altă provenienţă decât cele menajere, hârtie, plastic, sticlă, pot face o comandă către operatorul de salubritate, care asigură transport loc contra cost sau în cadrul unor campanii. „De exemplu, în scurt timp va demara o campanie vizând deşeurile din lemn”, mai spun cei de la Salubris. În ceea ce priveşte reclamaţiile, faptul că un operator de salubritate stradal sau o autospecială deţin GPS-uri ajută foarte mult. „În orice moment putem vedea unde se află angajatul nostru şi în ce zone a operat, în caz că cineva ne reproşează că o anumită stradă nu a fost măturată”, mai spun cei de la Salubris. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau