„Șocul cognitiv” al lui Radu Carnariu
Dimensiune font:
ArtEast Gallery invită publicul joi, 15 iunie, de la ora 18:00 la vernisajul expoziției „Nevoi monumentale”, semnată de Radu Carnariu și curatoriată de Dana Lungu.
Radu Carnariu explorează artistic imaginarul din jurul „nevoii”, așa cum se reconstruiește, hibridizează, metamorfozează ea în realitatea hiper-contemporană. Pentru aceasta face un adevărat tur de forță al mijloacelor artistice utilizate, apelând deopotrivă la pictură, desen, metaloplastie, colaj, grafică digitală în colaborare cu inteligența artificială și video.
„El fuge cu viteza epocii sale. Pentru el, nimic nu este prea nou. Orice schimbare din aerul timpului nostru este detectată cu antene ultrafine, teoretizată inteligent, dizolvată cu ironie analitică și mai ales cercetată cu instrumente artistice conceptuale dintre cele mai surprinzătoare și sofisticate.
Fie că vorbim de raportul Inteligenței Artificiale cu imaginația artistică în era digitală, de fluidizarea granițelor dintre real și virtual, de noua sociabilitate în realitatea augmentată sau de artefacte postdigitale, Radu Carnariu ne propune investigații artistice personale. În centrul instrumentarului său stă conceptul de șoc cognitiv, care ne forțează să vedem și să fim prezenți prin imagini puternice care luminează mentalitatea și contextul cu forța unor mici revelații intuitiv-culturale. Spre deosebire de șocul estetic care în primul rând ne încântă vizual, șocul cognitiv, fără a disprețui în vreun fel măiestria artistică, ne trezește, ne intrigă, problematizează, ne insolitează”, spune curatorul Dana Lungu. Acest proiect artistic prospectează ironic imaginarul „nevoii” din perspectiva noilor contexte relaționale determinate de impactul fără precedent al tehnologiei, al inteligenței artificiale, în special, asupra vieții umane și al mediului, dar și asupra modului în care redefinim imaginea și imaginația artistică. „Conceptul de nevoie este cercetat vizual la intersecția dintre ficțiune și fapt în raport cu hedonismul supra-consumist contemporan pe baza unor metafore imagistice post-artificiale, precum „centralele nucleare bioluminscente” sau „constelațiile comerciale”, determinate printr-un joc dialogal critic dintre AI și artist», mărturisește autorul.
Radu Carnariu a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design. În 2012 a obținut doctoratul în domeniul artelor vizuale cu o lucrare dedicată fantasticului și suprarealismului. A avut 19 expoziții personale (grafică, pictură, instalație, obiect, ready-made, sculpto-obiect, instalație in situ) în Iași, București, Berlin și expoziții colective și de grup în Iași, București, Belgrad, Chișinău, Godsbanen, Budapesta, Roma, Sophia, Tel Aviv, Buedelsdorf, Taipei. În 2011, i s-a acordat premiul pentru grafica UAP Iași și a primit alte peste 7 premii și distincții pe plan național și internațional.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 iunie-31 august 2023 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau