Cercetarea românească, o prioritate uitată
Dimensiune font:
* Sindicatul Angajaților Academiei Române, Filiala Iași (SAARFI) a transmis o scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației și Cercetării, prof. univ. dr., m.c. Daniel David * cercetătorii atrage atenția asupra situației critice a cercetării românești * documentul subliniază neglijența instituțiilor responsabile față de un domeniu esențial pentru progresul științific și tehnologic al țării, precum și discriminarea cercetătorilor față de alte categorii de bugetari
Pe 16 ianuarie 2025, Sindicatul Angajaților Academiei Române, Filiala Iași (SAARFI) a transmis o scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației și Cercetării, prof. univ. dr., m.c. Daniel David, prin care atrage atenția asupra situației critice a cercetării românești. Documentul subliniază neglijența instituțiilor responsabile față de un domeniu esențial pentru progresul științific și tehnologic al țării, precum și discriminarea cercetătorilor față de alte categorii de bugetari.
Cercetătorii din institutele Academiei Române sunt profund nemulțumiți de faptul că, în timp ce guvernele succesive declară cercetarea ca fiind o „prioritate națională”, măsurile concrete de sprijin sunt inexistente. SAARFI subliniază că există o discrepanță majoră între educație și cercetare, fiindcă dacă educația beneficiază de creșteri salariale și facilități prin OUG 128/2023, cercetarea a fost ignorată complet. „Ultimii doi ani, de când a fost dată OUG 128/2023, care a acordat măriri salariale și alte facilități substanțiale învățământului și altor sectoare de activitate bugetară, însă a omis total cercetarea, au reprezentat o dovadă clară a divorțului simbolic la care ne referim”, arată sindialiștii în scrisoara deschisă semnată de președintele Sindicatului Angajaților Academiei Române, Filiala Iași (SAARFI), Astrid Cambose.
Din cauza salariilor, tinerii fug de cercetare
Documentul evidențiază că, în ciuda faptului că cercetătorii din institutele Academiei Române sunt doar aproximativ 3.000, ei au o contribuție fundamentală la dezvoltarea societății prin realizarea de lucrări esențiale pentru cultura și patrimoniul național, baze de date științifice, cercetări interdisciplinare și proiecte de inovare. Totuși, salariile acestora sunt semnificativ mai mici decât cele ale altor angajați din sectorul public, ceea ce face imposibilă atragerea tinerilor spre acest domeniu. „România se află în urma tuturor țărilor în clasamentele internaționale privind finanțarea cercetării. Tot mai puțini tineri aleg o carieră în cercetare, fiind deja numeroase situațiile în care institutele organizează concursuri și nu se înscrie niciun candidat”, se mai arată în scrisoare.
SAARFI atrage atenția asupra faptului că multe dintre cheltuielile de cercetare sunt suportate chiar de cercetători, care sunt obligați să-și finanțeze singuri activitățile profesionale, publicarea lucrărilor și participarea la conferințe. Spre deosebire de alte categorii de bugetari, cercetătorii nu beneficiază de decontarea unor cheltuieli esențiale pentru activitatea lor: „Nu puține sunt situațiile în care cercetătorii utilizează resurse personale pentru diseminarea și valorificarea rezultatelor cercetării (organizarea de conferințe, editarea de reviste, publicarea de volume)”.
Sindicatul solicită aplicarea articolului 24 din Legea 183/2024, care prevede corelarea salariilor cercetătorilor cu cele ale cadrelor didactice din învățământul superior. Deși legea este în vigoare din iulie 2024, autoritățile nu au luat nicio măsură pentru implementarea ei, ceea ce reprezintă o desconsiderare a cercetătorilor. „Protestăm vehement împotriva acestei desconsiderări, pe care nu am meritat-o și de care se fac vinovați decidenții politici din fostul Guvern! O prelungire a situației extrem de grele prin care trec cercetătorii în aceste momente va genera blocaje grave în activitatea institutelor și va suspenda proiecte fundamentale pentru cultura română și pentru domeniul de inovare-dezvoltare tehnologică”, mai spun sindicaliștii.
Apelul transmis Ministrului Educației și Cercetării este unul de ultim avertisment, menționând faptul că menținerea aceleiași politici de ignorare a cercetării va avea consecințe grave asupra viitorului României. SAARFI speră că Ministrul Daniel David, cercetător el însuși, va susține demersurile sindicatului și va acționa pentru respectarea drepturilor cercetătorilor. „Noi, Sindicatul angajaților Academiei Române, Filiala Iași, ne asumăm rolul de partener de dialog social onest și de bună-credință în efortul colectiv de a găsi resurse pentru ca profesia de cercetător științific să devină din nou atractivă pentru tinerii români”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Maura ANGHEL
Sindicatul solicită aplicarea articolului 24 din Legea 183/2024, care prevede corelarea salariilor cercetătorilor cu cele ale cadrelor didactice din învățământul superior. Deși legea este în vigoare din iulie 2024, autoritățile nu au luat nicio măsură pentru implementarea ei, ceea ce reprezintă o desconsiderare a cercetătorilor. „Protestăm vehement împotriva acestei desconsiderări, pe care nu am meritat-o și de care se fac vinovați decidenții politici din fostul Guvern! O prelungire a situației extrem de grele prin care trec cercetătorii în aceste momente va genera blocaje grave în activitatea institutelor și va suspenda proiecte fundamentale pentru cultura română și pentru domeniul de inovare-dezvoltare tehnologică”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau