Adio bulion, adio zacuscă făcută acasă!

2bulion

Dimensiune font:

| 26-08-2024 07:44

* Gospodinele şomează, dau din umeri, total dezorientate și n-au soluţii * cum să faci zacuscă, din moment ce banala ceapă n-o găseşti mai ieftin de trei lei pe kilogram, ardeii (că-s graşi ori kapia, nu contează) au preţuri tot foarte sus, 6-8 lei, nici vinetele nu s-au mai ieftinit, ca în alţi ani, iar dovleceii ce îi primeai ca bonus sunt acum mai scumpi decât o doză de bere din aia moft * conopida, la fel * jale mare pentru vegani, dar nu doar pentru ei, cu toţii vom tăia multe din meniu în iarna ce se cam apropie

Chit că ouăle sunt încă la preţuri decente, mazărea şi măslinele, la fel ca şi în ceilalţi ani, salata de boeuf devine mult mai costisitoare. Celelalte ingrediente

Septembrie 2021. Ca de obicei, mă pregătesc de iarnă, a venit vremea de pus murăturile. Gogonele, castraveciori, varză. Nimic spectaculos, preţuri de bun simţ. Spre seară, se ajungea şi la 1,00-1,50 lei pe kilogram la unele magazine. Preferau să vândă ieftin, decât să li se strice marfa. Ardeii graşi, kapia, gogoşarii, vinetele, conopida, dovleceii, la fel de accesibili. Cu câteva sute de lei şi ceva ore de trăbuluit prin bucătărie, gata stocurile pentru iarnă. Murături, zacuscă, bulion, suc de roşii, vinete, dar şi ingredientele de bază pentru salata de boeuf.

Trei ani mai târziu, adică zilele astea, nu poţi decât să-ţi iei adio de la tradiţionalele provizii, să te resemnezi, cămara va fi goală. Belşug doar aparent. Da, galantarele sunt pline, roşii, ardei. vinete, castraveţi, varză, dovlecei, conopidă, cât cuprinde.

Acm e perioada în care roşile ar trebuie să aibă cel mai de jos preţ, să se vândă pe mai nimic. Se cam termină sezonul lor, mai merg doar pentru suc de roşii, bulion sau gogonele puse la murat (cele încă necoapte). Aşa a fost tradiţia, acum nu mai e valabilă. Minimul a fost la începutul lunii, când se vindeau cu 4,50 – 5,00 lei kilogramul. Apoi, în loc să scadă, preţurile au crescut brutal. Au ajuns între opt şi zece lei, chiar şi la micii producători, care vând pe trotuarele din proximitatea pieţelor. Astfel, un litru de suc ajunge să coste aproape la fel cât unul de ţuică... Bulionul făcut acasă devine o utopie. Că mai e şi consumul de gaz, care tocmai s-a scumpit şi el.

Castraveţii muraţi au preţuri apropiate de cele ale pulpei de porc fără os, 15-16 lei kilogramul. Mai sumpi decât pieptul de pui. Nici cei verzi nu mai sunt o pleaşcă, precum în anii trecuţi. Nu găseşti sub şase lei, preţul mediu e de opt.

Varza, un aliment de bază pe timp de iarnă. Ca foetaj pentru sarmale ori călită, era considerată ceva ieftin, hrănitor şi eficient. În prag de toamnă, cumpărată la sac, se putea lua şi la sub un leu pe kilogram. Acum, nicăieri nu mai găseşti sub 3,50 lei.

Gospodinele şomează. Jale mare pentru vegani

OK, anul ăsta renunţăm la murături, scăpăm de obişnuita corvoadă de început de septembrie, de spălat butoaie, bulion vom cumpăra (dace ne-om permite) de la supermarket. Cămara e goală, ar fi loc de zacuscă, dar se mai poate? Doar în cazul celor cu venituri mult peste medie, însă aceştia nu-şi bat capul cu aşa ceva. Preferă să ia de-a gata. Gospodinele şomează şi dau din umeri, total dezorientate. N-au soluţii. Cum să faci zacuscă, din moment când banala ceapă n-o găseşti mai ieftin de trei lei pe kilogram. Ardeii (că-s graşi ori kapia, nu contează) au preţuri tot foarte sus, 6-8 lei, nici vinetele nu s-au mai ieftinit, ca în alţi ani, iar dovleceii ce îi primeai ca bonus sunt acum mai scumpi decât o doză de bere din aia moft. Conopida, la fel. Jale mare pentru vegani, dar nu doar pentru ei, cu toţii vom tăia multe din meniu în iarna ce se cam apropie.

Chit că ouăle sunt încă la preţuri decente, mazărea şi măslinele, la fel ca şi în ceilalţi ani, salata de boeuf devine mult mai costisitoare...

Noua trinitate: fasole, cartofi, mazăre

Dilemă mare în numeroase gospodării, oare ce dracu’ mai mâncăm la iarnă? Asfalt dizolvat, cărămizi măcinate, şosete fierte? Că bucatele cu care suntem obişnuiţi din bătrâni, cam nu prea se mai poate. Despre leguminoase, am povestit mai sus, brânzeturile s-au scumpit atroce încă dinainte de pandemie, banala brânză de burduf, adică mâncarea de zi cu zi a flăcăului sărac, tocmit să păzească oile şi să le mulgă, e un lux pe care două treimi dintre români nu şi-l mai permit. Caşcaval egal aur din El Dorado. Deci, adio şi nu prea pe curând.

Au mai rămas fosolea, cartofii, mazărea şi oule. Domnul Dunnezeu le-a ocrotit de scumpiri. Nici ele nu-s la fel de ieftine ca-n anii precedenţi, pe vremea asta, dar, totuşi... Barabulele au scăzut sub trei lei kilul, cam aici se va stabiliza preţul, fasolea e cam tot pe acolo, dacă o fierbi bine, pe îndelete, ai grijă să se umfle ca lumea, rentează achiziţionarea ei. Mazărea, la fel.

În fine, ouăle. Preţ staţionar, undeva în jur de un leu bucata. Dacă n-ai probleme cu ficatul, îţi iei zilnic câte opt sau zece şi ai rezolvat problema proteinelor. Reţete sunt cu duiumul. Mai găseşti şi jumări la ofertă, micul dejun şi cina sunt asigurate. Prânzul? Supă la plic şi răcitură. Oasele nu s-au scumpit, din trei kilograme poţi, cu oarece noroc, să faci patru – cinci porţii. Că mai au şi rămăşiţe de carne, ceva măduvă, cartilaje numai bună de ronţăit ca să treacă foamea. Poftă bună!

Marcel FLUERARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:12

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie ”Toamnă la Voroneț”
08/11/2024 11:16

Festivalul International de Film, Diaporamă si Fotografie ”Toamnă la Voronet” se desfăsoară in acest final de săptămană la Gura Humorului. Editia cu numărul 44 isi propune să promoveze cre ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
08/11/2024 09:48

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

AEROSTAR Bacău a pus Iașul pe harta mentenanței aeronautice mondiale!
08/11/2024 09:34

* milioane de pasageri călătoresc astăzi in sigurantă prin grija specialistilor de la AEROSTAR, acestia reusind performanta de a reda, in conditii excelente de exploatare, 100 de aeronave deservite in hanga ...

Alertă la Iași: Indicele general de calitate a aerului, de la Rău la Foarte rău
08/11/2024 09:06

 * in toate statiile de monitorizare a calitătii aerului din judetul Iasi s-au inregistrat concentratii crescute ale poluatilor PM10 si PM2,5 * maximele au fost  intre orele 19 si 21 ale zilei de mie ...

De ce divorțează  ieșenii? Psihologii vorbesc despre un adevărat fenomen
08/11/2024 09:04

Numărul divorturilor in judetul Iasi este, in fiecare an, unul ridicat. De cele mai multe ori, peste o mie de cupluri aleg să se despartă in fiecare an, arată cifrele prezentate Institutul National de Stati ...

Iașul, printre cele mai curate orașe din România
08/11/2024 09:03

Iasul este considerat unul dintre cele mai curate orase din Romania, iar cu acest lucru se mandreste si municipalitatea. Conform unui top realizat de un site de specialitate, pe baza voturilor acordate de roman ...

Frigul umple spitalele ieșene cu „cazuri sociale”
08/11/2024 09:02

* un bătran din Tansa a fost găsit in casă in şoc hipotermic * cel mai dramatic caz este insă cel al unui bărbat de 43 de ani care a suferit amputaţie la nivelul ambelor membre inferioare din cauza deger ...

Jaf în poarta cimitirului
08/11/2024 08:40

Robert N. (20 de ani) ii ştia din vedere pe Daniel S. (18 ani) şi Remus F. (17 ani), locuiau in acelaşi cartier. Ciric, foarte aproape de intrarea in Cimitirul „Eternitatea”. Aşa că n-a bănuit ...

Dincolo de cortină. Secretele Operei dezvăluite de Ioan Holender și Sever Voinescu
08/11/2024 08:34

Astăzi, Opera Natională Romană din Iasi isi deschide portile pentru un eveniment cu totul special, găzduind personalităti marcante ale culturii si artei: Ioan Holender si Sever Voinescu. Conferinta intitul ...

Şase ani de închisoare, după ce şi-a altoit nevasta cu o furcă
08/11/2024 07:45

 Costică A. din Miroslava e căsătorit cu Mărioara din 2006, după un concubinaj de aproape 20 de ani. Au impreună doi băieţi M.A. (36 de ani) şi D.A. (16 ani). După pensionare şi stabilirea fiulu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei