Agent Green a pierdut un nou proces în fața Direcției Silvice Iași
Dimensiune font:
* de această dată, magistrații Tribunalului București au respins solicitarea asociației ecologice vizând suspendarea executării de lucrări silvice în codrii din Lunca Cetățuii și Pădureni , aparținând Direcției Silvice Iași.
Agent Green a solicitat suspendarea și anularea celor 5 acte de punere în valoare (APV) din cadrul Ocoalelor Silvice Lunca Cetățuii și Pădureni.
„Respinge cererea, ca nefondată. Respinge cererea de suspendare, ca nefondată. Cu recurs în termen de 15 zile”, se arată în sentința Tribunalul București, pronunţată pe 22 iunie 2023.
Asociația Agent Green și-a motivat acțiunea de suspendare a executării de lucrări silvice în codrii din Lunca Cetățuii și Pădureni prin prisma faptului că respectivele acte de punere în valoare (APV) ar fi fost emise în lipsa unui amenajament silvic egal aprobat, că presupusa emitere a APV-urilor ar fi avut loc în lipsa unui amenajament silvic legal aprobat, de lipsa consultărilor publice și fără respectarea regimului de protecție al pădurilor virgine și cvasivirgine, reglementat de Ordinul 3397/2012, cu încălcarea principiului precauției în luarea deciziei.
Actului de punere în valoare (APV) este un document tehnico-economic care conține rezultatele evaluării cantitative și calitative conform normelor tehnice silvice, precum și informațiile privitoare la localizarea masei lemnoase destinate exploatării, conform amenajamentelor silvice.
Pădurile invocate de Agent Green nu au fost incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România!
Asociația ecologică nu a motivat, însă, în concret, ce dispoziții legale referitoare la condițiile de validitate ale APV-ului au fost încălcate la emiterea acestora, ci doar a făcut trimitere la dispozițiile legale aplicabile doar amenajamentelor silvice.
Mai mult, conform conducerii Direcției Silvica Iași, „procedura privind punerea în valoare şi recoltarea de masă lemnoasă din fondul forestier pentru care legea nu obligă la întocmirea amenajamentului silvic şi din vegetația forestieră din afara fondului forestier național – procedură menționată de reclamantă - face trimitere, conform legislației, la proprietățile de fond forestier cu suprafața de maximum 10 ha”.
„Toate alegațiile reclamantei privind nelegalitatea emiterii APV-urilor privesc aprobarea amenajamentelor silvice, nu APV-urile! Reclamanta critică, în fapt, amenajamentele silvice și nu APV-urile emise în baza acestora! Actele de reglementare pentru care este necesară consultarea publicului sunt reprezentate de amenajamentele silvice, APV-urile neîncadrându-sc în definiția planurilor și programelor pentru care este necesară consultarea publicului. În ceea ce priveşte încălcarea procedurilor de protejare a pădurilor virgine și cvasivirgine, nu poate fi vorba de așa ceva deoarece aceste păduri nu au fost incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”, susțin cei de la Direcția Silvică Iași.
„Agent Green a dovedit necunoașterea legii, făcând speculații și afirmații nefondate”
„În consecință, cele cinci acte de punere în valoare reprezintă materializarea prevederilor planului, reprezentat de amenajamentul silvic, care a parcurs procedurile legale privind consultarea publiculuiși evaluarea de mediu, pentru amenajamentul Ocolul Silvic Lunca Cetățuii fiind emisă Decizia etapei de încadrare nr.76/03.10.2019,de către Agenția pentru Protecția Mediului Iași, iar pentru Ocolul Silvic Pădureni fiind emis Avizul de mediu nr.86/18.04.2022 de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, consideră conducerea Direcției Silvice Iași.
„Având în vedere hotărârea ICCJ în Dosarul 7593/2/2020, Asociația Agent Green încearcă să invoce nerespectarea unor prevederi legislative privind padurile virgine și cvasivirgine, dovedind necunoașterea legii și făcând speculații și afirmații nefondate”, consideră ing. Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Reamintim că, prin Sentința civilă nr.819/19.04.2022, pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 7593/2/2020, s-a respins cererea forrnulată de reclamanta Asociația Agent Green de suspendare a Ordinelor de ministru prin care s-au aprobat amenajamentele silvice ale Ocolului Silvic Lunca Cetățuii și ale Ocolului Silvic Dobrovăț.
Numai că, și de această dată, Agent Green a dovedit că nu stăpânește legislația din domeniul pe care pretinde că îl apără și acționează instinctual, speculând sensibilitatea românilor pentru acțiunile care au ca subiect pădurile țării.
Adina MARCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau