Agricultura, de la tractor la dronă. Tehnologie ca-n filmele SF la Facultatea de Agronomie din Iași
Dimensiune font:
Pentru agricultura de precizie, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași apelează la drone. Acestea indică stadiul de vegetație, zonele îmburuienate și identifică dăunătorii.
În cadrul lucrărilor practice efectuate la disciplina „Agricultura de precizie”, studenților de la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu” de la Brad din Iași le sunt prezentate și dronele, cu precădere cele utilizate în activități de monitorizare, cartografiere sau de administrare a tratamentelor fitosanitare.
„În cadrul acestor lucrări practice, studenții sunt inițiați în artele agriculturii de precizie. (...) De exemplu, au studiat dronele agricole”, explică asist. univ. Liviu Butnaru, în cadrul Facultății de Agricultură din Iași.
Achiziționată de către USV Iași printr-un proiect de cercetare, drona deține o serie de caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate.
„Am învățat cum se folosesc dronele corespunzător și legal. Dar și care sunt tipurile de drone pe care le putem folosi în agricultură, pentru a ușura munca fermierilor, în așa fel încât să fie cât mai productivi”, spune Alex Doroftei, student la Facultatea de Agricultură din Iași.
Viitorul, la înălțime
Folosirea dronelor în agricultură este văzută ca soluție de viitor în tratarea culturilor. Aceste echipamente au un preț care reprezintă doar 10% din cel al mașinilor clasice de pulverizat, utilizează maximum 10% din cantitatea de apă folosită în sistem clasic și pot inclusiv să supravegheze culturile, transmițând în timp real în fermă apariția unor boli sau atacul de insecte din faza incipientă.
Totodată, experții subliniază că utilajele de ultimă generație și softurile inteligente sunt pregătite să suplinească lipsa tot mai acută a angajaților din domeniul agricol. Potrivit specialiștilor, o dronă, de exemplu, poate înlocui câteva utilaje, dar și doi-trei angajați.
Mai mulți fermieri din România, inclusiv din Botoșani, dar și din alte județe din Moldova, au deja drone tehnologice pentru aplicarea pesticidelor sau a altor tratamente. Și le folosesc cu succes. Aceștia mărturisesc că se bucură de precizie, de economie la buget, dar nici nu mai suferă așa de mult din cauza lipsei forței de muncă.
„Dronele pot fi o soluție sustenabilă, sigură și eficientă din punct de vedere economic și fitosanitar. Pentru mine, un fermier cu 70 de hecatare, a fost cea mai ieftină soluție pentru a nu mai contracta prestări de servicii. Ca tânăr fermier pasionat de tehnologie am constatat că dronele agricole sunt foarte precise, care-și fac treaba aproape singure și cu costuri mici”, precizează într-o postare pe rețelele sociale Alin Luculeasa, un tânăr fermier din Vaslui, absolent de Agronomie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau