Alarme pentru călători!
Dimensiune font:
Aplicația îi va notifica automat pe ieşeni când să plece spre stație pentru a prinde tramvaiul sau autobuzul exact la timp pentru direcția de deplasare selectată de ei * o altă direcție de dezvoltare vizează integrarea cu un API (interfața de programare a aplicațiilor) prin care aplicația HereItIs să poată afișa și trotinetele/bicicletele electrice de închiriat
Cristian Nistor și Bogdan Florea, antreprenorii care au dezvoltat aplicaţia HereItIs, extrem de utilă pentru ieşenii dornici de a afla cât timp a mai rămas până la sosirea mijlocului de transport în staţie, au planuri ambițioase. Aceştia vor începe cu o schimbare din punct de vedere al interfeței de utilizare, o investiție de circa 4.000 de euro. Urmează setarea unei alarme de telefon prin care userul să-și stabilească o oră estimativă, un interval de timp în ceea ce privește deplasarea sa până în stație și, desigur, direcția de deplasare. „Aplicația îl va notifica automat când să plece spre stație pentru a prinde tramvaiul exact la timp pentru direcția de deplasare selectată de el”, spun cei doi antreprenori, menționând că pentru dezvoltarea acestui feature ar fi nevoie de circa 2.000 de euro.
O altă direcție de dezvoltare vizează integrarea cu un API (interfața de programare a aplicațiilor) prin care aplicația HereItIs să poată afișa și trotinetele/bicicletele electrice de închiriat, lucru pentru care fondatorii caută încă parteneri. Pe listă se află și posibilitatea de a afișa în mod automat zonele unde drumul este aglomerat, iar acest feature se poate face pe baza informațiilor despre mișcările autobuzelor sau tramvaielor. „Acest lucru este posibil doar în orașele unde nu este bandă de rulare dedicată mijloacelor de transport public, astfel putând presupune că dacă un autobuz înaintează încet, și mașinile înaintează lent”, mai spun IT-iştii.
Și nu în ultimul rând, fondatorii HerItIs vizează integrarea unor companii private de transport, fie ele de oameni sau de marfă, în acest moment având la dispoziție toată infrastructura și software-ul necesare pentru a monitoriza orice flotă de vehicule care beneficiază de GPS.
A început testarea aplicației în București și Constanța
La nivel de dezvoltare, în acest moment aplicația poate citi datele publice puse la dispoziție de regiile de transport din de la Iași și Oradea. „De asemenea, suntem într-o faza de testare pentru București și Constanța, și în discuții pentru alte 4 orașe. La Iași aplicația face și detecția automată a rutelor pe care merge un anumit vehicul, fiindcă nu existau fluxuri de date deschise, adică datele nu erau publice”, afirmă dezvoltatorii aplicaţiei.
Tranzy, o a doua aplicaţie preferată de ieşeni
Independent de HereItIs, CTP a dezvoltat propria aplicaţie. Tranzy le spune ieşenilor unde se află autobuzul şi în cât timp ajunge în staţia dorită. Practic, autobuzul nu va forţa pentru a ajunge la o oră stabilită, aceasta se modifică în funcţie de problemele pe care le întâmpină mijlocul de transport (trafic aglomerat, probleme tehnice, flux mare de călători), deci va ţine cont de cât de repede se apropie GPS-ul autobuzului de GPS-ul staţiilor. Conforma datelor oferite de CTP, peste 10.000 de ieşeni folosesc în acest moment Tranzy. Serviciul de date deschise lansat de către CTP Iași în decembrie 2019 face parte din Parteneriatul pentru Guvernare deschisă, căruia i s-a alăturat și Primăria Municipiului Iași în 2018, fiind singurul oraș din România care a aderat la acest program național. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau