Angajații de la Probațiune au intrat în greva foamei
Dimensiune font:
Consilierii Serviciului de Probaţiune din Iaşi s-au ţinut de promisiune şi au intrat în greva foamei. Ei spun că au ales această formă de protest în semn de solidaritate cu alţi colegi din ţară, dar şi din cauza nemulţumirilor salariale.
„Am ales această cale de protest deoarece în fluturaşii de salarizare aferenţi lunii noiembrie ar fi trebuit să se regăsească toate promisiunile, angajamentele şi reparaţiile omisiunilor anterioare ale angajatorului, Direcţia Naţională de Probaţiune. Pentru că au apărut diferite informaţii în care salariaţii din Probaţiune au salarii fenomenale, ceea ce ne-am dori cu toţii de altfel, vă pot spune că o colegă care are doar doi ani vechime în probaţiune primeşte 3700 de lei, cu tot cu norma de hrană, iar o colegă care are 22 de ani vechime şi gradul cel mai mare primeşte 6.100 de lei”, spune Cristina Irimia, una dintre cei şapte consilierii de probaţiune care au intrat în greva foamei.
Cei de la Serviciul de Probaţiune cer recalcularea de urgenţă a salariului pe luna noiembrie şi punerea în plată a diferenţelor rezultate, raportat la plata deja efectuată în luna decembrie. Ei solicită şi punerea în urgenţă în plată a restanţelor pentru lunile august-octombrie. Totodată, vor să le fie respectate deciziile judecătoreşti care impun punerea în plată a tranşei de 35% aferentă eşalonării pe o perioadă de 5 ani. „Din 2014, de la intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi legislaţiei aferente, noi muncim cu scheme subdimensionate de personal, în condiţii improprii, cu persoane care au săvârşit infracţiuni şi pe care le redăm societăţii pregătite de reintegrare, aducând economii substanţiale la bugetul de stat, dar guvernanţii declară că nu pot să ne respecte dreptul la o salarizare corectă. Din 2018, angajaţii de probaţiune au salariile blocate la un calcul greşit şi nu a înregistrat nicio reparaţie din partea angajatorului. Sunt hotărâri judecătoreşti, ordine ale ministrului Justiţiei, bani în bugetul angajatorului pentru plata integrală a salariilor personalului de probaţiune şi, totuşi, această plată nu s-a realizat”, a spus Cristina Irimina.
Consilierii Serviciului de Probaţiune sunt susţinuţi şi de beneficiarii lor, persoane care au comis diferite infracţiuni şi se află în perioada de supraveghere impusă de instanţă, ca alternativă a pedepsei cu închisoare. „Au nevoie de mai multă securitate, de o mai bună siguranţă financiară şi condiţii mai bune. Greva aceasta ne prelungeşte agonia. Noi venim aici pentru reintegrarea în societate. Discutând şi cu alte persoane care au trecut prin această clădire, mi-au spus că şi ele au avut beneficii sufleteşti, psihice, şi nu numai. Vii cu emoţii aici, însă consilierii de probaţiune îşi fac foarte bine treaba. Ne spun începem cu asta, continuăm cu asta, terminăm cu asta. Ne susţin şi ne ajută foarte mult să ne reintegrăm”, a spus Cătălin, un fost poliţist aflat în grija consilierilor de probaţiune. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau