Apa de la robinet nu mai este corespunzătoare, din punct de vedere al calității

1apa

Dimensiune font:

| 31-12-2022 09:30

 

* „În contextul în care, pe de o parte se folosesc tot mai multe substanțe în industrie și în viața de zi cu zi, care, în final ajung să contamineze într-o măsură mai mare sau mai mică resursele de apă, iar pe de altă parte se studiază din ce în ce mai mult prezența și impactul acestora asupra sănătății umane, în prezent nu mai putem afirma că apa potabilă este corespunzătoare din punct de vedere al calității pentru consumul uman, dacă ne limităm la parametrii de calitate stabiliți în anul 1998”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății * pe de altă parte, la Iaşi, apa de la robinet este verificată la fiecare două ore * în decursul timpului, s-a întâmplat o singură dată ca, în Iaşi, să existe suspiciuni asupra calităţii apei. Se întâmpla în 2017, când actualul primar oferea un interviu unui site axat pe protecţia mediului

În contextul în care unul din trei români consuma apă din surse „neverificate din punct de vedere al calității”, Ministerul Sănătății propune o serie de măsuri prin care să se respecte o Directivă UE privind calitatea apei destinate consumului uman, cu termen-limită 12 ianuarie 2023. „Legea apei potabile” reglementează calitatea apei potabile destinate consumului uman, având ca scop principal protecția sănătății comunitare împotriva surselor de apă contaminată, prin asigurarea unor standarde de curățenie și sanogenitate a apei. Altfel spus, lege reglementează obligația statului român de a verifica periodic calitatea apei la care are acces fiecare cetățean care s-a conectat la o rețea publică autorizată de alimentare cu apă. Lipsa de acces la apă verificată din punct de vedere al calității se datorează fie lipsei sistemelor de alimentare cu apă potabilă în unele localități din mediul rural, fie neconectării populației la sistemele de alimentare existente, în cele mai multe cazuri din lipsa mijloacelor materiale, arată Ministerul Sănătății. Nici apa de la robinet nu mai este însă corespunzătoare din punct de vedere al calității, susține MS. „În contextul în care, pe de o parte se folosesc tot mai multe substanțe în industrie și în viața de zi cu zi, care, în final ajung să contamineze într-o măsură mai mare sau mai mică resursele de apă, iar pe de altă parte se studiază din ce în ce mai mult prezența și impactul acestora asupra sănătății umane, în prezent nu mai putem afirma că apa potabilă este corespunzătoare din punct de vedere al calității pentru consumul uman, dacă ne limităm la parametrii de calitate stabiliți în anul 1998”, spun reprezentanții MS în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Riscul de contaminare a apei potabile cu Legionella pneumophila (bacterie care poate provoca o infecție gravă, cunoscută și ca boala legionarului – infectarea se poate face pe cale respiratorie sau prin inhalarea bacteriei din apă ori prin aerul condiţionat) și cu plumb este considerat important la nivelul întregii Uniuni Europene. Prin urmare, toate spațiile prioritare – spații publice și private cu mulți utilizatori trebuie să fie „evaluate din perspectiva acestui risc cu o frecvență de minim odată la 6 ani, iar proprietarii spațiilor private vor fi informați și încurajați să realizeze aceste evaluări”, se menționează în documentul aflat în dezbatere publică.

28% din populația României nu utilizează apă provenită dintr-un sistem centralizat

În acest sens, Ministerul Sănătății va elabora și aproba, prin ordin de ministru, un ghid pentru evaluarea riscurilor care vizează sistemul de distribuție interioară a apei potabile, iar direcțiile de sănătate publică vor stabili măsuri de control și de gestionare eficace și proporționale cu riscurile privind contaminarea cu Legionella, în scopul combaterii eventualelor focare de legionelloză.

Pentru reducerea riscurilor legate de distribuția apei potabile, proiectul de ordonanță include și o măsură prin care profesioniștii care lucrează cu aceste sisteme de distribuție interioară și responsabilii cu instalarea produselor pentru construcții și a materialelor care vin în contact cu apa potabilă (instalatorii) trebuie să participe la programe de specializare sau perfecționare, după revizuirea cursurilor de formare pentru această profesie.

Din evidențele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale reiese faptul că doar din anul 2021 până în prezent au absolvit cursurile de instalatori aproximativ 3.500 persoane, mai spun inițiatorii proiectului.

Apa de la robinetele ieşenilor, verificată la fiecare două ore

Scenarii de genul celui petrecut la Câmpina, unde apa de la robinete a fost contaminată cu o bacterie şi la care face referire Ministerul Sănătăţii, nu sunt posibile la Iaşi. Într-o zi, ApaVital verifică de sute de ori potabilitate apei, în toate etapele producerii acesteia, iar într-un an se efectuează aproape 44.000 de analize, care, până acum, au confirmat un lucru ştiut: apa de la robinetele ieşenilor este de o calitate excepţională „Apa potabilă produsă şi furnizată de societatea noastră este monitorizată calitativ, pe bază de programe, pe trei niveluri. Este vorba de monitorizarea de proces, permanentă, prin intermediul programelor de analize curente ce se efectuează de către laboratoarele de proces din staţiile de producţie a apei potabile ale ApaVital. Apoi, este vorba de  monitorizarea operaţională, periodică, efectuată de către Laboratorul Apă Potabilă al ApaVital (laboratorul central al societăţii, înregistrat la Ministerul Sănătăţii). Nu în ultimul rând, funcţionează şi monitorizarea de audit, periodică, efectuată de către laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, înregistrat la Ministerul Sănătăţii”, spun oficialii societăţii ieşene.

Proceduri complicate, dar necesare pentru siguranţa clienţilor

Aceştia au oferit explicaţii despre procedurile vizând verificarea calităţii apei consumate de ieşeni. Astfel, prin monitorizarea de proces laboratoarele verifică la 2, 4 sau 8 ore sau mai frecvent, dacă e necesar, pe fiecare treaptă de tratare, parametrii, indicatori de calitate, respectiv acei parametri care se modifică continuu în procesul de potabilizare a apei, cum ar fi turbiditatea, clorul rezidual liber, oxidabilitatea etc. În urma analizelor, procesul de potabilizare e condus astfel încât apa potabilă obţinută să îndeplinească cerinţele legale de calitate. Apoi, prin monitorizarea de audit şi operaţională, ce reprezintă controlul oficial al apei potabile,  se verifică conformarea tuturor parametrilor de calitate ai apei potabile la cerinţele legale. În cadrul acestui control probele de apă se prelevează atât de la ieşirea din staţiile de potabilizare, cât şi de la consumatori. Frecvenţa acestor analize este stabilită prin Hotărârea nr. 974 din 2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare.

Acum cinci ani se spunea că şi la Iaşi sunt şobolani în conductele de apă

În decursul timpului, s-a întâmplat o singură dată ca, în Iaşi, să existe suspiciuni asupra calităţii apei. Se întâmpla în 2017, când actualul primar oferea un interviu unui site axat pe protecţia mediului. „Eu nu-mi las copiii să bea de la chiuvetă, pentru că eu ştiu ce-i pe conducte. Acum câţiva ani, a fost o avarie la priza Chirița, unde este stația de tratare, şi au folosit o conductă abandonată de ani de zile, care fusese folosită de oamenii din zona pentru dejecţii, conductă care avea în ea şobolani morți de ani și ani de zile”, spunea, atunci, primarul într-un interviu acordat site-ului green-report.ro. Ulterior, acesta a menţionat faptul că s-a exagerat pe seama declaraţiei sale, fiind vorba, de fapt, de un episod de prin 2007. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Detalii șocante în cazul tentativei de suicid a grefierei de la Vaslui. Ce a împins-o la acest gest
21/05/2024 10:47

Apar detalii socante in cazul grefierei din Vaslui care a incercat să isi pună capăt zilelor. Femeia ar fi dat foc mai multor dosare in biroul in care lucra, iar apoi a incercat să se spanzure. Potrivit an ...

Medvedev, furibund împotriva lui Zelenski: 'Ar trebui judecat sau lichidat!' / 'E o țintă legitimă pentru noi'
21/05/2024 10:37

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a avut o nouă iesire surprinzătoare, foarte dură impotriva presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care spune că ar ...

Viitorul sună bine pentru tinerii din Moldova!
21/05/2024 08:39

Gura Humorului a găzduit in week-end unul dintre cele mai complexe si dinamice evenimente dedicate tinerilor din zona Moldovei, Tabăra RYLA Med+ Moldova — Rotary Youth Leadership Awards. Evenimentul, or ...

Consilierii locali, la ultima şedinţă!
21/05/2024 08:11

Unanimitate pentru toate proiectele * consilierii locali s-au intrunit luni, 20 mai, in ultima şedinţă ordinară din acest manadat, pe a cărei ordine de zi s-au aflat 26 de proiecte de hotărare * in mai p ...

Au fost depuse primele oferte pentru lucrările la Cinematograful „Tineretului”
21/05/2024 07:54

* potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a proiectului se ridică la peste 27 milioane de lei * in prezent, Cinematograful „Tineretului” este administrat de către Ateneul Naţio ...

Centura Ușoară de Ocolire, blocată la Schitul Tărâța
21/05/2024 07:45

* Centura Uşoară de Ocolire a Municipiului Iaşi, care are ca scop decongestionarea traficului din municipiu, va avea o lungime de 73 de km şi va traversa zece comune -Popricani, Rediu, Letcani, Voinesti, Ho ...

Iaşul va avea un centru regional de gimnastică artistică
21/05/2024 07:30

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iaşi 2020 şi-ar putea mări, de anul viitor, numărul de secţii, prin infiinţarea celei de gimnastică artistică. Astfel, la propunerea consilierului local Liviu Gavril, memb ...

Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de apă și de canalizare, modificat
21/05/2024 07:18

Luni,  contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă  si de canalizare incheiat intre Asociatia Regională a Serviciilor de Apă – Canal Iasi (ARSACIS) si ApaVital ...

Tragedie înainte de cununie. Ionela și George, cei doi motocicliști morți în accidentul de lângă Iași, urmau să se căsătorească
20/05/2024 20:01

Ionela si George, cei doi tineri din judetul Galati, care si-au pierdut viata in groaznicul accident rutier produs duminică, 19 mai 2024, pe drumul ce leagă Iasiul de Vaslui, trebuiau să se căsătorească i ...

Cum arde la buzunare lipsa colectării selective în România. De vină este toată lumea, iar penalitățile sunt uriașe
20/05/2024 19:36

Indiferenta si slaba gestionare a deseurilor costă scump. Romania este repetentă la colectarea selectivă a deseurilor, din perspectiva normelor europene, mai ales in mediul rural. Neindeplinirea cerintelor U ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei