Apa de la robinet nu mai este corespunzătoare, din punct de vedere al calității
Dimensiune font:
* „În contextul în care, pe de o parte se folosesc tot mai multe substanțe în industrie și în viața de zi cu zi, care, în final ajung să contamineze într-o măsură mai mare sau mai mică resursele de apă, iar pe de altă parte se studiază din ce în ce mai mult prezența și impactul acestora asupra sănătății umane, în prezent nu mai putem afirma că apa potabilă este corespunzătoare din punct de vedere al calității pentru consumul uman, dacă ne limităm la parametrii de calitate stabiliți în anul 1998”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății * pe de altă parte, la Iaşi, apa de la robinet este verificată la fiecare două ore * în decursul timpului, s-a întâmplat o singură dată ca, în Iaşi, să existe suspiciuni asupra calităţii apei. Se întâmpla în 2017, când actualul primar oferea un interviu unui site axat pe protecţia mediului
În contextul în care unul din trei români consuma apă din surse „neverificate din punct de vedere al calității”, Ministerul Sănătății propune o serie de măsuri prin care să se respecte o Directivă UE privind calitatea apei destinate consumului uman, cu termen-limită 12 ianuarie 2023. „Legea apei potabile” reglementează calitatea apei potabile destinate consumului uman, având ca scop principal protecția sănătății comunitare împotriva surselor de apă contaminată, prin asigurarea unor standarde de curățenie și sanogenitate a apei. Altfel spus, lege reglementează obligația statului român de a verifica periodic calitatea apei la care are acces fiecare cetățean care s-a conectat la o rețea publică autorizată de alimentare cu apă. Lipsa de acces la apă verificată din punct de vedere al calității se datorează fie lipsei sistemelor de alimentare cu apă potabilă în unele localități din mediul rural, fie neconectării populației la sistemele de alimentare existente, în cele mai multe cazuri din lipsa mijloacelor materiale, arată Ministerul Sănătății. Nici apa de la robinet nu mai este însă corespunzătoare din punct de vedere al calității, susține MS. „În contextul în care, pe de o parte se folosesc tot mai multe substanțe în industrie și în viața de zi cu zi, care, în final ajung să contamineze într-o măsură mai mare sau mai mică resursele de apă, iar pe de altă parte se studiază din ce în ce mai mult prezența și impactul acestora asupra sănătății umane, în prezent nu mai putem afirma că apa potabilă este corespunzătoare din punct de vedere al calității pentru consumul uman, dacă ne limităm la parametrii de calitate stabiliți în anul 1998”, spun reprezentanții MS în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Riscul de contaminare a apei potabile cu Legionella pneumophila (bacterie care poate provoca o infecție gravă, cunoscută și ca boala legionarului – infectarea se poate face pe cale respiratorie sau prin inhalarea bacteriei din apă ori prin aerul condiţionat) și cu plumb este considerat important la nivelul întregii Uniuni Europene. Prin urmare, toate spațiile prioritare – spații publice și private cu mulți utilizatori trebuie să fie „evaluate din perspectiva acestui risc cu o frecvență de minim odată la 6 ani, iar proprietarii spațiilor private vor fi informați și încurajați să realizeze aceste evaluări”, se menționează în documentul aflat în dezbatere publică.
28% din populația României nu utilizează apă provenită dintr-un sistem centralizat
În acest sens, Ministerul Sănătății va elabora și aproba, prin ordin de ministru, un ghid pentru evaluarea riscurilor care vizează sistemul de distribuție interioară a apei potabile, iar direcțiile de sănătate publică vor stabili măsuri de control și de gestionare eficace și proporționale cu riscurile privind contaminarea cu Legionella, în scopul combaterii eventualelor focare de legionelloză.
Pentru reducerea riscurilor legate de distribuția apei potabile, proiectul de ordonanță include și o măsură prin care profesioniștii care lucrează cu aceste sisteme de distribuție interioară și responsabilii cu instalarea produselor pentru construcții și a materialelor care vin în contact cu apa potabilă (instalatorii) trebuie să participe la programe de specializare sau perfecționare, după revizuirea cursurilor de formare pentru această profesie.
Din evidențele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale reiese faptul că doar din anul 2021 până în prezent au absolvit cursurile de instalatori aproximativ 3.500 persoane, mai spun inițiatorii proiectului.
Apa de la robinetele ieşenilor, verificată la fiecare două ore
Scenarii de genul celui petrecut la Câmpina, unde apa de la robinete a fost contaminată cu o bacterie şi la care face referire Ministerul Sănătăţii, nu sunt posibile la Iaşi. Într-o zi, ApaVital verifică de sute de ori potabilitate apei, în toate etapele producerii acesteia, iar într-un an se efectuează aproape 44.000 de analize, care, până acum, au confirmat un lucru ştiut: apa de la robinetele ieşenilor este de o calitate excepţională „Apa potabilă produsă şi furnizată de societatea noastră este monitorizată calitativ, pe bază de programe, pe trei niveluri. Este vorba de monitorizarea de proces, permanentă, prin intermediul programelor de analize curente ce se efectuează de către laboratoarele de proces din staţiile de producţie a apei potabile ale ApaVital. Apoi, este vorba de monitorizarea operaţională, periodică, efectuată de către Laboratorul Apă Potabilă al ApaVital (laboratorul central al societăţii, înregistrat la Ministerul Sănătăţii). Nu în ultimul rând, funcţionează şi monitorizarea de audit, periodică, efectuată de către laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, înregistrat la Ministerul Sănătăţii”, spun oficialii societăţii ieşene.
Proceduri complicate, dar necesare pentru siguranţa clienţilor
Aceştia au oferit explicaţii despre procedurile vizând verificarea calităţii apei consumate de ieşeni. Astfel, prin monitorizarea de proces laboratoarele verifică la 2, 4 sau 8 ore sau mai frecvent, dacă e necesar, pe fiecare treaptă de tratare, parametrii, indicatori de calitate, respectiv acei parametri care se modifică continuu în procesul de potabilizare a apei, cum ar fi turbiditatea, clorul rezidual liber, oxidabilitatea etc. În urma analizelor, procesul de potabilizare e condus astfel încât apa potabilă obţinută să îndeplinească cerinţele legale de calitate. Apoi, prin monitorizarea de audit şi operaţională, ce reprezintă controlul oficial al apei potabile, se verifică conformarea tuturor parametrilor de calitate ai apei potabile la cerinţele legale. În cadrul acestui control probele de apă se prelevează atât de la ieşirea din staţiile de potabilizare, cât şi de la consumatori. Frecvenţa acestor analize este stabilită prin Hotărârea nr. 974 din 2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare.
Acum cinci ani se spunea că şi la Iaşi sunt şobolani în conductele de apă
În decursul timpului, s-a întâmplat o singură dată ca, în Iaşi, să existe suspiciuni asupra calităţii apei. Se întâmpla în 2017, când actualul primar oferea un interviu unui site axat pe protecţia mediului. „Eu nu-mi las copiii să bea de la chiuvetă, pentru că eu ştiu ce-i pe conducte. Acum câţiva ani, a fost o avarie la priza Chirița, unde este stația de tratare, şi au folosit o conductă abandonată de ani de zile, care fusese folosită de oamenii din zona pentru dejecţii, conductă care avea în ea şobolani morți de ani și ani de zile”, spunea, atunci, primarul într-un interviu acordat site-ului green-report.ro. Ulterior, acesta a menţionat faptul că s-a exagerat pe seama declaraţiei sale, fiind vorba, de fapt, de un episod de prin 2007. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau