Aproape 7.000 de elevi ieșeni înscriși la Evaluarea Națională
Dimensiune font:
* cei mai mulţi sunt elevii din mediul urban - 3.506 înscriși * ca o noutate, de anul acesta elevii olimpici la competiţiile naţionale şi internaţionale pot fi admişi la liceu fără să mai susţină examenele Evaluării Naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a
În perioada 14-17 iunie, 6.900 de elevi ai claselor a VIII-a din judeţ susțin examenele de la Evaluarea Națională. Marţi, va fi prima zi în care elevii care au terminat clasa a VIII-a susţin examen de la Evaluarea Națională. Acesta va fi la Limba și literatura română, iar pe 16 iunie va fi examenul la Matematică.
Primele rezultate se vor afișa pe 23 iunie, până la ora 14. Elevii au la dispoziție două zile pentru depunerea contestațiilor: pe 23 iunie de la ora 16 la ora 19, iar pe 24 iunie, între ora 8 şi 12. Între 24 şi 29 iunie sunt soluţionate contestaţiile. Elevii vor primi rezultatele finale pe 30 iunie.
Sunt 6.900 de elevi din județul Iași care au terminat clasa a VIII-a şi susțin Evaluarea Națională. Cei mai mulţi sunt elevii din mediul urban - 3.506 înscriși, alți 3.349 pretendenți provenind din mediul rural.
La simulările din luna aprilie au fost prezenţi 7.463 de elevi la limba şi literatura română şi 7.400 la matematică. Rata de promovare a fost de 54,4%, cea mai mare rată de promovabilitate fiind în mediul urban.
Marţi, elevii vor intra în sala de examen la ora 08.30, iar la ora 09.00 vor primi subiectele. Ei au la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Lucrările pot fi predate după cel puțin o oră de la începerea examenului.
Elevii nu au voie să schimbe între ei lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale cu care pot rezolva subiectele. Ei nu pot să comunice între ei cu persoane din exterior, să copieze sau să transmită sau să primească material prin care pot rezolva subiectele.
Atunci când intră în sala de examinare pentru Evaluarea Națională elevilor le este interzis să aibă în haine sau încălțăminte, în penare și în băncile în care sunt așezați, orice fel de materiale de inspirație.
Fiecare sală în care elevii vor susține examenele de la Evaluarea Națională 2022 va avea sistem de supraveghere audio-video. De asemenea, sala în care se descară și se multiplică subiectele, sala în care se preiau, se evaluează, se depozitează lucrările scrise și sălile în care se vor depozita bagajele elevilor vor fi dotate cu sistem de supraveghere audio-video.
Ca o noutate, de anul acesta elevii olimpici la competiţiile naţionale şi internaţionale pot fi admişi la liceu fără să mai susţină examenele Evaluării Naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a.
Sfaturi de la psihologii școlari
Elevii care susţin în aceste zile examenele de Evaluare Naţională sau Bacalaureat primesc câteva sfaturi pentru a gestiona cât mai bine emoţiile şi stresul. Aceștia sunt sfătuiţi în primul rând să nu se streseze gândindu-se la ziua examenului sau ce subiecte ar putea fi date. „Este foarte important pentru creier să-i acordăm câteva ore în care să te detaşeze de tot ce înseamnă examen. Este foarte bine să ne plimbăm, să ieşim în aer liber cu familia şi prietenii. Până la urmă, nu se îngraşă porcul în ajunul Crăciunului”, a spus Elena Savin, psiholog şcolar.
La fel de importantă ca relaxarea este şi alimentaţia de dinaintea zilei examenului şi din dimineaţa zilei respective. „Este important să nu încerce să sară peste mese din cauza emoţiilor sau pentru a mai învăţa sau repeta puţin. În primul rând, emoţiile sunt constructive şi ne ajută să ne menţinem alert şi focusat, însă este importat să ne hrănim şi să ne hidratăm înaintea examenului de Evaluare Naţională sau Bacalaureat. Altfel ni se poate face rău şi să nu mai susţinem proba. La fel de importantă este şi odihna. Emoţiile şi gândurile ne pot ţine trezi înaintea examenelor. Lipsa somnului poate avea efecte negative: scăderea capacitaţii de concentrare şi a memoriei, starea de rău general şi diminuarea puterii de concentrare în timpul examenului. Este bine să nu bem cafea înainte de examen. Cel mai bine ar fi să nu se consume cafea cu 24 de ore înainte de examene, pentru a nu amplifica starea de anxietate”, a spus psihologul.
În ziua probelor de examen de la Evaluare Naţională şi Bacalaureat este bine să fim cât mai relaxaţi. „Înainte de intrarea în examen e bine să ne înconjurăm de persoane curajoase şi trebuie să îi evităm pe emotivi. În prima jumătate de oră a unui examen important ca Evaluarea Naţională sau Bacalaureat sunt emoţii greu de stăpânit. Pentru a ne stăpâni anxietatea este important să inspirăm şi să expirăm puternic, iar pentru a ajunge la stare de concentrare e bine să facem o activitate care implică funcţii cognitive: joc de cuvinte, joc de cifre. Este important să înlocuim gândurile negative cu gânduri pozitive, spre exemplu în loc să ne văităm că nu am studiat suficient, o să pic examenul putem spune ştiu ce fac, pot face şi acest exerciţiu. Mai mult, dacă adoptăm o poziţie cu spatele drept şi braţele întinse devenim mult mai încrezători în forţele proprii”, a spus Elena Savin. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau