Astenia de primăvară își face simțită prezența
Dimensiune font:
Dacă zilele acestea v-ați simțit mai obosiți, v-ați confruntat cu insomnii, stări depresive și poate chiar dureri de cap, toate sunt din cauza asteniei de primăvară. Trecerea de la sezonul rece la cel mai cald nu este una ușoară pentru organism, așa ca specialiștii ne recomandă ce trebuie să face pentru a depăși mai repede momentul.
Cel mai des oboseala și tristețea ne acaparează starea în această perioadă care poate ajunge să dureze și câteva săptămâni. „Astenia de primăvară este un cumul de simptome somatice și tulburări de dispoziție, este diferită de astenia ca manifestare psiho-patologica, căci în cazul acesteia manifestările sunt autoinduse. Simptomele asteniei sunt consecințe ale modificării nivelului de serotonină și malatonina ale corpului, după sezonul rece, atunci când suntem mai puțin expuși la lumină naturală și nu prea stăm în aer liber. Simptomele somatice pot fi generale, gastrointestinale, putem resimți stări de epuizare fizică, dificultăți de concentrare, mialgii, dureri de cap, înțepături, dureri musculare, apar tulburări de somn și în general contextul imunitar este scăzut mai ales ca primăvara încep și alergiile”, explică Liliana Luca, psiholog clinician la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.
Ce ne învață specialiștii
Ce trebuie să facem în astfel de momente? „Să ne amintim că primăvara e un anotimp frumos în care renaște și natura, dar și noi, căci și noi facem parte din natură. Să ne reamintim că suntem într-o țară cu climă temperată. Putem să ne îngrijim de aceste aspecte, cum spune proverbul iarna luăm car si vara sanie. Avem grijă de organismul nostru, încercăm să petrecem timp în aer liber și astfel prevenim apariția unor stări pe care de obicei ni le inducem”, mai spune psihologul ieșean.
Obișnuiți cu astel de schimbări, oamenii își dau seama că nu sunt în formă zilele acestea, așa că fiecare încearcă să depășească în felul său. „Se simte astenia. Am fost și răcită. Se simte, din păcate. Cred că și imunitatea e slabă. Și emoțional o simt. Uneori sunt mai tristă, mai abătută. Ca să trec peste aceată stare, iau și vitamine multe și deja e mai bine, mai ies la plimbare, mai merg la Teatru, mai ieșim, încercăm să ne adaptăm și să ne simțim bine. Până la urmă, așteptăm vara”, a spus o ieșeancă.
„Este dificilă aceasta perioadă. Mai sunt și răcelile. Se resimte și emoțional, nu pozitiv. Mă simt obosită. Stări de nervozitate mai am. De obicei mă ține așa cam două săptămâni, trei. Depinde... Încerc să mă relaxez și să citesc”, a explicat o tânără studentă.
Alimentația poate să ne ajute
Nutriționiștii ne dau și ei sfaturi. Natura știe ce ne lipsește și ne oferă legume proaspete care să ne dea un aport de energie. „Astenia de primăvară este un cumul de factori, în primul rând e reglarea termică a organismului la nouă temperatură. Se schimbă și somnul, se schimbă și orarul de somn și are și corpul de suferit. Ideal ar fi pentru o alimentație eficientă în astenie să echilibrăm zona de legume și fructe proaspete pentru un aport de vitamine, minerale și fibre pentru a combate această depresie de primăvară de care suferim. Au apărut trufandalele, de primăvară, e și felul naturii de a ne arăta exact ce avem de făcut și servit ca să combatem astenia. La legume ar fi bune salatele verzi ca au și fier, fibre și vitamine. Avem roșii și ridichii, ceapă verde, spanacul cu un conținut ridicat de fier și asociat cu vitamina C ne reface organismul”, explică Ionuț Ignat, nutriționist.
Cel mai adesea starea trece de la sine în câteva zile, ori câteva săptămâni.
Ieșirile în aer liber și practicarea hobbyurilor ne pot fi de un real folos pentru a depăși această perioadă.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau