Autorităţile locale caută soluţii la explozia numărului de cazuri sociale
Dimensiune font:
Lipsa unui loc de muncă, a resurselor financiare, singurătatea vârstnicilor, mai ales în perioada pandemiei, sunt factori care au contribuit la creșterea numărului de cazuri sociale la Iaşi, în ultimii ani. Autoritățile locale din comunele judeţului fac eforturi considerabile pentru ca toate cazurile din comunitate să fie soluţionate pozitiv, astfel încât toţi cetăţenii să poată avea un trai decent.
Comuna Ciortești are 4.000 de locuitori, iar câteva zeci de persoane beneficiază de ajutoare sociale. Peste 60 de persoane cu handicap primesc indemnizație de 1.500 de lei pe lună şi mai sunt și situații în care persoanele nu au niciun fel de venit și beneficiază de un simplu ajutor social de 142 de lei. Pentru a-i ajuta, autoritățile locale de aici încearcă să găsească sprijin de la organizațiile non-guvernamentale.
„La nivelul comunei Ciortești avem doi asistenți sociali și încercăm să monitorizăm întreaga activitate socială. Sprijinim familiile nevoiașe, avem două case construite până acum cu sprijinul fundațiilor. Nu este o comună foarte mare deci nici numărul cazurilor sociale nu este foarte mare dar încercăm prin sprijinul ONG-urilor și a proiectelor cu finanțare să ajutăm cât putem pentru că nu avem resurse suficiente. O contribuție importantă pentru comunitate este adusă și de părintele Damaschin care are în grijă zece familii cu copii. Vrem să desfășurăm și un proiect cu masă caldă. Deci facem tot ce ne stă în putere ca să ajutăm”, a declarat Alina Apostol, primarul comunei Ciortești.
Moșna, lider la asistenți maternali
La nivelul comunei Moșna există doi asistenți sociali care operează zeci de dosare. În prezent, sunt depuse dosare sociale pentru alocatie de susținere - 70, pentru ajutor social - 60, ajutoare pentru încalzire - 140. De asemenea, autoritățile locale au în evidență 57 de asistenți maternali cu 121 copii.
„Avem dosare pentru Comisiile de Expertiză aproximativ 15 lunar. Trebuie să mai adăugam și existența unui Centru de zi pentru persoane vârstnice, unde avem încadrat un asistent social care are în evidență 40 persoane. Pentru bătrâni am decis înființarea unei unități de îngrijire la domiciliu, pentru zece persoane vârstnice! Din nefericire, având această activitate deosebit de complexă am solicitat la Direcția de Sănătate Publică Iași finanțarea unui post de asistent medical comunitar, însă fără succes”, a completat Georgel Popa, primarul comunei Moșna.
La nivelul Comunei Plugari, din rândul persoanelor vulnerabile fac parte cei cu vârsta de peste 60 ani. Autoritățile spun că ar trebui implementate în toate comunele din județul Iași programe de susținere a acestor cazuri sociale.
„Există o primă problemă în rândul acestei categorii de persoane vulnerabile, și anume, faptul că neîndeplinind condițiile prevăzute de dispozițiile legale privind vechimea necesară în muncă, ei nu pot beneficia de pensie, respectiv de asigurare de sănătate. Un efect negativ ar fi faptul că acești vârstnici nu își pot procura medicamentele de care au nevoie și nu se pot întreține singuri. În ceea ce privește îmbunătățirea situației depistate în rândul persoanelor vulnerabile, consider că o primă măsură imperios necesară ar fi dezvoltarea unui sistem eficient de servicii sociale destinate reducerii riscului de marginalizare și excluziune socială. Avem nevoie de schimbări legislative, de politici sociale, de fonduri în sensul că sistemul de protecție social trebuie să încurajeze inițiativele de incluziune socială, să vină în sprijinul acestor persoane și să putem acorda un venit minim garantat pentru a-și putea procura singure medicamentele de care au nevoie”, a declarat Paul Mursa, primarul comunei Plugari. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau