Autostrada de la Moțca la Ungheni s-a scumpit cu 1,5 miliarde de euro, în doar trei luni!

1dezbatere

Dimensiune font:

| 15-07-2024 10:33

* „Dacă comparăm prețul cu cel de pe secțiunea montană observăm că pentru cei 159 km de pe Miercurea Nirajului - Leghin avem un cost aproximativ de 39,6 milioane euro/km fără TVA (6,3 miliarde  de euro fără TVA), iar pe tronsonul Moțca – Leţcani - Ungheni, care are 93 km, avem un cost aproximativ de 53,76 milioane euro/km (5 miliarde euro fără TVA). Cu alte cuvinte, kilometrul de autostradă pe munte este mai ieftin decât ilomentrul de autostradă în județul Iași”, susține Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrație al CNIR

Cele două dezbateri publice organizate la sfârșitul săptămânii trecute, la Iași și Pașcani, de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) în vederea obținerii acordului de mediu pentru porțiunea Moțca - Lețcani - Ungheni din Autostrada A8 (Autostrada Unirii) au generat  numeroase discuții, mai ales în privința costului ridicat estimat al investiției.

Pe lângă parametrii autostrăzii și impactul lucrărilor și al viitorului trafic asupra mediului înconjurător, în cadrul celor două dezbateri,  reprezentanții  Ministerului Transporturilor, cei ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi cei ai Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR), alături de consultanții de la Consitrans SRL, cei care au realizat studiul de fezabilitate, au prezentat stadiul actual al proiectului şi etapele care urmează să fie parcurse în continuare până la începerea efectivă a lucrărilor. „Din punct de vedere al documentației pe mediu nu au fost probleme, ceea ce ne dă speranțe că putem consemna finalizarea acestei etape cu un aviz favorabil. Personal, mă îngrijorează însă altceva și anume valoarea investiției făcută public de către directorul tehnic al CNAIR, cel care a condus în ultimii doi ani și echipa Unității de Implementare a Proiectului (UIP) al Autostrăzii A8. Cifra anunțată pentru tronsonul Moțca - Lețcani - Ungheni, de circa 5 miliarde de euro fără TVA mă sperie și asta pentru că Autostrada A8 a mai trecut prin filmul acesta și în anul 2011, când s-a aruncat în piață o cifră de aproximativ 9 miliarde euro, considerată la acea vreme - și pe bună dreptate – ca fiind exagerată și astfel a fost abandonat proiectul. Acum nu se mai poate pune problema ca proiectul să fie abandonat, însă cifra de 5 miliarde de euro ridică totuși câteva semne de întrebare”, a declarat Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Potrivit acestuia, suma vehiculată în luna aprilie de către proiectant pentru realizarea lucrărilor la tronsonul Moțca - Lețcani - Ungheni era de 3,5 miliarde de euro fără TVA, aceasta majorându-se în numai trei luni cu 1,5 miliarde de euro.

„Dacă comparăm prețul cu cel de pe secțiunea montană observăm că pentru cei 159 km de pe Miercurea Nirajului - Leghin avem un cost aproximativ de 39,6 milioane euro/km fără TVA (6,3 miliarde  de euro fără TVA), iar pe tronsonul Motca – Leţcani - Ungheni, care are 93 km, avem un cost aproximativ de 53,76 milioane euro/km (5 miliarde euro fără TVA). Cu alte cuvinte, kilometrul de autostradă pe munte este mai ieftin decât ilomentrul de autostradă în județul Iași”, a concluzionat amar Cătălin Urtoi.

Discrepanțe majore sunt și în ceea ce privește costurile lucrărilor de artă prevăzute în proiectul pentru sectorul montan (Miercurea Nirajului-Leghin) și cel de podiș (Moțca-Lețcani-Ungheni). „Pe secțiunea montană avem 47 de tuneluri, cu o lungime totală de 11,64 km, în timp ce pe tronsonul Moțca – Leţcani - Ungheni avem 14 tuneluri, cu o lungime totală de 6,81 km. Pe secțiunea montană avem 159 km, iar pe tronsonul Moțca – Leţcani - Ungheni avem 93 km. Pe secțiunea montană avem 5 ecoducte, iar pe tronsonul Moțca – Leţcani - Ungheni nu avem nici un ecoduct. Pe secțiunea montană mai avem 117 viaducte, 129 poduri, etc, cu mult peste ce avem pe tronsonul Moțca – Leţcani - Ungheni, toate acestea în condițiile în care valoarea de pe secțiunea montană are HG pe indicatorii tehnico-economici aprobați, în timp ce la tronsonul Moțca – Leţcani - Ungheni, această etapă abia urmează”, mai spune Cătălin Urtoi.

În ciuda costului ridicat al lucrărilor, investiția trebuie să continue, susțin autoritățile locale  

Prezent la dezbaterea publică pentru emiterea avizului de mediu, primarul Mihai Chirica s-a arătat și el surprins de valoarea foarte mare a proiectului, însă a afirmat că indiferent de costuri, investiția este absolut necesară pentru conectarea Iașului și a întregii regiuni a Moldovei cu partea de vest a țării. „Este vorba despre un proiect extrem de important, dar și costisitor, care numai pentru cei 93 de kilometri dintre Moțca și Ungheni presupune o investiție de circa 5 miliarde de euro, precum și soluții tehnice precum poduri, pasaje, tuneluri, noduri rutiere și soluții de protejare a populației, dar și a ariilor protejate. Este important să ascultăm și să cântărim toate punctele de vedere, dar și să parcurgem rapid acești pași procedurali, astfel încât licitația pentru încredințarea lucrărilor și construirea propriu-zisă a acestei autostrăzi, de care vorbim de mai bine de 20 de ani, să înceapă efectiv. Prin conectarea Moldovei atât de Muntenia, cât și de Ardeal, putem spune, în sfârșit, că guvernanții au reușit să înfăptuiască Unirea și prin infrastructură modernă de transport rutier. Astfel de investiții, alături de finanțarea proiectelor de modernizare a căilor ferate, sunt baza pe care putem construi cu adevărat o Românie europeană și prosperă, fiindcă înseamnă mai multe afaceri, mai multe locuri de muncă, servicii mai bune, adică dezvoltarea nu numai a Regiuni de Nord – Est, ci a întregii țări!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Aceștia au fost ultimii pași înaintea emiterii de către APM a acordului de mediu pentru A8, care va permite finalizarea Studiului de Fezabilitate (SF) și întocmirea indicatorilor tehnico-economici care vor fi înaintați Guvernului spre aprobare. Odată îndeplinite aceste etape, se va putea trece de la proiectare la execuție. După atâția ani de așteptare și promisiuni, avem, în sfârșit, siguranța că vom circula pe autostradă în următorii ani și că vom avea legătura promisă cu vestul țării, prin A8, și cu sudul țării, prin A7, a afirmat, la rândul său, președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Alexe, prezent și el la dezbaterea desfășurată la Primărie.

„Consiliul Județean Iași, ca emitent al Certificatului de Urbanism pentru această investiție, salută parcurgerea cu succes a acestei etape și speră și va și depune toate diligențele necesare ca proiectul de căpătâi al Moldovei, să ajungă la etapa de execuție cât mai repede!”, a declarat și vicepreședintele CJ, Marius Dangă.

Dezbaterile publice dedicate procedurii de obținere a acordului de mediu pentru tronsonul ieșean al Autostrăzii A8 au fost salutate și de președintele PSD Iași, Bogdan Cojocaru, prezent, de asemenea, la cele două întâlniri desfășurate la sfâeșitul săptămânii trecute la Iași și Pașcani. „Este un pas important pentru tronsonul din județul nostru, o investiție așteptată de foarte mult timp de ieșenii din tot județul. A8 va oferi soluții pentru zona Podu Iloaiei, pentru Târgu Frumos, pentru zona de nord a municipiului Iași. În cadrul acestei întâlniri, autorii proiectului au prezentat detalii importante despre traseul celor 93,3 km ai tronsonului ieșean al A8 care va avea 100 de poduri și 14 tunele. De asemenea, s-au abordat aspecte esențiale precum protejarea ariilor naturale și a cursurilor de apă ce urmează să fie traversate între Moțca și Prut, fără a omite efectele secundare, cum ar fi poluarea fonică.”, a spus Bogdan Cojocaru, care a subliniat angajamentul ferm al Guvernului în realizarea acestei autostrăzi vitale pentru Moldova.  

După emiterea Aacordului de Mediu urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului

După emiterea de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a Acordul de mediu pentru tronsonul Moțca - Lețcani - Ungheni al Autostrăzii A8 se va trece la etapa de avizare a indicatorilor tehnico-economici (ITE) de către membrii Comisiei Tehnico-Economică (CTE) din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și apoi de către Ministerul Transporturilor, după care va urma aprobarea de către Executiv a ITE prin Hotărâre de Guvern (HG). Tronsonul Moţca-Leţcani-Ungheni al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) va traveresa judeţul Iaşi prin Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) Aroneanu, Bălțați, Costești, Dumești, Erbiceni, Golăiești, Heleșteni, Ion Neculce, Lețcani, Miroslava, Miroslovești, Moțca, Pașcani, Podu Iloaiei,Popricani, Rediu, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu,  Târgu Frumos, Ungheni și Victoria. Secțiunea de drum are prevăzute în proiect mai multe noduri de legătură, respectiv două noduri la  Moțca - Pașcani + un nod pe A7 (Autostrada Moldovei) și câte un nod la Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Dumești – Lețcani, Rediu – Horlești, Vulturi – Sculeni și Golăiești. Edi MACRI     

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:03

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Câștigătorii Galei Premiilor Naționale „Eminescu
15/01/2025 10:08

La Teatrul Mihai Eminescu din Botosani a avut loc aseară Gala Culturii Nationale. În cadrul evenimentului au fost acordate trei distinctii. Premiul National pentru traducere din literatura romană ...

S-a furat sistemul de evacuare a apelor pluviale al Variantei Ocolitoare Bârlad/ 49 m de țeavă sustrași de la pasajul aflat în lucru
15/01/2025 09:28

Hotii au sustras sistemul de evacuare a apelor pluviale a Variantei Ocolitoare Barlad. Compania de Administrare a Infrastructura Rutiere a anuntat, marti, evenimentul nedorit, petrecut pe 11-13 ianuarie 2025. I ...

Incendiu la Depozitul de colete Sameday, din Miroslava
15/01/2025 08:54

Un depozit al unei firme de curierat, aflat in satul Brătuleni, comuna Miroslava, a fostcuprins de flăcări, in această dimineată. „Forte si mijloace de interventie din cadrul Detasamentului 1 de Pom ...

Dezastru la simularea Evaluării Naționale, în județ - Opt din zece elevi au luat note sub 5 la Matematică!
15/01/2025 08:36

La simularea Evaluării Naţionale organizată in luna decembrie de Inspectoratul Şcolar Judetean Iasi, 80,3% dintre elevii de clasa a VIII-a din mediul rural au luat note sub 5 la Matematică, iar 54% dintre ...

Spărgătorul a ţâşnit din W.C., apoi a furat bomboanele şi parfumurile victimei
15/01/2025 07:59

 Intra pe geam, ţaşnea din W.C., pătrundea in celelalte incăperi, inşfăca la repezeală ce-i pica la indemană, lucruri de volum mic, să incapă uşor in buzunare, să nu bată la ochi, apoi ieşea ...

Un ieşean a devastat barul şi l-a bătut pe barman. A fost nemulţumit de whisky
15/01/2025 07:58

 De ziua lui, Claudiu C. şi-a invitat fratele şi un prieten pentru a petrece la un local din Copou, unul cu program de noapte. S-au aşezat la o masă din dreapta barului şi au comandat trei pahare de w ...

Un ieşean a luat câţiva pari în cap și s-a ales cu 25.000 lei
15/01/2025 07:57

 Florin C. din Bosia a zăcut in spital o lună şi jumătate, după ce a fost bătut zdravăn de doi consăteni de-ai săi, Eugen G. şi Marian C. Seara, puţin inainte de a se lăsa intunericul, chiar in ...

Hoţ dovedit, prins în flagrant, apoi achitat!
15/01/2025 07:56

 Fapta care a făcut obiectul acestui dosar s-a petrecut pe 9 noiembrie 2020, cand Dumitru G. a intrat intr-un magazin Lidl, şi-a indesat in buzunare mai multe poduse alimentare, in valoare totală de 135 ...

„Tinerii simt că literatura este o poveste vie care se scrie cu ei și despre ei și asta îi deschide ca oameni”
15/01/2025 07:51

Ce moment mai bun decat Ziua Culturii Nationale, in care il celebrăm pe inegalabilul Mihai Eminescu, puteam alege pentru un dialog despre literatură? Într-o astfel de zi, interviul cu Lavinia Ungureanu, ...

Mai bine de jumătate dintre contribuabilii municipalității își plătesc taxele cash
15/01/2025 07:32

* incasările realizate anul trecut la principalele impozite si taxe locale, in cuantum de 1.453.525.860 lei, au fost mai mari decat cele inregistrate in aceeasi perioadă a anului 2023, cu exceptia cotelor si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei