Axa Iași – Suceava, asfaltată cu... bălegar!

1 axa suceava balegar1
1 axa suceava balegar2

Dimensiune font:

| 11-08-2022 12:30

 Senatorul PSD, Maricel Popa, spune că lucrările la cel mai mare proiect de modernizare a infrastructurii rutiere județene au fost făcute în bătaie de joc * iarbă în asfalt, denivelări, canal de scurgere proiectat pe axul drumului, acestea sunt doar câteva din deficiențele constatate de liderul social-democraților ieșeni * de partea cealaltă, Costel Alexe, președintele CJ Iași, spune că, în acest moment, Axa Iași - Suceava este un proiect în execuție, iar pozele din teren nu reflectă calitatea lucrării


Senatorul Maricel Popa trage un semnal de alarmă cu privire la execuția proiectului de modernizare a drumului interjudețean Iași – Suceava. Acesta precizează că lucrările efectuate până acum sunt de o calitate îndoielnică și actuala administrație județeană este complet dezinteresată de soarta acestui proiect, iar cei care vor avea de suferit vor fi ieșenii. Mai mult, Maricel Popa spune că administraţia publică judeţeană riscă să piardă banii europeni alocaţi pentru modernizarea drumului interjudețean Iași – Suceava. „Costel Alexe arată încă o dată măsura incompetenței. Lucrările de modernizare pe drumul Iași – Suceava sunt de o calitate îndoielnică. Peste 100 milioane de euro sunt aproape aruncați pe apa sâmbetei de o administrație județeană nepăsătoare. Am străbătut traseul axei rutiere Iași – Suceava. Ceea ce am văzut pe cei aproximativ 22 km din Lotul 2 (Belcești - Coarnele Caprei – Focuri - Gropnița) efectiv m-a speriat. Sunt câteva elemente care reprezintă o bătaie de joc la adresa ieșenilor”, a spus senatorul Maricel Popa.

Pentru a fi mai credibil, fostul preşedinte de la Consiliul Judeţean a făcut şi poze de pe traseu. Pe o porțiune de drum unde deja s-a turnat stratul de uzură crește nestingherită iarbă. Într-o altă zonă drumul deja are denivelări semnificative. Să nu mai spun că am găsit asfalt proaspăt turnat și bălegar. Îmbinările cu acostamentul drumului au fost efectiv asfaltate după cum a crescut vegetația. Sau, deja sunt formate găuri între acostament și stratul de asfalt. Într-una din ele mâna a intrat până la cot. Este sfidător! Într-un alt punct de pe traseu un canal de scurgere a rămas proiectat exact pe traseul și direcția drumului. Lucrările la poduri sunt făcute de mântuială. Sunt efectiv siderat de ceea ce am găsit pe teren, a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Niciun muncitor pe un șantier care trebuie terminat luna viitoare

El este nemulţumit că deşi lucrările sunt deja în întârziere, pe teren nu era niciun muncitor la lucru, iar proiectul nu are la acest moment nici măcar un diriginte de șantier din partea Consiliului Județean care să urmărească zilnic stadiul de execuție al lucrărilor.  Cel mai rău este că nu am văzut niciun muncitor la lucru. Întârzierile sunt foarte mari. Pe tronsonul II mai este foarte mult de lucru. Sunt porțiuni din drum unde va dura cel puțin 30 de zile numai pregătirea terenului pentru asfaltare, iar penalul Alexe a promis că cel mai târziu în septembrie acest tronson va fi terminat”, a spus Maricel Popa.

Întârzieri de minim zece luni

Social democratul e nemulţumit şi de faptul că lucrările pe ultimul segment, cel mai lung, nici nu au început, fapt care poate afecta finanţarea cu bani europeni. Există pericolul pierderii banilor europeni. Administrația județeană social-democrată a făcut toate eforturile pentru a accesa acest proiect de peste 100 milioane de euro și i-a lăsat lui Alexe doar sarcina de a monitoriza execuția și de a tăia panglica. Am muncit zi și noapte alături de echipa de la Consiliului Județean pentru a prinde fondurile europene pe axa Iași – Suceava. Am făcut totul la timp. Am început lucrările pe primele două tronsoane și i-am lăsat în licitație tronsonul 3.

Lucrările de modernizare ale infrastructurii rutiere efectuate în mandatul trecut de PSD nici nu se compară cu ceea ce am văzut ieri. Sunt 300 km pe care i-am asfaltat în 4 ani. Din păcate, suntem mai aproape de a îngropa acest proiect, decât de a-l vedea finalizat”, a mai spus Maricel Popa. Nemulţumirile liderului de la PSD Iaşi s-au îndreptat şi spre actualul preşedinte al Consiliului Judeţean. Îmi amintesc și de modul realmente ceaușist în care penalul Alexe a considerat că trebuie să demareze lucrările pe ultimul tronson. Din păcate pentru noi ieșenii, Alexe e preocupat doar de propria imagine și de dosarele penale în care este acuzat de fapte de corupție, nu îl interesează dezvoltarea județului. Administrația județeană trebuie să se trezească. Să se apuce de treabă și să facă toate demersurile necesare pentru ca acest proiect să se închidă la timp”, a mai declarat Maricel Popa.

El a explicat că tronsonul II trebuia să fie deja finalizat anul trecut (25 noiembrie 2019). Termenul de execuție a fost prelungit cu 6 luni (25 mai 2022) și acum cu încă 4, până pe 25 septembrie 2022. Cu siguranță, nici ultimul termen nu va fi respectat. Întârzieri se înregistrează și pe tronsonul I (29 km) unde termenul de execuție a fost prelungit cu 6 luni, până pe 2 iunie 2022 și acum cu încă 4 (2 octombrie 2022). Totodată, pe tronsonul III, care are o lungime de peste 40 km abia a fost semnat contractul de execuție.

Alexe se apără cu... procente!

Reacţia liberalului Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, nu s-a lăsat aşteptată. Fac o singură precizare pentru a-i informa corect pe ieșeni că, atunci când am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Iași, mai exact în octombrie 2020, gradul de realizare a lucrărilor pe primele două loturi din Axa Rutieră Strategică 1 Iași - Suceava era de doar 1%. Subliniez, doar 1% din lucrare.  Astăzi, când discutăm de cele două loturi până la Belcești, gradul de realizare a lucrării este de 80% pe un lot și 85% pe cel de al doilea lot, cu mențiunea că această Axă Iași - Suceava este cel mai mare proiect pe POR, desfășurat la nivel național, finanțat cu fonduri europene și precizez asta pentru că atunci când vine vorba de fonduri europene și constructorul, și dirigintele de șantier, și asistența, și Consiliul Județean, trebuie să se respecte toate prevederile și, evident, procedurile legale instituite, a replicat preşedintele CJ Iaşi.

Costel Alexe spune că în acest moment Axa Iași - Suceava este un proiect în execuție, iar pozele din teren nu reflectă calitatea lucrării. Axa va fi finalizată cu succes și va fi un un proiect foarte bine implementat. O veste foarte bună pe care vreau să o dau ieșenilor este faptul că acum o lună de zile, pe data de 27 iulie, la Scobinți, am dat ordinul de începere pentru cel de-al treilea lot de la Belcești, limită cu județul Suceava și, practic, anul viitor, în decembrie, vom putea să circulăm de la Iași până la Suceava pe un drum județean complet reabilitat, modernizat, adus la standarde europene, care cu siguranță va fi un exemplu de bună practică, a spus Costel Alexe. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CJ Iași sprijină financiar realizarea rețelelor de gaz în 52 de comune
26/04/2024 13:26

Consiliul Judetean a repartizat către primăriile din judet peste 20 de milioane de lei din fondul total pe care il are la dispozitie in urma aplicării cotei de 6% la impozitul pe venit estimat a fi incasat l ...

Sute de cupluri care aniversează „nunta de aur” vor fi premiate, la Iași
26/04/2024 09:50

650 de cupluri care sărbătoresc in acest an 50 de ani de la căsătorie vor fi premiate de către Primăria Municipiului Iasi in cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc pe 12 mai, in Parcul Expozitiei ...

Biletele de călătorie CTP vor fi înlocuite cu carduri
26/04/2024 09:45

* in prima etapă vor fi tipărite aproximativ 50.000 de carduri electronice * acestea vor putea fi incărcate prin intermediul aplicatiei mobile a CTP Iasi, precum si de la automatele de bilete si punctele de ...

La Iași va funcționa un centru regional pentru tratarea infertilității
26/04/2024 09:06

* acesta va oferi servicii medicale si consiliere psihologică pentru cuplurile din toate judetele Moldovei, care pană acum nu au putut avea copii, urmand să fie deservit de cei mai buni specialisti in domeni ...

„Mama din spatele copilului cu autism”, experiment inedit desfășurat printre ieşeni
26/04/2024 09:00

* timp de 11 ore, echipa asociatiei „Zbor de fluturi”, impreună cu terapeuti, voluntari si colaboratori au invitat trecătorii să aibă parte de o experientă unică, mai exact să fie martori la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
26/04/2024 07:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Suferința unui copil de 6 anișori: de la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător
26/04/2024 07:45

Un accident banal a dezvăluit o boală cruntă pentru un copil de numai 3 anisori. Matias a căzut de pe scări in timp ce se juca impreună cu alti copii si s-a ales cu un ochi vanăt. Părintii s-au alarmat ...

Ieșenii, invitați în week-end la „Piața metropolitană”
26/04/2024 07:10

În acest week-end, iesenii sunt invitati in Piata „Dacia”, la prima editie a „Pietei metropolitane”, eveniment organizat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Met ...

Carnea de miel, la 35 lei/kg în piețele ieșene
26/04/2024 06:59

* dacă producătorii solicitau, initial, 50 de lei pe kilogram, acestia au scăzut rapid pretul, in lipsa cererii * a doua zi, carnea se vindea deja cu 40 de lei pe kilogram, iar in prezent, in Piata Alexandru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei