Bacul de toamnă readuce în bănci peste 1.000 de liceeni ieșeni
Dimensiune font:
La nivelul judeţului Iaşi s-au înscris 1.116 candidaţi, dintre care 765 sunt din seria curentă, iar 351 din seriile anilor anteriori * în cadrul celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat, toate tezele vor fi scanate şi evaluate digital * cei care vor încerca să fraudeze probele vor fi eliminaţi din examen și nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni
Probele scrise la examenul de Bacalaureat se vor susţine în trei centre de examen: Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iaşi, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iaşi, Liceul Tehnologic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu” Iaşi.
Pentru corectarea tezelor va fi organizat, în municipiul Iaşi, un centru de evaluare.
Pentru cinci absolvenţi, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a propus adaptarea procedurilor de susţinere a examenului în vederea asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor.
Miercuri, primul examen scris
Absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a vor susţine prima probă, la limba şi literatura română, miercuri. Joi este programată proba obligatorie a profilului, urmând ca vineri să se desfăşoare proba la alegere a profilului.
Înscrierile pentru această sesiune de examen au avut loc în perioada 17 - 24 iulie, iar în perioada 7 -11 august a avut loc evaluarea candidaţii competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 august (până la ora 12). Afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.
Contestaţiile pot fi depuse sau transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. „În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun sau transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”, a transmis Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 29 august.
Supraveghere video în toate sălile de examen
Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a examenului de Bacalaureat.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Cei care vor încerca să fraudeze probele vor fi eliminaţi din examen și nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să le fie recunoscute sau echivalată susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; să susţină toate probele scrise şi să obţină nota 5 la fiecare dintre acestea. Este important ca media finală să fie cel puţin 6. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau