Banii europeni încep să scoată la iveală bogata moștenire culturală a comunei Moșna
Dimensiune font:
Dovadă a faptului că banii europeni se pot accesa destul de ușor dacă există și voința necesară, primăria comunei Moșna a mai lansat un proiect european – de astă dată unul transfrontalier – în valoare de 110.113 euro.
Proiectul, care este unul cultural, poartă numele „Here are our traditions, the past along the future” și vizează promovarea culturii locale prin păstrarea patrimoniului istoric din teritoriile beneficiarilor implicați. În cazul de față, beneficiari ai proiectului sunt comuna Moșna (jud. Iași, România) și satul Capaclia (raion Cantemir, Republica Moldova).
Data de început a acestuia a fost 16 iunie 2020, iar cea de final a fost 14 iulie 2021, când a avut loc și conferința de presă dedicată prezentării acestuia către publicul larg.
Pe scurt, proiectul a constat în organizarea a două festivaluri folclorice (20 iunie, la Moșna și 27 iunie, la Capaclia); Crearea unei baze de date cu informațiile culese despre specificul cultural al zonei și organizarea unor expoziții cu costume populare; Crearea și organizarea unui site al proiectului.
Urmează șezători culturale, dansuri populare și multe altele
„Comuna Moșna dispune de un important patrimoniu cultural și ne-am dat seama de acest lucru când am început să vorbim cu bătrânii satului să ne lase să le umbăm prin podul caselor. Așa am descoperit tesături extraordinar de frumoase, vechi de peste un secol, foarte bine conservate, unelte cu care se făceau covoare și țesături, acte și documente, iarăși foarte vechi și interesante care ar putea face foarte bine obiectul unei monografii a zonei. Unii dintre ei ne-au lăsat să adunăm aceste lucruri și să le expunem aici, în Centrul de Zi pentru bătrâni. Alții ne-au lăsat să copiem modele de pe costume populare vechi, pe care ulterior le-am replicat și am realizat aceste costume noi pe care le vedeți puse pa manechine, ca să ne face o idee asupra a tot ce se purta pe aici, la vreme de sărbătoare”, detaliază Mădălina Petronela Voinea, responsabil cu comunicarea și vizibilitatea primăriei comunei Moșna. „Acest proiect reprezintă o foarte bună oportunitate pentru noi de a implica pe mai departe întreaga comunitate în prezervarea tradițiilor locului. În această sală unde vedeți exponatele vom organiza șezători culturale, la care bătrânii satului vor putea socializa. Intenționăm ca la aceste șezători să invităm și tineri pentru a afla cât mai multe despre trecut și tradiții ale zonei. Și nu în ultimul rând am demarat o colaborare pe termen lung cu domnul Dan Cernat, instructor de dansuri populare și membru al ansamblului folcloric Constantin Arvinte al Consiliului Județean Iași, pentru a ține cursuri de dans și la noi”, a completat la rândul său Georgel Popa, primarul comunei Moșna. (F.A.)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau