Bârladul are cel mai mare şi modern telescop din ţară
Dimensiune font:
La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a fost inaugurat astăzi cel mai mare telescop destinat publicului pentru observaţii solare din România. Inaugurarea oficială a avut loc cu prilejul eclipsei parţiale de Soare din dimineaţa zilei de 21 iunie 2020.
Telescopul Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm. Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din România.
Odată cu achiziţia telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad şi pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să foe observate în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator.
Eclipsa parţială de Soare din 21 iunie 2020 a fost vizibilă şi din România. La Bârlad magnitudinea acesteia a fost de aproximativ 0.984 (3,64%), iar durata de o 1 oră. Începutul eclipsei a fost marcat la 08.13, faza maximă la 08.43, iar sfârşitul eclipsei la 09.14.
Publicul vizitator a avut ocazia să privească în premieră națională eclipsa parţială de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achiziţionat.
Achiziţia acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor SC Vinicola Averești 2000 SA şi SC Top Gel Prod SRL Craiova. În cadrul acestui demers a fost implicată şi Primăria Municipiului Bârlad.
De menţionat că, la începutul anului, o stea a primit numele Bârlad V1, fiind înscrisă în baza de date a Asociației Americane pentru Observarea Stelelor Variabile. Descoperirea a fost făcută de astronomul amator Ciprian Dumitru Vîntdevară (35), la Observatorul Astronomic din cadrul muzeului „Vasile Pârvan”, din Bârlad, unde lucrează ca muzeograf. Tot de aici a descoperit, acum cinci ani, o novă roșie luminoasă, un fenomen cosmic destul de rar, pentru că apare doar când două stele fuzionează. Miruna NEACŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau