BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
Dimensiune font:
În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iași) și Asociația Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activități cu profil internațional prevăzute în calendarul proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finanțat în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, Programul RO-CULTURA, prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.
În perioada 15-19 aprilie 2024, reprezentanții BCU Iași au desfășurat un stagiu de formare profesională în Oslo, capitala Regatului Norvegiei, organizat de Asociația ROIS Iași, alături de partenerii norvegieni DAC MUSIC PERFORMANCE și NERDRUM MUSEUM.
În cadrul activităților au fost făcute vizite la biblioteca publică din Oslo, Deichman Bjørvika, declarată de IFLA (Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor Bibliotecare) cea mai bună bibliotecă din lume în anul 2021. Programul a presupus familiarizarea cu dotările tehnice și cu diversitatea serviciilor oferite de instituție.
Seria de activități a continuat cu participarea la un seminar de terapie prin muzică, organizat la Biblioteca Liceului Foss (Foss Videregående Skole). Cu această ocazie, a putut fi studiată organizarea sistemului național de biblioteci din Norvegia, cu accent asupra tipurilor de resurse puse la dispoziția liceenilor și cercetătorilor care implementează în școli proiecte cu finanțare europeană.
Conform calendarului de proiect, obiectivele principale ale vizitei au fost de a identifica cele mai recente metode de lucru și de a aprofunda, la fața locului, planificarea, organizarea și diversificarea sarcinilor profesionale ale bibliotecarilor norvegieni. Totodată, au fost explorate beneficiile digitalizării și datele statistice de acces într-una dintre cele mai moderne biblioteci ale lumii contemporane, frecventată de peste 2,5 milioane vizitatori/an. Programul activităților a continuat cu o întâlnire la Ambasada României în Regatul Norvegiei, ședință condusă de ES Ambasador Cristian Bădescu.
Joi, 18 aprilie 2024, a fost organizat un seminar la Biblioteca Națională a Norvegiei. Din partea instituției-gazdă a participat domnul Oddbjørn Hansen, bibliotecar în cadrul Bibliotecii de Limbi Străine (Flerspraklige Bibliotek). Pe durata acestei sesiuni, participanții au identificat metode de lucru privind organizarea, funcționarea și dezvoltarea rețelei novergiene de biblioteci și noi arii de interes pentru dezvoltarea unui parteneriat instituțional cu Biblioteca de Limbi Străine (Flerspraklige Bibliotek): schimbul internațional de publicații, dezvoltarea ofertei de servicii multilingve și multiculturale.
Programul stagiului s-a încheiat cu o vizită la Biblioteca Universității din Oslo, Secția de Științe Științe Socio-Umane. Mai apoi, reprezentanții BCU Iași s-au angajat într-un seminar organizat la Biblioteca Academiei Norvegiene de Muzică (Norges Musikkhogskole). Din partea instituției-gazdă a participat Johan Jørgensen, directorul bibliotecii. În urma vizitei a fost deschisă propunerea ca directorul Johan Jørgensen să participe, în viitorul apropiat, la activitățile BCU Iași, după identificarea și implementarea formulelor potrivite de finanțare a colaborării.
În cea de-a doua parte a activităților cu profil internațional, Asociația ROIS, partener al proiectului, a organizat, în perioada 23-24 aprilie 2024, workshopul „The Library of the Future/Biblioteca Viitorului”.
În cadrul activității de mentorat, doi specialiști din Norvegia, Aurora Kanbar și Liv Stensby, cu o experiență vastă în domeniul biblioteconomiei, s-au angajat, timp de două zile, în interacțiune cu angajații BCU Iași. Grupul țintă al acestei activități a fost alcătuit din cel puțin 23 bibliotecari, angajați ai BCU Iași și șapte angajați, membri ai echipei de proiect. Astfel, în cadrul activităților desfășurate, participanții au fost încurajați să contribuie cu sugestii la optimizarea activităților curente și provocările legate de biblioteca viitorului.
Activitățile organizate în cadrul proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu” au rolul de a oferi un program de dezvoltare a competențelor profesionale, prin consolidarea cunoștințelor și abilităților necesare în vederea adaptării și îmbunătățirii serviciilor bibliotecare, în conformitate cu cerințele și tendințele actuale și viitoare ale mediului digital.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau