Beatrice Rancea revine la conducerea ONRI
Dimensiune font:
Fostul manager, acuzat într-un dosar de fraudă, a scăpat de măsura controlului judiciar * instanța i-a admis contestația, iar ministrul Culturii a semnat ieri revenirea pe postul de director al Operei Naționale Române din Iași a lui Beatrice Rancea
Managerul Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), Beatrice Rancea, revine în funcţie după ce instanță a admis contestaţia acesteia făcută față de măsura controlului judiciar. „Instanță a decis suspendarea temporară cauzată de interdicţie. Cauzele care au condus la suspendare nu mai există. Deci, da, se reia contractul dintre Beatrice Rancea şi ONRI”, a declarat Istvan Demeter, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.
Ministrul Culturii a semnat, azi dimineață, revenirea pe postul de director al Operei Naționale Române din Iași a lui Beatrice Rancea.
Reamintim că Beatrice Rancea este cercetată într-un dosar care are la bază fapte de corupţie cu privire la modul de gestionare a fondurilor ONRI, prejudiciu în dosar fiind de aproximativ 5 milioane de lei.
Plângeri admise de magistrați
În urma descinderilor din luna martie a anului curent, procurorii DIICOT Iași au învinuit-o pe aceasta că a constituit un grup infracțional organizat care a acționat în ultimii 6 ani.
Procurorii DIICOT argumentau la vremea respectivă că subvențiile acordate Operei din Iași de către Ministerul Culturii au fost îndreptate către alte firme prin achiziții nejustificate.
La sfârșitul săptămânii trecute, Tribunalul Iași a hotărât ridicarea controlului judiciar în dosarul acesteia, precum și a altor patru angajați de la Opera Iași. Magistrații Tribunalului au admis plângerile depuse de Rancea, șeful de partidă Alighieri Iațâc, asistentul de scenografie Maria Eșanu, șeful serviciului decoruri Gheorghe Iordache, directorul tehnic scenă Laura Maria Vlădoiu și de administratorul a două firme aflate în relații financiare cu Opera, Mariana Stoiciu.
„Am reușit un prim pas spre adevăr și normalitate, un pas care să constituie totodată începutul reabilitării reputației publice atât de grav și nemeritat afectate a unei persoane căreia Iașul cultural îi datorează enorm”, a declarat Octavian Bichiș, avocatul lui Beatrice Rancea.
Procurorii DIICOT au acuzat-o pe Beatrice Rancea de constituirea unui grup infracțional organizat care și-ar fi desfășurat activitatea pe parcursul a peste șase ani. Acțiunile grupului vizau delapidarea subvențiilor acordate Operei de către Ministerul Culturii, prin achiziții nejustificate sau cheltuieli exagerate cu chiriile și colaboratorii. „La patru luni de la luarea măsurii, am reușit să obținem cu succes revocarea măsurii controlului judiciar față de Maria Eșanu și Gheorghe Iordache, aceștia recâștigându-și libertatea deplină, lipsită de orice restricții sau limitări. Soluția reprezintă rezultatul just al unei deliberări obiective”, a spus și avocatul Gianina Vera Poroșnicu, cea care a apărat-o și pe Mădălina Ioana Minculescu, acuzată în același dosar. Și în cazul ei s-a dispus instituirea controlului judiciar, ridicat ulterior.
Conform legilor în vigoare, odată cu ridicarea controlului judiciar, Beatrice Rancea are dreptul să revină pe vechea funcție.
De asemenea, tot la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Culturii prelungise lui Daniel Șandru interimatul în funcția de director al Operei Naționale Române din Iași pe perioada supendării din funcție a lui Beatrice Rancea.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau