Bebelușul aruncat pe fereastră a murit. Medicii luptă să salveze viața mamei
Dimensiune font:
Ies la iveală amănunte incredibile în cazul mamei care și-a aruncat bebelușul de la etajul al treilea al unui bloc situat pe Aleea Decebal, miercuri după-amiază * din nefericire, bebeluşul a murit la câteva ore după ce a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi * medicii se luptă acum să salveze viaţa mamei, aflată în stare critică * din 2019, după absolvirea studiilor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, aceasta a prins loc de rezidențiat la laboratorul spitalului „Sf. Spiridon” * surse apropiate familiei vorbesc despre posibile probleme psihiatrice ale acesteia, care nu ar fi fost tratate corect * vecinii însă vorbesc despre scandaluri frecvente în familie * în decembrie a fost emis chiar și un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului
Când a fost transferat de la Spitalul de Copii la Spitalul de Neurochirurgie, bebeluşul se afla în comă de gradul IV, suferise două stopuri cardio-respiratorii care au fost resuscitate cu succes. În urma investigaţiilor biologice şi imagistice făcute de cei de la Spitalul de Copii, s-a observat că bebeluşul a suferit şi un traumatism cranio-cerebral grav, cu hemoragii multiple intracraniene şi fracturi multiple craniene, fracturi costale, contuzie pulmonară şi abdominală. „Copilul de 4 luni a fost transferat la noi în stare foarte critică, după două stopuri cardio-respiratorii resuscitate. A ajuns în stare de comă gradul IV. Din câte am înţeles, a fost victima unui incident tragic: a fost aruncat pe geam datorită faptului că apartamentul în care locuia cu mama sa a luat foc. În urma acestui incident, leziunile pe care le-a avut au fost foarte grave, cel puţin la nivel cranio-cerebral, lucru care a făcut imposibilă supravieţuirea copilului. Un traumatism cranio-cerebral grav, ăsta este diagnosticul final, cu edem cerebral difuz, cu multiple fracturi ale oaselor craniene, mitriază fixă bilaterală, care este un semn de gravitate neurologică. S-a intervenit în Urgenţă plasându-se indicatori de măsurare a presiunii intracraniene, pentru că nu avea o leziune chirurgicală propriu zisă, şi a fost nevoie de această metodă terapeutică pentru a putea menţine presiunea intracraniană în limite normale. Din păcate nu s-a reuşit acest lucru pentru că mecanismele copilului erau depăşite”, a spus dr Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
De altfel, Victor, căci aşa îl chema pe bebeluş, a luptat până în ultima clipă a vieţii sale cu o determinare care a uimit şi echipa medicală. „Colegii mei au făcut tot ceea ce este medical şi omeneşte posibil să îi acorde cele mai mari şanse de supravieţuire. Din păcate, s-a stins în cursul serii de ieri. Orice pierdere a unui pacient, mai ales la vârsta asta, pentru echipa medicală şi pentru spital este o tragedie. Vreau să transmit condoleanţe familiei şi să îi asigur că ne-am străduit cât mai mult posibil să-l ajutăm”, a spus dr Lucian Eva.
Medicii se luptă pentru a salva viaţa mamei, aflată în stare critică
Femeia de 30 de ani a fost internată la terapia intensivă de la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul „Sf .Spiridon”, spital unde de altfel este medic rezident.
Medicii speră la o minune care să îi salveze viaţa. Ea are arsuri de gradul II A şi III B pe 12 % din corp, localizate la nivelul hemitoracelui şi mâinii drepte. Tânăra mamă are şi fractură complexă de bazin, fractură complexă de sacrum, fracturi costale stângi. „Pacienta, evaluată în Urgenţă, a fost diagnosticată cu politraumă, având arsură pe 12% din suprafaţa corporală, interesând membrul superior drept şi hemitoracele. Are fractură complexă de bazin, fractură de sacrum şi fracturi multiple costale. Rămâne internată în Clinica de Chirurgie Plastică şi Arşi, la terapie intensivă. Din fericire, este stabilă hemodinamic şi respirator. Va beneficia de intervenţii chirurgicale în următoarele zile, de o echipă complexă, cu mai mulţi specialişti din spitalul nostru. Sperăm într-o evoluţie favorabilă, dar starea ei este una critică”, spune dr Diana Cimpoeşu.
Femeia era bătută de soțul ei, spun rudele și vecinii
Poliţiştii au demarat o anchetă pentru a afla cum s-a produs incendiul de pe Aleea Decebal. Mama s-a ales cu dosar penal pentru tentativă de crimă.
Cu doar câteva ore înainte ca tragedia să aibă loc, femeia ar fi făcut o criză de nervi, datorată cel mai probabil depresiei postnatale. Pentru că intenţiona să plece de acasă cu bebeluşul, soţul femeii a venit de la muncă şi a decis să o închidă în casă, spun surse din anchetă.
Vecinii spun că din apartamentul în care cei doi locuiau se auzea destul de des cum se certau. Chiar înainte de sărbătorile de iarnă poliţiştii au fost chemaţi să intervină să aplaneze o ceartă. Sunt şi vecini care spun că femeia era bătută de soţ.
Femeia era singură acasă cu bebelușul de 5 luni, când a izbucnit incendiul.
Aceasta le-ar fi spus soțului și soacrei ca a văzut flăcările și a decis ca singura cale de scăpare este pe geam.
Soacra femeii povestește ce explicații a primit de la tânără, medic rezident, aflată în spital. „Avea depresie după naștere. Am fost la ea, am vorbit cu ea, era confuză, era speriată. Mi-a zis doar ca a văzut niște pete, niște lumini în dormitor. Și atunci a aruncat băiatul că a izbucnit focul. Apoi s-a aruncat și ea”, spune aceasta.
Soțul femeii nu era acasă la momentul incendiului, însă făcuse o vizită fulger acasă cu două două ore înainte. Se pare ca femeia era agitată, așa ca, spun surse din anchetă, ar fi încuiat-o în casă. Totuși, ar fi avut chei de rezervă, spune el. „Cheile au rămas la ea, avea chei de rezervă. Avea în casă. Când au deschis ușa anchetatorii erau cheile în casă. Eu eram la serviciu și am fost anunțat ca ia casa foc. Îmi pare tare rău de tot ce s-a întâmplat”, a precizat soțul.
Deocamdată nu își explică nimeni de ce a ales femeia să arunce bebelușul pe geam și să se arunce apoi și ea. Totuși, surse apropiate familiei vorbesc despre posibile probleme psihiatrice ale acesteia, care nu ar fi fost tratate corect.
Vecinii însă vorbesc despre scandaluri frecvente în familie. În decembrie a fost emis chiar și un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului. „Soțul nu era acasă. Era ușa încuiată. După o perioadă a venit soțul. A fost anunțat. Poate nu avea cheie, dar putea să stea pe geam să strige după ajutor, ceva. Dar se certau. O și bătea uneori. Chiar și înainte de sărbători. A venit la ușă ca o bate. Era violent, era speriată atunci”, spune o vecină.
Mălina, mama spitalizată, are 30 de ani, iar din 2019, după absolvirea studiilor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a prins loc de rezidențiat la laboratorul spitalului „Sf. Spiridon”. Colegii ei sunt șocați de vestea tragediei. „Vă dați seama că e extrem de emoționant și pentru noi toți tot ce se întâmplă, într-adevăr e o tragedie și am fost șocați de această veste nefericită. Era bucuroasă după naștere, și-a dorit copilul, era fericită că are un băiețel. Ea este veselă, muncitoare, dornică să învețe. Este o persoană foarte blândă, empatică, sensibilă. Nu știam ce i se întâmplă acasă. Noi nu am observat și nici nu a spus”, povestește dr. Karina Cojocaru, medic rezident, colega femeii.
Laura RADU, Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau