Benzile desenate, o metodă prin care un copil își poate crea propriul univers

2banda1
2banda2
2banda3
2banda4

Dimensiune font:

| 10-10-2022 14:12

 

„Mihai I. Grăjdeanu – autor și profesor de bandă desenată, romane grafice, artist colaborator al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; inițiator a unor multiple proiecte editoriale (Comics Didactic –literatura română în benzi desenate și B.D. Historia - benzi desenate istorice). Inițiator al Olimpiadei de benzi desenate sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Susține ateliere de benzi desenate în cadrul festivalelor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară. Este inițiatorul și co-organizatorul Salonului BD - Povești din București în benzi desenate la Muzeul Municipiului București (încă din 2014), precum și al Festivalului Povestiri istorice în benzi desenate la Muzeul Național de Istorie a României și curatorul seriei de expoziții ,Maeștri ai benzii desenate românești la Palatul Suțu și Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor. În 2016, la invitația Institutului Cultural Român, a reprezentat România la Festivalul Internațional de Benzi Desenate din Bruxelles, Belgia, iar în 2017 a reprezentat România la Salonul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia, unde a primit Premiul organizatorilor”. Așa se prezintă Mihai I. Grăjdeanu pe blogul său, descriere pe care am complet-o în urma vizitei sale la Iași, ca participant la Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineri (FITPI), unde a susținut o serie de ateliere dedicate copiilor, având ca inspirație lucrările lui I.L. Caragiale.

Povestea BD-urilor educaționale

Pasionat de film, a fost atras de benzile desenate încă de când era elev în școala primară. În fapt, BD-urile pot fi asemănate unui film – sunt imagini succesive, care spun o poveste pe hârtie, pot fi oricând un scenariu. „Fac benzi desenate din copilărie și mereu m-am perfecționat, am urmat stagii și în străinătate, unde metoda mea a fost recunoscută. M-am gândit că ar putea fi de folos și elevilor. Așa au apărut benzile desenate aplicate la școală, cele mai multe fiind inspirate din literatura română și din istorie. Mai mult, am propus ca astfel de ateliere să fie opționale în școli și mă bucur că am făcut un pas mult mai important – au devenit obiect obligatoriu în curricula unei școli private din București”, spune Mihai I. Grăjdeanu. Tânărul talentat este și autor de carte, primul său roman ilustrat, „Ciutanul, fiind inspirat din propria copilărie și adolescență. A transformat în benzi desenat titluri importante din literatura română, cum ar fi „Enigma Otilieisau „Miorița”. De fapt, are trei proiecte editoriale, Legendele Dacilor, Comics Didactic și BD Historia, o metodă de predare a istoriei în școli. „Am observat că elevii pot asimila mult mai ușor unele informații prin intermediul benzilor desenate, care pot fi un vehicul educațional extraordinar. Dacă unii dintre ei mai afirmă, la primele întâlniri, că nu știu să deseneze, le spun mereu că nu există greșeli în artă, ci doar stiluri diferite, iar ei se conving. Fiecare are propria viziune, propria interpretare, fiecare simte într-un anumit fel. Benzile desenate pot fi un mijloc de exprimare a unor emoții, pot avea chiar și scop terapeutic, nu doar educativ ori distractiv. În plus, le oferă copiilor șansa de a-și crea propriul univers, propria lume în care personajele au misiuni fabuloase. Este incredibil cât de creativi pot fi și cât de ușor se pot deschide în fața unei coli de hârtie pe care își vor crea propria poveste ori vor face reinterpretări”, a mai spus Mihai I Grăjdeanu. Metodele sale au fost oferite și cadrelor didactice în multe ateliere de formare organizate în țară pentru că dorește ca „BDAȘ să devină o materie inclusă în currricula națională. Prin această metodă am promovat şi avantajele studierii benzilor desenate la școală, atât pedagogic cât și multidisciplinar. De aici apare capacitatea de a dezvolta abilități complexe de percepție, citire și comunicare. Elevii pot învăța cum să construiască un scenariu, tipurile de personaje, pot analiza abordările estetice, grafice sau compoziționale ale benzii desenate care poate avea o multitudine de subiecte plecând de la literatură, istorie, ecologie, religie, biologie, geografie. Prezentate prin intermediul desenului, unele materii pot deveni mai atractive”, este convins Mihai I. Grăjdeanu. Metoda sa este foarte apreciată de cei mici, lucru dovedit și de bucuria copiilor care i-au fost alături la Teatrul „Luceafărul”, unde a a avut și o expoziție inspirată din opera lui I.L. Caragiale, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani.

Maura ANGHEL

Credit foto – Mădălina C. Diaconu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Primarul Botoşaniului, trimis în judecată după ce ar fi dat unei candidate subiectele la un concurs pentru funcţia de consilier
08/05/2024 15:08

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost trimis in judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA pentru săvarşirea infracţiunii de folosire, in orice mod, direct sau ...

Student la Medicină, mort la un mare spital din Iași. A căzut de la etajul al treilea
08/05/2024 14:59

Un student la Medicină din Iasi, in varstă de 20 de ani, a căzut de la etajul al treilea al Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, unde era internat. Tanărul suferise o interventie chirurgical ...

Caz incredibil în Iași: Un preot a fugit cu amanta și cheile de la biserică. Enoriașii fac acuzații grave
08/05/2024 14:16

Telenovelă in Iasi unde un preot a fugit cu cheile de la biserică si cu presupusa amantă, după ce sătenii s-au plans de el. Caz incredibil in localitatea Hăbăsesti, judeţul Iaşi! Săteni nu mai au lin ...

 Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv și așteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iași, zeci de designeri, talk-uri și expoziții
08/05/2024 13:30

Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv si asteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iasi, zeci de designeri, talk-uri si expozitii  Irina Schrotter: „Ne-am intors să ne reconsolidăm pe ...

„O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, expoziție la Palatul Culturii
08/05/2024 13:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal Sibiu, organizează in peri ...

Comunele hi-tech din nordul Moldovei. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT
08/05/2024 12:48

In judetul Botosani, cateva comune incep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitătile, dar si pentru a face economie la buget. Printre altele, au iluminat stradal cu telegesti ...

Sinucidere înfiorătoare în Neamț. Un ieşean s-a aruncat de pe un pod în faţa unui tren care trecea în viteză
08/05/2024 11:59

In judeţul Neamţ, cateva cazuri de sinucidere petrecute in acest an au frapat prin modul in care victimele au ales să-şi pună capăt zilelor. In unele situaţii, motivul gestului extrem va rămane un miste ...

Joia Verde sau Paștile țigănești
08/05/2024 11:36

Joia Verde, numită si „Joia rea” in folclorul romanesc, este considerată o zi cu mare putere, ea aflandu-se la mijlocul Săptămanii Luminate. Credintele populare o descriu ca fiind o zi nefast ...

Casă distrusă de foc la Bacău
08/05/2024 11:21

O gospodărie din localitatea Sănduleni a fost distrusă de un incendiu care a izbucnit, miercuri dimineaţă, din cauza coşului de fum, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei