Benzile desenate, o metodă prin care un copil își poate crea propriul univers

2banda1
2banda2
2banda3
2banda4

Dimensiune font:

| 10-10-2022 14:12

 

„Mihai I. Grăjdeanu – autor și profesor de bandă desenată, romane grafice, artist colaborator al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; inițiator a unor multiple proiecte editoriale (Comics Didactic –literatura română în benzi desenate și B.D. Historia - benzi desenate istorice). Inițiator al Olimpiadei de benzi desenate sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Susține ateliere de benzi desenate în cadrul festivalelor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară. Este inițiatorul și co-organizatorul Salonului BD - Povești din București în benzi desenate la Muzeul Municipiului București (încă din 2014), precum și al Festivalului Povestiri istorice în benzi desenate la Muzeul Național de Istorie a României și curatorul seriei de expoziții ,Maeștri ai benzii desenate românești la Palatul Suțu și Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor. În 2016, la invitația Institutului Cultural Român, a reprezentat România la Festivalul Internațional de Benzi Desenate din Bruxelles, Belgia, iar în 2017 a reprezentat România la Salonul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia, unde a primit Premiul organizatorilor”. Așa se prezintă Mihai I. Grăjdeanu pe blogul său, descriere pe care am complet-o în urma vizitei sale la Iași, ca participant la Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineri (FITPI), unde a susținut o serie de ateliere dedicate copiilor, având ca inspirație lucrările lui I.L. Caragiale.

Povestea BD-urilor educaționale

Pasionat de film, a fost atras de benzile desenate încă de când era elev în școala primară. În fapt, BD-urile pot fi asemănate unui film – sunt imagini succesive, care spun o poveste pe hârtie, pot fi oricând un scenariu. „Fac benzi desenate din copilărie și mereu m-am perfecționat, am urmat stagii și în străinătate, unde metoda mea a fost recunoscută. M-am gândit că ar putea fi de folos și elevilor. Așa au apărut benzile desenate aplicate la școală, cele mai multe fiind inspirate din literatura română și din istorie. Mai mult, am propus ca astfel de ateliere să fie opționale în școli și mă bucur că am făcut un pas mult mai important – au devenit obiect obligatoriu în curricula unei școli private din București”, spune Mihai I. Grăjdeanu. Tânărul talentat este și autor de carte, primul său roman ilustrat, „Ciutanul, fiind inspirat din propria copilărie și adolescență. A transformat în benzi desenat titluri importante din literatura română, cum ar fi „Enigma Otilieisau „Miorița”. De fapt, are trei proiecte editoriale, Legendele Dacilor, Comics Didactic și BD Historia, o metodă de predare a istoriei în școli. „Am observat că elevii pot asimila mult mai ușor unele informații prin intermediul benzilor desenate, care pot fi un vehicul educațional extraordinar. Dacă unii dintre ei mai afirmă, la primele întâlniri, că nu știu să deseneze, le spun mereu că nu există greșeli în artă, ci doar stiluri diferite, iar ei se conving. Fiecare are propria viziune, propria interpretare, fiecare simte într-un anumit fel. Benzile desenate pot fi un mijloc de exprimare a unor emoții, pot avea chiar și scop terapeutic, nu doar educativ ori distractiv. În plus, le oferă copiilor șansa de a-și crea propriul univers, propria lume în care personajele au misiuni fabuloase. Este incredibil cât de creativi pot fi și cât de ușor se pot deschide în fața unei coli de hârtie pe care își vor crea propria poveste ori vor face reinterpretări”, a mai spus Mihai I Grăjdeanu. Metodele sale au fost oferite și cadrelor didactice în multe ateliere de formare organizate în țară pentru că dorește ca „BDAȘ să devină o materie inclusă în currricula națională. Prin această metodă am promovat şi avantajele studierii benzilor desenate la școală, atât pedagogic cât și multidisciplinar. De aici apare capacitatea de a dezvolta abilități complexe de percepție, citire și comunicare. Elevii pot învăța cum să construiască un scenariu, tipurile de personaje, pot analiza abordările estetice, grafice sau compoziționale ale benzii desenate care poate avea o multitudine de subiecte plecând de la literatură, istorie, ecologie, religie, biologie, geografie. Prezentate prin intermediul desenului, unele materii pot deveni mai atractive”, este convins Mihai I. Grăjdeanu. Metoda sa este foarte apreciată de cei mici, lucru dovedit și de bucuria copiilor care i-au fost alături la Teatrul „Luceafărul”, unde a a avut și o expoziție inspirată din opera lui I.L. Caragiale, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani.

Maura ANGHEL

Credit foto – Mădălina C. Diaconu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul Iașului: „Voi interzice circulația mașinilor în caz de ninsori abundente”
14/11/2024 12:53

* „Pentru unii vin alegerile, pentru mine vine iarna. Încălzirea orasului si pregătirea pentru deszăpezire sunt principalele actiuni pe care le acum acum. Suntem pregătiti in functie de cum vine ...

Decembrie în pași de dans și note lirice la Opera Națională Română din Iași
14/11/2024 09:17

Iasul se pregăteste să vibreze in luna decembrie cu o serie de evenimente culturale care imbină traditia cu spiritul sărbătorilor de iarnă. Opera Natională Romană din Iasi aduce pe scenă un program div ...

La un pas de carnagiu pe un drum din judeţ. Planul Roşu a fost activat
14/11/2024 07:40

* in urma ciocnirii dintre un autoturism si un microbuz scolar cu 14 elevi, la Ciortesti, au rezultat două victime, un bărbat in varstă de 44 ani şi o fată in varstă de 15 ani, care a suferit un traumatis ...

De Ziua Națională, Primăria va preda cheile apartamentelor sociale
14/11/2024 07:40

Primăria Municipiului Iasi face in această perioadă ultimele lucrări si demersuri pentru finalizarea blocurilor de locuinte sociale si convenabile C1 si C2 din zona Grădinari. Acestea vor fi predate către ...

Firmele de utilități, somate să închidă șantierele și să refacă domeniul public afectat de lucrări
14/11/2024 07:36

  * „În ultima lună au fost date 44 de somatii pentru refacerea domeniului public ca urmare a interventiilor pentru remedierea avariilor ori pentru executarea unor lucrări de extinderi, bran ...

Dotări cu aparatură de ultimă generaţie la Institutul Regional de Oncologie Iași printr-un proiect cu fonduri UE
14/11/2024 00:27

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează un proiect finanţat cu fonduri nerambursabile in valoare de de peste 67,8 milioane de lei, prin care se vor achiziţiona peste 170 de echipamente de ...

Două dosare DNA pentru Eusebiu Diaconu: Angajare dubioasă și achiziții frauduloase la Căminul de Bătrâni din Bacău
14/11/2024 00:20

Fostul consilier local Eusebiu Diaconu se află intr-o situatie tot mai complicată, fiind cercetat de procurorii DNA Bacău pentru constituirea unui grup infractional organizat in legătură cu achizitiile de ...

Aparatură de ultimă generaţie pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor oncologici
13/11/2024 20:38

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează proiectul „ONCO-PERFMED - Performanţă pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iaşi”, finanţat cu fonduri neramb ...

Generația Z schimbă jocurile muncii în companii
13/11/2024 17:44

În era transformării digitale, o nouă generatie de tineri pătrunde in campul muncii, aducand cu sine o suită de asteptări, valori si aspiratii care redesenează peisajul organizational. Generatia Z, ...

Mâinile care rezistă. Meseriile tradiționale supraviețuiesc cu greu în fața valului de automatizare
13/11/2024 15:24

În timp ce automatizarea continuă să remodeleze peisajul economic, viitorul muncii manuale pare mai putin previzibil. Pentru unii, tehnologia este o unealtă care le permite să isi ducă mai departe mu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei