Bojdeuca din Ţicău - 106 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din ţară
Dimensiune font:
A răsunat dealul Ţicăului de zâmbete şi voie bună. În weekend, Bojdeuca din Ţicău a devenit neîncăpătoare pentru sutele de copii care şi-au adus părinţii să se bucure împreună de spectacolele şi celelalte evenimente culturale organizate cu prilejul „Zilelor Bojdeucii”.
Anul acesta, pe 15 aprilie, se împlinesc 106 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din ţară, Bojdeuca din Ţicău. Aici e casa care din vara anului 1872 a devenit acasă pentru Ion Creangă. Aici, la Bojdeucă, marele povestitor a rămas până la trecerea sa în nefiinţă, în 1889.
Anul acesta, Bojdeuca din Ţicău, cel mai vizitat muzeu din ţară, a devenit neîncăpătoare. Peste 500 de copii însoţiţi de părinţi, bunici au venit la „Zilele bojdeucii” şi s-au bucurat de un program variat şi foarte multe activităţi culturale. „A venit foarte, foarte multă lume. La un moment dat copiii ajunseseră să fie actori. Urcau pe scenă. Asta înseamnă că au nevoie nu doar de acţiune, ci şi de poveştile lui Creangă. Dinamismul acţiunii îi atrage. Lumea aceasta ei încep să o simtă altfel. E o lume cu o altfel de puritate, mai ferită de artificial. Ei tânjesc după lumea aceea edenică”, a spus Valentin Talpalaru, muzeograf la Bojdeuca lui Creangă.
Manifestările de la Bojdeucă au început de sâmbătă dimineaţa, cu un atelier de încondeiat ouă de Paşti cu meşterul popular Ana Maria Zăbavă din comuna Scânteia, iar pe scena din amfiteatru au cântat artiştii tarafului „Rădăcini” din Iaşi, care fost urmat de un spectacol artistic al cluburilor de la Palatul Copiilor Iaşi. Programul a continuat cu un moment ludic inspirat de pisicile lui Ion Creangă.
La Bojdeuca marelui povestitor musafirii găseau mereu „o turmă de pisici”, printre care un cotoi care se numea Titu, în onoarea criticului junimist George Călinescu. Aşadar, din program nu aveau cum să lipsească „Mieunelile poetice”, un moment dedicat de poeta Elena Simion.
De un program generos au avut parte şi cei care au venit duminică la Bojdeucă. „Actorii Ateneul Naţional din Iaşi au organizat spectacolul de teatru pentru copii Capra cu trei iezi. În curtea Bojdeucii a răsunat şi muzica tradiţională interpretată de grupul vocal Răsunete şi al Grupului Noi şi vechi. Seria de evenimente se va încheia cu un atelier de educaţie muzeală intitulat Căutătorii de cuvinte. Copiii vor descoperi, în mod ludic, universul specific perioadei în care a trăit Ion Creangă. Prin activităţi interactive organizate în cadrul muzeului, copiii vor descioperi şi sensul unor cuvinte vechi”, a spus Valentin Talpalaru.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau