Bojdeuca din Țicăua convins Academia: „Efectiv, arată bine”!

1bojdeuca1
1bojdeuca2
1bojdeuca3

Dimensiune font:

| 18-12-2023 07:28

 Preşedintele filialei ieşene a Academiei Române, Viorel Barbu, a spus că Bojdeuca „efectiv, arată bine”: „Era de mult nevoie ca, într-adevăr, să avem aşa ceva în Iaşi... Evident, un monument istoric trebuie renovat, evident că întotdeauna vor fi discuţii, dar cred că va rămâne un monument cultural demn de Ion Creangă în oraşul Iaşi” * „O minune adevărată naşte întotdeauna discuţii. Sunt normale într-o societate normală şi e bine că sunt”, a spus mitropolitul Teofan

Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău a fost redeschisă publicului, vineri, cu această ocazie fiind organizate spectacole tradiţional specifice Sărbătorilor de Iarnă. Evenimentul nu a fost ratat de autorităţile locale, parlamentari, şefii instituţiilor deconcentrate. Au fost prezenţi şi oameni de cultură. Printre ei s-a aflat şi preşedintele filialei ieşene a Academiei Române.  După câteva săptămâni de zbucium şi de zbateri din partea întregii societăţi româneşti, astăzi avem speranţa că vom face dreptate acestui simbol cultural al Iaşiului prin restaurarea acestui muzeu al nostru, al ieşenilor, primul muzeu literar din România, şi, evident, cel mai vizitat din Iaşi. Am speranţa că odată cu finalizarea lucrărilor, consolidarea versanţilor, restaurarea Bojdeucii şi, evident, a întregului ansamblu, ieşenii şi românii vor putea să simtă această legătură între creaţia lui Creangă, prin bojdeuca lui, şi ceea ce vom lăsa ca legământ generaţiilor viitoare”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Acesta a avertizat vizitatorii că în interiorul Bojdeucii de pe dealul Ţicăului nu vor găsi termopane, gresie şi faianţă, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public şi pe reţelele de socializare. „Le mulţumesc tuturor ieşenilor şi românilor pentru simţul civic de care au dat dovadă în această perioadă asigurându-i totodată că nu vor regăsi, dacă vor vizita sau revizita Bojdeuca, nici calorifere, nici termopan, gresie sau faianţă, ci practic au fost respectate toate principiile atunci când vine vorba despre restaurarea patrimoniului cultural”, a spus preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Mobilierul de odinioară readus în bojdeuca a salvat spiritul acesteia. Un lucru nu s-a schimbat, povestea căsuței de suflet a lui Creangă, rostită cu aceeași dăruire de muzeografi. „Suntem din nou în Bojdeuca lui Creangă, în odaia în care a venit Creangă să locuiască la 35 de ani. Creangă vine la Bojdeucă într-o perioadă grea a vieţii. Fusese dat afară din casa bisericii de la Golia, îşi pierduse slujba de dascăl, de învăţător”, a precizat unul dintre muzeografi.

Experienţă unică, fără gresie şi parchet laminat

Pentru cei de la Direcţia Judeţeană de Cultură, lucrările la Bojdeuca lui Creangă din Ţicău sunt o experienţă unică, de neuitat. „A fost o experienţă de neuitat, unică, probabil irepetabilă. S-au folosit materiale specifice epocii lui. Duşumelele sunt din lemn restaurat, draniţa nouă montată de meşterii populari veniţi din Bucovina... Noi suntem mulţumiţi, am spus, de la început am semnat fără nicio emoţie procesul verbal de la terminarea lucrărilor. În primăvara următoare vor fi realizate plantări în acest spaţiu, astfel încât să ne apropiem de imaginea consacrată a acestui ansamblu muzeistic", a spus Bobi Apăvăloaie, directorul Direcţiei de Cultură Iaşi.

 ÎPS Teofan, a oficiat un o slujbă după care a reamintit despre controversele apărute din cauza ultimei renovări. „O minune adevărată naşte întotdeauna discuţii. Sunt normale într-o societate normală şi e bine că sunt, pentru că, spunea un înţelept, decât să nu se vorbească de mine, uneori prefer să se vorbească de mine chiar şi de rău", a spus mitropolitul Teofan.

Preşedintele filialei ieşene a Academiei Române, Viorel Barbu a spus că Bojdeuca „efectiv, arată bine”. „Creangă este un simbol şi mă gândesc că are în momentul de faţă un monument pe care îl merită, la valoarea sa în cultura română. Efectiv arată bine. Era de mult nevoie ca într-adevăr să avem aşa ceva în Iaşi. M-aţi întrebat de Bojdeucă. Eu o cunosc de 60 de ani. Cred că am vizitat-o prima dată acum 60 de ani. Evident, un monument istoric trebuie renovat, evident că întotdeauna vor fi discuţii cum s-a restaurat un monument istoric, cum s-a întâmplat cu toate monumentele istorice importante, dar cred că va rămâne un monument cultural demn de Ion Creangă în oraşul Iaşi”, a spus academicianul Viorel Barbu, preşedintele Academiei Române Iaşi. 

Bojdeucă de peste 140.000 de euro

Bojdeuca din Ţicău a fost închisă publicului din ianuarie 2022, pentru a fi restaurată, alături de curtea şi clădirea muzeu. Împreună formează Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” Iaşi.

 Lucrările s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale”, derulat cu fonduri  europene prin Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova - proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 - Promovarea culturii locale şi protejarea patrimoniului istoric, Prioritatea 2.1 - Promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric. În cadrul proiectului a mai fost restaurat şi reabilitat drumul istoric de acces din pavaj de granit „Ştefan cel Mare” din oraşul Făleşti, şi s-a făcut şi Reabilitarea Muzeului de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din oraşul Făleşti.

Valoarea întregului proiect „Călător pe Meridiane Culturale” este de 1,6 milioane de euro, din care 950.000 de euro au fost alocaţi pentru Ansamblul Muzeal "Ion Creangă" Iaşi, din care face parte Bojdeuca, curtea şi o clădire în care funcţionează un muzeu literar.

Doar restaurarea Bojdeucii a costat 140.000 de euro, la care se adaugă şi TVA.

Lucrările de intervenţie au fost realizate de IASICON SA, în baza Autorizaţiei de Construire nr. 143 din 13.02.2020, emisă de Primăria Municipiul Iaşi. Executantul a respectat în principiu prevederile proiectului nr. 290/2019 şi a dispoziţiilor de şantier emise în timpul execuţiei lucrărilor, punând în aplicare soluţiile tehnice propuse.

1918-2023, cinci reparaţii care au schimbat „faţaBojdeucii

Bojdeuca a fost construită înainte de 1850.  După ce a fost răspopit, Creangă a închiriat bojdeuca în perioada 1872  - 1889. La acea vreme ea era o casă mică cu pridvor şi două camere. 

În anul 1876, aici a locuit şi prietenul său foarte bun, Mihai Eminescu. Ulterior, Creangă a cumpărat imobilul, în care a locuit până la sfârşitul vieţii.

În anul 1917, casa a fost cedată Primăriei Iaşi, moment la care au avut loc o serie de intervenţii pentru a pregăti imobilul pentru găzduirea Muzeului „Ion Creangă”.

În anul 1918, Bojdeuca a fost transformată în primul muzeu literar din ţară. De atunci şi până acum, bojdeuca a fost restaurată, reparată şi reconsolidată de cinci ori, ultima dată în 1984, când au fost înlocuite elementele structurale.

 Ultima renovare, cea din 2022-2023, a stârnit mari critici, mai ales după fotografiile postate de Consiliul Judeţean Iaşi pe pagina sa de facebook.

Lucrările au fost considerate a fi prea moderne de mulţi dintre cei care au văzut fotografiile cu Bojdeuca.

Criticile au ajuns şi la urechea ministrului Culturii, Raluca Turcan, care a cerut verificări atât pe partea administrativă, prin Corpul de control al ministerului, cât şi prin Institutul Naţional al Patrimoniului, pentru partea de calitate artistică. Laura RADU, Maria STANCU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
17/11/2024 23:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
17/11/2024 20:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
17/11/2024 20:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
17/11/2024 20:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
17/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei