Bugetul Iaşului, votat la pachet cu şase proiecte importante pentru oraş
Dimensiune font:
Este vorba de acordarea burselor pentru elevi, realizarea utilităţilor la blocul ANL din Grădinari, renovarea pasajului Frumoasa, extinderea reţelei electrice în Galata, realizarea parcării supraterane din strada Muşatini şi repartizarea excedentului din anii trecuţi către şapte investiţii din oraş
Consilierii locali ieşeni se întrunesc astăzi în a doua şedinţă extraordinară din această lună, după cea de luni când au avizat două proiecte transfrontaliere vizând îmbunătăţirea sistemului medical ieşean. De această dată, principalul punct de pe ordinea de zi îl constituie votarea bugetului local pe anul în curs, alături de alte şase proiecte extrem de importante pentru comunitatea ieşeană. Unul dintre acestea se referă la acordarea de burse pentru elevii din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2019-2020. Astfel, primarul Mihai Chirica spune că că va propune Consiliului Local alocarea a 10.000.000 de lei pentru sprijinirea financiară a elevilor care au o prezență constantă la ore și nota 10 la purtare. „Din punctul meu de vedere, subiectul burselor pentru elevi este esența bugetului din acest an. Pe tot parcursul mandatului meu, suma alocată burselor a fost într-un trend crescător. A început de la aproximativ 500.000 de lei, a ajuns anul trecut la circa 1.200.000 de lei. În acest an am propus 10.000.000 de lei, deci vorbim despre o creștere de peste opt ori. De ce? Pentru că îmi dau seama că, de fapt, din dorința de a avea imagine, scăpăm ținta. Avem nevoie de copii bine pregătiți și care stau la școală. Anul acesta am pus în buget 14.000.000 de lei, fără fonduri europene, pentru terenuri de sport, școli și grădinițe, și 10.000.000 de lei doar pentru burse. Scopul este de a-i ține pe copii cât mai aproape de actul de educație. Bursele vor fi împărțite în patru categorii: de performanță, de merit, de studiu și sociale. Proiectul nu este finalizat, lucrăm de circa o săptămână la el. Decizia o va lua Consiliul Local. Cred că va trebui să găsim o zonă de echilibru în care să prețuim performanța, dar și să încercăm să aducem copii la școală. Pentru a avea aceste burse, vor fi două obligații esențiale: să aibă prezență foarte bună și nota 10 la purtare, asta însemnând că acel elev este preocupat de școală”, a declarat primarul Mihai Chirica. Ca urmare a creșterii alocării bugetare se estimează că aproximativ 35% din elevii ieșeni vor beneficia de bursele acordate de către municipalitate.
În cursul anului 2019, Primăria Municipiului Iași a asigurat din bugetul local fonduri pentru plata mai multor categorii de burse pentru elevii ieşeni, valoarea totală a acestora fiind de 1.210.800 de lei. De aceste burse au beneficiat 2.360 de elevi din 53 de instituţii de învăţământ preuniversitar.
Astfel, 1.070 de elevi au primit burse de ajutor social, ale căror valori au fost cuprinse între 45 şi 100 de lei. De asemenea, 986 de elevi au fost răsplătiţi cu burse de merit, sumele acordate variind între 45 şi 200 de lei. Burse de studiu au fost acordate unui număr de 145 de elevi, aceştia primind între 14 şi 100 de lei. Cei mai studioşi 159 de tineri de pe băncile şcolilor ieşene au primit burse de performanţă ale căror valori s-au situat între 14 şi 250 de lei.
Utilităţi pentru viitorii medici
Al doilea proiect se referă la modificarea unei anexe a unei Hotărâri de Consiliu Local anterioare privind obiectivul „Asigurare utilităţi şi sistematizare verticală pentru construirea de locuinţe destinate tinerilor specialişti din sănătate”. După cum se ştie, contractul încheiat între Agenţia Naţională pentru Locuinţe, proiectarea şi execuţia blocului din Grădinari cade în sarcina ANL, în vreme ce asigurarea cu utilităţi a locuinţelor şi dotarea tehnico-edilitară a zonei sunt în atribuţia municipalităţii. La comanda Primăriei Iaşi, SC BDP Construct a realizat, în 2017, o documentaţie tehnico-economică în care sunt prezentate soluţiile tehnice pentru racordarea la apă, canal, gaze naturale, termoficare, reţea electrică ţi iluminat stradal şi sistematizarea verticală, amenajare spaţii verzi, alei şi parcări pentru cele 32 de apartamente. În acel an, costurile erau estimate la 772.169 lei, însă creşterea preţurilor la materiale, utilaje, transport şi impactul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018 fac necesară actualizarea devizului general, estimat acum la 970.531 lei, din care 875.242 lei construcţii şi montaj (cu TVA).
Reparaţii la pasajul din Frumoasa
Municipalitatea intenționează să renoveze pasajul subteran din cartierul Frumoasa. În cadrul ședinței de astăzi, consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre care cuprinde documentația tehnică și indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului „Reparații capitale infrastructură pasaj pietonal subteran Frumoasa”.Valoarea investiției se ridică la suma de 4.983.740 de lei, cu TVA., lucrările urmând a se desfășura pe parcursul a 8 luni. Printre modernizările aduse pasajului se numără montarea de camere de supraveghere video atât în interiorul acestuia, cât și pe scările de acces, refacerea sistemului de colectare și dirijare a apelor pluviale, montarea unui sistem de iluminat led pe toată lungimea pasajului, facilitarea deplasării pentru persoanele cu dizabilități prin montarea de scaune mobile pe rampele de acces, construirea de copertine deasupra scărilor de intrare și ieșire.
Pasajul pietonal subteran Frumoasa are o lungime totală de 40 de metri și asigură subtraversarea unui pachet de trei linii de cale ferată, între cartierul Nicolina, pe strada Libertății, și cartierul Frumoasa, pe stradela Cetățuia.
Reţea electrică în Galata
Pe ordinea de zi a se va afla și aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici pentru proiectul de extindere a rețelelor electrice în zona cartierului Galata. Elaborarea proiectului are la bază numeroasele solicitări venite din partea cetățenilor consultați în cadrul dezbaterii publice inițiate de municipalitate pe marginea bugetului local pe anul 2020. Vor fi realizați 6,32 kilometri de linii electrice subterane de 20 kV și 14,4 kilometri de liniile electrice subterane de 0,4 kV, la care se adaugă 8 puncte de transformare. Investiția estimată la o valoare totală de 8.239.751 de lei, fără TVA, va fi concretizată prin asocierea Primăriei Municipiului Iași cu SC Delgaz Grid SA, cele două părți urmând să suporte, fiecare, jumătate din cuantumul cheltuielilor. Valoarea finală a lucrărilor se va stabili în urma procedurii de achiziție publică organizată de către SC Delgaz Grid SA.
255 locuri de parcare în Alexandru cel Bun
În fine, un alt proiect se referă la parcarea supraterană pe care municipalitatea ieşeană o va construi în cartierul Alexandru cel Bun. Parcajul va fi realizat pe strada Mușatini, nr. 57, pe un teren cu o suprafață de 2.475 metri pătrați. Valoarea totală a investiției este estimată la suma de 10.604.120 lei, cu TVA, din care lucrările de construcție și montaj reprezintă 8.856.840 lei, cu TVA. Durata estimată a investiției este de 12 luni.
În total vor fi amenajate 255 de locuri de parcare, din care 21 la demisol, 42 la parter, 48 la etajul I, 48 la etajul II, 48 la etajul III și 48 pe terasă. Construcția va avea o înălțime maximă de 14,3 metri, regimul de înălțime fiind de D (1/2 Ac)+P+3E.
Suprafața demisolului va fi de 722 metri pătrați, în timp ce suprafața totală construită va fi de 1.246 metri pătrați.
Repartizarea excedentului
Repartizarea excedentului anilor precedenţi, în valoare de 13,5 milioane lei va constitui un alt punct de pe ordinea de zi a şedinţei. Peste 124.000 lei sunt alocaţi pentru reabilitarea şi modernizarea Secţiei ATI şi a Blocului operator pentru Transplant din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I.Parhon”. Două milioane lei merg către Reabilitarea Mănăstirii Frumoasa, iar 1,74 milioane lei către Palatul Braunstein. Alţi 500.000 lei sunt alocaţi pentru Consolidarea Muzeului de Istorie Naturală – Corp A, 431.000 leio către programul comunitar de revitalizare a spaţiilor publice degradate („Oaze de verdeaţă din cartierul nostru”). În fine, 450.000 lei sunt destinaţi reabilitării şi modernizării zonei de agrement C.A. Rosetti, iar 8,2 milioane lei pentru modernizarea străzilor Bârnova, Smârdan, B-dul Primăverii, strada I.C. Constantinescu, P. Vancea, Moşu, Ogorului, Aleea Tudor Neculai, aleea şi strada Strugurilor, Şoseaua Iaşi – Voineşti, strada Transilvaniei, strada Olteniei, strada Bucovinei şi strada Semănătorului. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau