Calendar ortodox, 7 august. Sfânta Teodora de la Sihla
Dimensiune font:
Biserica Ortodoxă Română o prăznuieşte astăzi pe Cuvioasa Teodora de la Sihla, proclamată Sfântă, în mod solemn la 20 iunie 1992.
A fost fiica lui Ștefan Joldea, armaș la Cetatea Neamțului. Teodora se căsătorește cu un tânăr din părțile Moldovei de Jos, însă după o vreme, cei doi hotărăsc să ia drumul mănăstirii. Astfel, Teodora a ales Mănăstirea Vărzărești din ținutul Vrancei. După 10 ani de nevoință, Sfânta Teodora ajunge în Munții Neamțului, viețuind în peștera cei poartă astăzi numele lângă Mănăstirea Sihla, unde rămâne până la trecerea la cele veșnice.
„Ducea o viață foarte simplă, ca sfinții din epoca, să spunem primară a bisericii, și, am în vedere pe sfinții cuvioși. Deci, într-un loc foarte izolat, cu ierni extrem de grele, de geroase, a reușit să vețuiască atâția ani de zile în rugăciune, post foarte aspru. Spre sfârșitul vieții, prin lucrarea Dumnezeu, a fost hrănită în chip minunat, chiar în sensul că păsări veneau și luau din fărmiturile ce erau la Mănăsirea Sihăstria și în cioc i le ducea Sfintei Teodora.
Trupul Sfintei Teodora a rămas tăinuit în peșteră până după anul 1830 când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reînnoit Schitu Sihla, a așezat moaștele ei în raclă de preț și le-a depus în biserica schitului spre închinare. Apoi, zidind o biserică nouă la moșia familiei din satul Miclăușeni, le-a adus aici, și, multă lume venea să se închine. În 1856 în timpul ocupației rusești, moaștele Sfintei Teodora au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde Sfânta este venerată cu numele de Sfânta Teodoara din Carpați”, a spus părintele profesor doctor Ioan Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau