Căutătorii de comori, aproape de faliment
Dimensiune font:
Anul trecut, la Iaşi au fost descoperite doar câteva monede * căutătorii de comori nu mai primesc recompense * răsplata se oferă doar pentru descoperiri întâmplătoare
În ultimii ani, tot mai multe persoane din judeţul Iaşi au solicitat Poliţiei eliberarea de autorizaţii privind deţinerea sau comercializarea de detectoare de metale. Mulţi dintre ei au crezut că se vor îmbogăţi dacă vor găsi tezaure, însă lucrurile nu stau deloc aşa, cel puţin la Iaşi. În ultimii ani, la Direcţia de Cultură au fost donate obiecte fără valoare de tezaur, care au fost predate Complexului Muzeal Naţional Moldova. Nu au fost descoperiri mari, epocale, nu sunt tezaure, piese importante, arme, unelte deosebite. „Căutătorii, cam şase-şapte la număr, au predat câte o monedă sau două. Ei s-au simţit datori să le declare şi le-au adus la noi. A fost vorba despre monede medievale, de 200-300 de ani vechime, corodate, care reprezintă piese mărunte, de circulaţie curentă. Au fost găsite în satele din jurul Iaşului”, ne-a spus arheologul Bobi Apăvăloaie, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură Iaşi şi cercetător ştiinţific în cadrul Academiei Române.
Deţinătorii de detectoare de metal spun că pentru ei este o pasiune, nu pătrund în situri arheologice reperate, acţionează în zone necartate arheologic. Pentru monedele donate, ei nu au primit recompensă. „Aici este o altă discuţie. Recompensele se dau pentru descoperirile întâmplătoare, nu pentru activitatea de căutare sau detectare. Având în vedere că, la un moment dat la nivel naţional s-a înregistrat un mare număr de căutători care îşi făcuseră un mod de trai din acest lucru, s-a dat un ordin din ministru în care s-a specificat foarte clar că se recompensează doar descoperirile întâmplătoare. Pentru cei care umblă după comori nu este cazul, ei nu fac descoperiri întâmplătoare. Este o activitate care nu este recompensată şi care este distructivă pentru contextul arheologic pentru că este făcută de amatori, nu de personal special pregătit pentru aşa ceva”, a explicat Bobi Apăvăloaie.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei ieşene, deţinerea fără autorizaţie a unor astfel de detectoare poate constitui contravenţie sau chiar infracţiune, în funcţie de scop. Există două direcţii: una a deţinerii şi una a comercializării de detectoare de metale. Dacă o persoană deţine şi nu are o autorizaţie, fapta constituie o contravenţie. Dacă nu are autorizaţie şi vinde un astfel de detector, fapta constituie infracţiune. În legislaţie sunt trecute toate prevederile pentru obţinerea unei autorizaţii de deţinere sau de comercializare a unor astfel de obiecte. Amenda pentru contravenţie este cuprinsă, din informaţiile pe care le am, între 2.000 şi 75.000 de lei. În judeţul Iaşi au fost eliberate peste 150 de asemenea autorizaţii.
Ce condiţii trebuie îndeplinite
Legislaţia în vigoare stipulează faptul că, înainte de a cumpăra un detector de metale, este necesară obţinerea unei autorizaţii în acest sens.
Astfel, potrivit Ordinului nr. 251/409/2275/M din 31 mai 2004, „persoanele fizice şi juridice care deţin şi / sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obţină, în prealabil, autorizaţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean, respectiv a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, sediul, precum şi să se înregistreze la aceste autorităţi”.
Aşadar, persoanele interesate trebuie să depună la unitatea de Poliţie diverse documente, printre care o cerere-tip.
De asemenea, celelalte condiţii sunt menţionate în Ordonanţa nr. 43 / 2000, privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau