Cele mai așteptate proiecte de investiții pentru anul 2023, în județul IAȘI. Valoarea tuturor proiectelor depășește de 500 milioane lei.
Dimensiune font:
Spitalul regional, autostrada şi aeroportul sunt doar trei dintre investiţiile care vor marca decisiv dezvoltarea Iașului. Primele două vor primi „prima lopată”, în timp ce la aeroport se va fi finaliza construcţia unuia dintre cele mai mari terminale din ţară
Iaşul va beneficia, până în 2026, de primii 30 km de drum rapid, între localităţile Mirceşti – Paşcani. Acest sector face parte din autostrada A7 (Ploieşti – Paşcani), iar lucrările, a căror valoare este de circa 2 miliarde lei, vor începe în anul 2023.
Mirceşti – Paşcani va fi prima autostradă a Iaşului, asigurând legătura între judeţ şi sudul ţării.
Traseul A7 în judeţul Iaşi tranzitează teritoriul administrativ aferent localităţilor Mirceşti, Hălăuceşti, Mogoseşti – Siret, Stolniceni – Prăjescu şi Paşcani. În cea mai parte, traseul este în zone extravilane. Conexiunea municipiului reşedinţă de judeţ cu A7 se va realiza prin intermediul tronsonului Ungheni – Iaşi – Tg Neamţ, din autostrada A8.
În ceea ce privește această autostradă, este aşteptată o decizie finală privind traseul; prin urmare, sunt șanse mici pentru lansarea unei licitaţii de execuţie în anul 2023.
Lucrările pe A8, în schimb, pot începe pe capetele sectorului montan (Tg Mureş – Miercurea Nirajului şi Leghin – Tg Neamţ), respectiv pe 52 km din totalul celor peste 310 km cât va avea autostrada, în prezent fiind în derulare licitaţia de execuţie (o valaore de peste 5 miliarde lei).
Șantierul A8 ar putea fi lansat spre finele anului 2023, proiectul pentru restul sectorului montan fiind în faza obţinerii acordului de mediu.
Luna februarie va fi marcată de lansarea unei alte licitații: podul de la Ungheni, care are finanţarea asigurată (200 milioane lei). Lucrările ar putea demara spre sfârşitul anului, dacă procedura de licitație va decurge în condiții optime.
În acest an vor începe și lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă (SRU). Proiectul în cauză are finanţarea asigurată, care se ridică la peste 2 miliarde lei.
Conform calendarului anunţat de Ministerul Sănătăţii (MS), în primă instanţă vor fi executate lucrări pentru devierea reţelelor de utilităţi, organizare de şantier şi săpătură generală, cu termen de începere în aprilie 2023. În paralel, MS va lansa licitaţia de execuţie a lucrărilor de construire a SRU, în calendarul ministerului „prima lopată” fiind programată pentru februarie 2024.
Potrivit estimărilor reprezentanţilor MS, la SRU vor fi gestionate circa 45.000 de cazuri/an (internare continuă), 100.000 de urgenţe şi 258.000 de servicii ambulatorii.
Cheltuielile operaţionale ale SRU sunt estimate la peste 75 milioane euro/an. SRU va fi un complex de clădiri cu 7 niveluri (subsol, parter şi 5 etaje), în condiţiile în care parcarea subterană va fi pe două niveluri – în total (cu tot cu locurile de la nivelul solului), vor fi peste 1.500 de locuri de parcare. Potrivit proiectului, la spitalul care va fi construit în Moara de Vânt vor lucra în jur de 3.000 de angajaţi.
Pănă în luna decembrie a anului 2023, vor fi finalizate lucrările de construire a Terminalului T4 al Aeroportului Internațional. În acest context, începând de anul viitor, la aeroport vor putea fi procesaţi până la 3,3 milioane de pasageri anual.
Lucrările au debutat în toamna acestui an, sunt executate de Strabag, şi au o valoare de circa 330 milioane lei.
ApaVital va extinde în acest an sistemul de apă şi canalizare în mare parte din judeţ, proiectul, având o valoare de peste 2 miliarde lei; acesta prevede construirea a 312 km de reţea nouă de apă potabilă şi 256 km de reţea de aducţiune, 536 km de reţea nouă de canalizare, 50 de staţii de pompare a apei potabile şi 362 staţii de pompare a apei uzate, 43 de rezervoare de apă, 23 staţii de clorinare a apei şi 4 staţii noi de epurare a apelor uzate.
Finalizarea lucrărilor la Parcul Industrial Leţcani reprezintă un alt obiectiv, la fel de important. Inițiat încă din 2007, Parcul Industrial de la Leţcani ar putea fi pus efectiv în funcţiune abia în acest an.
În 2023, Primaria Iași va încheia recepţia la toate căile de rulare modernizate în ultimii ani, toate cele 32 de tramvaie noi şi 44 de autobuze electrice urmând să fie puse în circulaţie.
Totodată, vor fi inaugurate lucrările la două monumente (Muzeul de Istorie Naturală şi Baia Turcească) şi vor fi deschise două grădiniţe (Dacia şi Bucium).
În cadrul PNRR şi programului „Anghel Saligny” (PNDL3), Primăria Iași va putea finanţa: achiziţia de noi vehicule pentru transport public (18 tramvaie noi şi 25 de autobuze electrice), modernizarea pasajului Socola, reabilitarea termică a mai multor blocuri de locuinţe, amenajarea a 200 de locuinţe sociale şi reabilitarea unor unităţi de învăţământ, arată Ziaruldeiasi.ro.
Valoarea tuturor proiectelor depășește de 500 milioane lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau