Cinci familii la un apartament!
Dimensiune font:
Dintr-un total de 1.575 spaţii de care dispune municipalitatea ieşeană, 673 sunt locuinţe sociale şi de necesitate, iar alte 605 sunt locuinţe convenabile * pentru aceste spaţii, numai anul trecut existau 2.794 de solicitări pentru locuinţele sociale şi alte 3.138 de solicitări pentru cele convenabile * anual, apar în jur de 300 de solicitări, în condiţiile în care sunt repartizate maxim 50-70 de apartamente
Locuinţele sociale au fost, în permanenţă, o castană fierbinte în mâna autorităţilor locale. Numărul mare de solicitări, coroborat cu lipsa acestor spaţii, a făcut ca lista de aşteptare să crească în fiecare an. Potrivit viceprimarului Cezar Baciu, ar fi vorba, anual, de sute de solicătări. „În acest moment, Direcţia de Fond Locativ are în evidenţă 2.958 de cereri înregistrate în vederea obţinerii de locuinţe sociale. Anual, aproximativ 300 de solicitanţi prezintă documente reactualizate din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile de acces la locuinţă. Din păcate, în lipsa unor construcţii noi, repartiţiile se realizează în raport cu locuineţele ce se eliberează din fondul locativ existent, cel aflat în exploatare. Şi tot din păcate, ritmul de disponibilizare şi numărula cestora nu poate fi anticipat”, spune edilul. Menţionăm că locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual, următoarelor categorii de persoane: tinerii căsătoriţi care au fiecare vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război etc. O altă categorie de persoane eligibile sunt cele cu un venit mediu net lunar pe persoana, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea. „La repartizarea locuinţelor care se disponibilizează se are în vedere şi recazarea chiriaşilor care locuiesc în condiţii improprii sau în imobile admnistrate de muncipalitate, care nu mai prezintă siguranţă în exploatare precum şi situaţii locative grave semnalate în cadrul audienţelor sau anchetelor sociale efectuate de serviciile de specialitate”, mai spune oficialul Palatului Roznovanu.
De cinci ori mai multe solicitări decât locuinţe
Dintr-un total de 1.575 spaţii de care dispune municipalitatea ieşeană, 673 sunt locuinţe sociale şi de necesitate, iar alte 605 sunt locuinţe convenabile (diferenţa o constituie locuinţele ANL. Pentru aceste spaţii, numai anul trecut, existau, atenţie, 2.794 de solicitări pentru locuinţele sociale, şi alte 3.138 de solicitări pentru cele convenabile. „Au fost aprobate patru hotărâri de Consiliu Local (HCL nr. 31/ 29.01.2021, HCL nr. 194/ 02.07.2021, HCL nr. 291/04.10.2021, HCL nr. 416/29.12.2021) prin care au fost atribuite 43 locuinţe sociale, convenabile şi de necesitate. De asemenea, au fost revocate 22 atribuiri de locuinţe şi au fost atribuite la schimb 12, iar spre recazare alte 22 de locuinţe. Au fost aprobate două hotărâri (HCL 30/29.01.2021 și HCL 417/29.12.2021) prin care au fost aprobate listele cu persoanele care îndeplinesc condiţiile de acces la locuinţă, valabile pentru 2022 inclusiv”, mai spun reprezentanţii Primăriei.
Bonificații pentru cei cu venituri mari și studii finalizate
În ultimii ani, municipalitatea ieșeană s-a confruntat şi cu o altă situație extrem de delicată: recuperarea debitelor restante la plata chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere în condiţiile în care vorbim de chiriaşi cu venituri foarte reduse, ba chiar fără niciun fel de sursă de trai, cu excepţia alocaţiilor de stat ale copiilor. S-a încercat prevenirea acestor situaţiiprin măsuri care să-i facă pe viitorii beneficiari ai locuinţelor să înteleagă că obţinerea unor venituri stabile din activităţi legale este prioritară în buna derulare a viitoarelor relaţii. Astfel, au fost aplicate bonificaţii procentuale adăugate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială. De exemplu, 15%, respectiv 20% dacă veniturile familiei sunt mai mari decât dublul sau triplul valorii medii stabilite pentru costurile chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere. Sau de 10% aplicate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială/convenabilă în cazul titularilor de dosare care fac dovada că atât ei cât şi soţul/soţia şi copiii majori nu figurează cu debite neachitate la bugetul local. Un alt criteriu a fost generat de gradul de școlarizare a solicitanților de locuințe. Astfel, au fost acordate punctaje suplimentare la evaluarea dosarelor de locuinţă socială pentru familiile care se preocupă de şcolarizarea copiilor precum şi pentru solicitanţii de locuinţă socială cu un nivel avansat de studii: 10 puncte per copil şcolarizat, 25 puncte pentru fiecare soţ cu studii medii, 50 puncte pentru fiecare soţ cu studii superioare, 75 puncte pentru fiecare soț cu studii masterale, 100 puncte pentru fiecare soț cu studii doctorale. În replică, pentru descurajarea ocupării abuzive a unor spații părăsite de chiriași, cei care au procedat așa s-au trezit cu punctajul diminuat cu 300 de puncte, cifră care le-a redus la zero șansele de a primi o locuință socială. Un ultim aspect se referă la titularii cererilor de locuinţe care nu au reactualizat dosarele timp de doi ani consecutiv. Aceștia nu mai figurează în lista de prioritate, dosarele lor urmând a fi reintroduse în lista după reactualizarea acesteia.
Locuinţe noi în Grădinari
În viitor, însă, situaţia s-ar putea îmbunătăţi. Anul acesta, Primăria Iaşi a relansat licitaţia pentru finalizarea lucrărilor la primele blocuri cu locuinţe sociale din Grădinari. Este vorba despre 72 de apartamente în patru tronsoane. În paralel, Primăria a depus un proiect pentru amenajarea a peste 160 de apartamente în cadrul unei linii de finanţare a PNRR. Tot în Gărdinari şi tot sociale... Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau