Ciprian Porumbescu, omagiat la Stupca
Dimensiune font:
Manifestările au fost reunite în agenda Anului cultural „Ciprian Porumbescu și Dimitrie Cantemir”
Marele compozitor Ciprian Porumbescu a fost comemorat astăzi la Stupca, locul nașterii sale. La manifestări, care au reunit și o slujbă religioasă, a participat și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Oficialul i-a felicitat pe cei prezenți și în special pe cei careu au venit cu costume naționale. „Felicit pe cei care au venit în straie populare pe o vreme atât de frumoasă la comemorarea marelui Ciprian Porumbescu, la el acasă, la Stupca”, a spus Flutur. Oficialul a discutat și cu strănepoata marelui compozitor Ciprian Porumbescu, cu fiul ei, Luca, student la Berlin, dar și cu actorul Vlad Rădescu ce a interpretat rolul compozitorului. „Am pus umărul la aceste evenimente pentru marcarea Anului Ciprian Porumbescu în mai multe locuri din țară”, a spus Flutur care a subliniat că nimic nu se poate face fără unitate. Președintele Flutur a apreciat că Ciprian Porumbescu a fost un geniu al muzicii, un creator, un om cu o educație religioasă care a făcut legătura dintre muzică și Biserică, la fel după cum a punctat și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin, după Sfânta Liturghie oficiată la Stupca. Slujba religioasă a fost dedicată împlinirii a 140 de ani de la trecerea la cele veșnice a compozitorului. La slujbă a participat și PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud. „Mulțumim PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud care a poposit în mijlocul nostru arătând cumva că vioara lui Ciprian Porumbescu se aude nu doar aici, ci se aude și dincolo de Prut. Îi mulțumim și pentru faptul că acolo, în Moldova noastră, cealaltă parte a Moldovei, se străduiește preasfinția sa deîmpreună cu părinții de acolo și cu ceilalți părinți arhierei pentru ca asemenea lui Ciprian Porumbescu altădată și astăzi să mențină vie flacăra credinței și simțământul românității noastre în acele teritorii care sunt ale noastre, dar care, din păcate, au trecut prin vremuri grele și care vremuri nici acum nu s-au terminat”, a spus PS Damaschin.
Cu acest prilej, mai multe persoane au primit Crucea Bucovinei conferită de ISP Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Reamintim că anul 2023 este dedicat marelui compozitor Ciprian Porumbesc și marelui cărturar Dimitrie Cantemir. Anul cultural a fost instituit pentru a comemora cele două personalități și operele lor. Ciprian Porumbescu s-a născut în 1853 și a trecut la viața veșnică în 1883. În 2023 se împlinesc 170 de ani de la nașterea compozitorului și 140 de la moartea sa. Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei, un mare cărturar și istoric. S-a născut în anul 1673 și a trecut la Domnul în 1723, la vârsta de 50 de ani. Anul acesta se împlinesc 350 de ani de la nașterea cărturarului și 300 de la moartea lui.
Ecaterina VICOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau