Classix Festival, liantul între cultură, diplomație și mediul de business
Dimensiune font:
Iașul s-a îmbogățit cu un nou produs cultural, adus și lansat de către pianistul Dragoș Andrei Cantea. Este vorba despre Classix Festival, un proiect aflat în plină derulare într-unul dintre cele mai mari orașe ale României. Deschis în urmă cu câteva zile cu un concert-premieră, desfășurat la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioara Maria, Regină”, Classix Festival este un proiect care propune nu doar șapte zile pline de concerte, dezbateri, workshopuri și nu numai, dar și schimburi culturale internaționale prin prezența unor muzicieni de calibru.
Cortina s-a ridicat cu un concert de pian oferit de către Dragoș Cantea, „Uman și Divin”, consemnând astfel și un moment unic, dar repetabil – un recital derulat într-o catedrală, aplaudat de este 1.000 de spectatori care au dorit să-și ofere un dar la finalul unei ierni blânde. Publicul a fost plăcut surprins de surpriza oferită de pianist în deschidere – „Carillon Nocturne” al lui George Enescu. „Nu am inclus-o special în program pentru că nu-mi imaginez o lucrare mai potrivită care să deschidă primul recital de pian într-o catedrală din Iași. Am ales-o special pentru primul concert din prima ediție a Classix Festival, un festival care a luat naștere la Iași printr-un puternic sprijin scandinav și dintr-o dorință perpetuă de a inova și revitaliza viața culturală a orașului, în baza unei educații, a unor tradiții și performanțe artistice cultivate la Iași și recunoscute la nivel european”, a spus pianistul Dragoș Cantea în prima seară a evenimentului. Potrivit tuturor religiilor, Pământul și Universul au fost create prin sunet sau vibrație, cea mai puternică forță. Muzica este o cale divină folosită nu doar pentru plăcerea oamenilor, ci și pentru planurile lui Dumnezeu.
Classix Festival are un cuvânt cheie – interdisciplinitatea, care a fost manifestată și în zona artelor, asociind arta vizuală cu muzica și nu doar. Festivalul reunește 20 de artiști internaționali, cu cariere cunoscute și consacrate, dar și zece națiuni la nivel guvernamental, cultural și diplomatic. Classix Festival este o aventură clasică contemporană, așa cum și-au numit tinerii demersul fără precedent lansat la Iași, care și-a propus să aducă muzica de cameră în prim-planul vieții culturale, să revitalizeze interesul publicului pentru sonoritățile camerele și să creeze istorie, cu șanse enorme să devină unul dintere festivalurile culturale ale Iașului.
Artiștii sosiți la Iași, laureați ai unor prestigioase premii și distincții care interpretează partitura primei ediții în șapte capitole diferite - „Uman și Divin”, „Concertul Romantic”, „Armonii Nordice”, „Clasic sau Fantastic?”, „Visul Ameerican la Două Piane”, „Concertul Evreiesc” și „Clasicul Transfigurat”.
De la Beethoven și Rachmaninov, Part și Enescu, Classix este un maraton emoțional derulat în locuri emblematice pentru Iași – Catedrala Romano-Catolică „Stânta Fecioară Maria, Regină”, Palatul Culturii, Casa Balș, Biblioteca Centrală Universitară și Teatrul Național.
Cultura, un vehicul perfect pentru creșterea afacerilor
Sălile pline și aplauzele spectatorilor au demonstrat importanța unui astfel de demers artistic pentru Iași, la fel ca și dezbaterile ulterioare derulate pe diferite teme. Classix Festival a adus la Iași nu doar nume sonore, cum ar fi Cvartetul Soliștilor din Trondheim, recent câștigător al unui Premiu Grammy, ci și experți în turism, oameni de afaceri, diplomați, care au oferit și un exemplu de bune practici folosit în Norvegia – triada autorități-mediul de afaceri-cultură, entități care se susțin și asigură o evoluție favorabilă din punct de vedere economic tuturor comunităților în care se aplică. Ideea a plecat de la marile companii din Norvegia, care au ales ca vehicul de interelaționare cultura, ceea ce le-a asigurat nu doar consolidarea businessurilor, ci le-a adus și parteneri noi de afaceri și le-a deschis piețe noi. Modelul a fost replicat în multe țări cu succes pentru că arta este mereu cheia care deschide sufletul oamenilor. Iașul are un potențial uriaș din acest punct de vedere, apreciere făcută și de Andreas Sønning, un reputat specialist din cadrul Academiei Norvegiene de Muzică, în cadrul unei dezbateri pe teme de turism găzduite de către Primăria Iași, unde s-a punctat foarte clar importanța culturii în schimburile economice. La Classix Festial, acest aspect a putut fi văzut foarte clar prin implicarea unor firme importante, care au oferit sprijin, Volvo fiind un partener de nădejde, ca de altfel și la alte evenimente importante care poziționază Capitala Moldovei pe o hartă importantă a businessului în România. Fără călătorii nu există schimburi, nu există relaționări statale, nu există acorduri parteneriale care pot duce la dezvoltarea comunității, iar implicarea echipei de la Volvo a dovedit acest lucru.
Classix Festival a demonstrat că pariul pe cultură poate fi câștigat nu doar din perspectiva artistică, ci și cea diplomatică și de business, că poate oferi un spațiu de dezvoltare inclusiv firmelor mijlocii și chiar celor la început de drum, care pot cunoaște astfel noi parteneri de afaceri, de dialog și de dezvoltare, scopul fiind unul singur – o comunitate prosperă.
Pentru cei interesați să se bucure de următoarele concerte, se pot cumpăra bilete pe site-ul
https://www.iabilet.ro/bilete-classix/
https://iasi.volvocarsdealer.ro/test-drive
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau