Coșmarul valului 4 se dezlănțuie
Dimensiune font:
Au fost nopți grele pentru medicii infecționiști de la Iași, dar și pentru cei de pe ambulanțe în acest weekend * Visurul Sars Cov-2 se dezlănțuie, parcă, și afectează tot mai multe persoane * zilele trecute, s-au format cozi interminabile cu pacienți așteptând în ambulanțe să fie preluați de medici * în noaptea de vineri spre sâmbătă, aproape 100 de pacienți au fost consultați până la ora 1, jumătate dintre aceștia necesitând internare * practic, Iaşul (incidenţă 2,94 ieri) înregistrează zilnic aproape 400 de cazuri, urmând, cel mai probabil, să intre, de mâine, în scenariul roşu * cifra deceselor de la începutul pandemiei a trecut de o mie, în județ fiind înregistrate sâmbătă și duminică 11 decese!
Imagini greu de privit au putut fi observate în acest weekend la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. Valul 4 al pandemiei a început să se fie tot mai agresiv și să-și ia tributul. Medici neputincioși în fața numărului mare de pacienți cu afectare severă, locuri tot mai puține în spitale, ambulanțe așteptând la coadă cu pacienții, sunt imagini, parcă, apocaliptice, însă, din păcate, reale. „În curtea spitalului puteau fi observate ambulanțe și autospeciale ISU care așteptau, monitorizând permanent pacienții, consultul de specialitate în cadrul spitalului nostru. Până la ora 01.05 , în data de 24 spre 25.09.2021 au fost consultați peste 80 de pacienți, iar jumătate dintre aceștia au necesitat internare și inițierea tratamentului de specialitate. Am fost alături de colegii mei din spital, atât cei au asigurat garda pe specialitatea de boli infecțioase, cât și cei care îngrijesc pacienții în cele două terapii intensive”, a declarat managerul spitalului, dr. Florin Roșu, punctând totodată că cei mai mulți dintre pacienți fac parte din categoria celor nevaccinați. „Coordonând activitatea medicală, am concluzionat, cu dezamăgire, că pacienții adresați nouă, atât de serviciul de ambulanță, cat si de autospecialele ISU fac parte in proportie de peste 99% din categoria persoanelor nevaccinate”, a mai declarat dr. Florin Roșu.
Doar moartea mai eliberează locuri la Terapie Intensivă
Situația locurilor din spitale pentru cei în stare gravă este îngrijorătoare. La acest moment, nu mai este decât un singur loc la ATI. Deși au fost date în folosință și ultimele cinci paturi ATI puse la dispoziție pentru cei cu COVID-19 la Spitalul de Recuperare, acestea s-au ocupat imediat. Practic, la ATI COVID mai intră cineva doar dacă moare altcineva și se eliberează un loc. La nivelul județului sâmbătă erau ocupate în total în spitalele din județ 474 paturi, din care 74 paturi ATI.
Tot sâmbătă, conform raportărilor celor de la Direcția de Sănătate Publică, numărul persoanelor nou confirmate era de aproape 400, dublu față de ziua precedentă când numărul cazurilor noi era de aproape 200. Mai mult, cifra deceselor de la începutul pandemiei a trecut de o mie, în județ fiind înregistrate sâmbătă încă cinci decese, iar duminică altele 6.
Patru copii la terapie intensivă, infectați cu COVID
În Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” sunt 13 pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv la COVID-19. Din nefericire, din cauza stării grave în care se aflau, patru dintre copii au necesitat internare la terapie intensivă. Starea de sănătate a doi dintre aceștia este atât de afectată încât au nevoie de intubare şi ventilare mecanică. Ceilalţi doi au forme moderate ale bolii, dar sunt dependenţi de oxigen.
De asemenea, unul din cei nouă pacienţi pozitivi COVID-19 internaţi în zona roşie este asimptomatic. El a fost diagnosticat întâmplător, după ce a fost adus la Spitalul „Sf Maria” pentru că şi-a amputat un deget. În cursul nopţii, acesta a fost dus de urgenţă în sala de operaţie. Post operator, starea acestuia este bună.
Peste 100 de clase din școlile ieșene au trecut în sistem online
În doar cinci zile, numărul grupelor din învăţământ preşcolar şi primar care au suspendat cursurile a crescut de la 19 la 24. Mult mai mult a crescut numărul claselor de elevi care au trecut de la învăţământul faţă în faţă la cel online.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publice Iaşi, până acum au fost confirmate şapte cazuri de COVID-19 la preşcolari şi la 169 elevi din unităţile de învăţământ din Iaşi. Cei mai mulţi dintre elevii confirmaţi pozitiv la COVID-19 sunt cei de la liceu, iar cei mai puţini sunt cei din clasele primare. Astfel, sunt 81 elevi din clase IX-XII, 48 elevi de clase V-VIII, 39 elevi pozitivi COVID 19 din clase I-IV, şi unul de la o şcoala postliceală.
Tot în cinci zile numărul cadrelor didactice confirmate COVID-19 a ajuns la 38, de la 27 cât erau pe 21 septembrie, iar al personalului didactic auxiliar sau personalului nedidactic confirmat COVID-19 a crescut de la 7 la 11.
În unităţile şcolare menţionate, s-au luat măsuri privind izolarea cazurilor confirmate, igienizarea şi dezinfecţia spaţiilor unităţilor şcolare, reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul măştii de protecţie.
Intrăm în „scenariul roşu”
Statistic vorbind, Iaşul este încă în „scenariul galben” însă situaţia s-ar putea schimba astăzi. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri, 26 septembrie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 46.850 cazuri cu persoane infectate cu noulvirus, cu 399 cazuri în plus faţă de sâmbătă, când au fost înregistrate 395 de infectări. La o medie de aproape de 400 de cazuri zilnice, incidenţa consemnată ieri (2,94 cazuri la mia de locuitori) va depăşi pragul critic de 3 la mie, probabil astăzi, sau cel târziu marţi.
Doar 518 vaccinări într-o zi
Nici în ceea ce priveşte vaccinările, situaţia nu este de natură să insufle optimism. Sâmbătă, de exemplu, s-au vaccinat doar 518 de persoane, la care se adaugă alte 194 care au preferat vaccinul Johnson & Johnson. La nivelul judeţului Iaşi, conform datelor centralizate, s-a ajuns la un total de 447.666 de vaccinări. Din acest număr, 226.423 au fost vaccinate cu doza I și 193.231 cu doza II, iar la 28.012 de persoane a fost administrat vaccinul Johnson & Johnson.
Opt comune din judeţ au incidenţe de infectare de peste 3 la mie
În acest timp, mai multe comune din judeţul Iaşi înregistrează incidenţe de peste 3 cazuri la mia de locuitori, fiind incluse într-un top naţional în care sunt înregistrate doar localităţile cu incidenţă mare. Prima este localitatea Cucuteni, cu 6 cazuri la o populaţie de 1.365 locuitori, reieşind o incidenţă de 4,4 la mie. Apoi, localitatea Leţcani are o incidenţă de 4,13 cazuri la mia de locuitori (33 de cazuri la o populaţie de 8.000 de persoane). Miroslava (93 de cazuri la 25.391 locuitori), cu o incidenţă de 3,66 la mie şi Vlădeni (15 cazuri la 4.126 locuitori), cu o incidenţă de 3,64 la mie apar şi ele în acest top. Ultimele patru localităţi ieşene cu probleme sunt Valea Lupului – incidenţă 3,52 (45 de cazuri la 12.767 locuitori), Deleni – incidenţă 3,24 (33 de cazuri la 10.181 locuitori), Brăeşti – incidenţă 3,11 (10 cazuri la 3.220 locuitori) şi Mădârjac – incidenţă 3,07 (5 cazuri la 1.627 locuitori). Topul este condus de localitatea clujeană Cătina, cu o incidenţă de 13,29 cazuri la mia de locuitori. Laura RADU, Oana POPA, Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau