Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
Dimensiune font:
Sâmbătă, 18 februarie, începând cu ora 9:00, se va desfășura, cu participare fizică, la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, prima ediție a concursului de ortografie Pastila ortografică.
Concursurile de ortografie sunt importante în contextul postpandemic actual, încurajând o scriere corectă, promovând dezvoltarea abilităților de comunicare, cultivând încrederea în sine. Pentru profesori și părinți, acestea pot fi o modalitate eficientă de a evalua nivelul de cunoștințe al elevilor în materie de ortografie și constituie o excelentă oportunitate de feedback pentru a îmbunătăți performanța lor în viitor.
Proiectul este organizat de catedra de limba și literatura română a colegiului și coordonat de prof. Georgiana Cozma și Petronela Axinte. Proiectul prevede două secțiuni. Prima este cu participare fizică, iar a doua constă în redactarea unui eseu pornind de la unele ortograme date. Dacă la proba cu participare fizică sunt înscriși 45 de elevi atât din mediul urban, cât și din cel rural din județul Iași, secțiunea a doua este deschisă parteneriatelor cu instituții de învățământ din întreaga țară, printre cei înscriși numărându- se chiar și elevi din Republica Moldova, iubitori de ortografie și pasionați de studiul limbii române. Participarea la acest concurs este gratuită, probele fiind organizate prin voluntariatul membrilor catedrei de limba și literatura română a colegiului. „Ideea concursului s-a născut imediat după perioada pandemică, când profesorii de limba și literatura română au constatat din ce în ce mai acut nevoia unei revizuiri atente a calității scrisului elevilor, puternic concurate de soluții facile, precum utilizarea abrevierilor și a limbajului nonstandard în comunicarea online. La toate acestea se adaugă și lipsa exercițiului, cauzată de insuficienta conștientizare a nevoii de scriere corectă”, susține doamna profesoară Georgiana Cozma. În plus, prof. Petronela Axinte atrage atenția că „se constată o relativă lipsă de preocupare a elevilor pentru aspectele ortografice ale limbii, reflectată atât în compozițiile școlare, cât și în textele existente pe diferite grupuri de socializare, de aceea, este imperativă crearea de contexte care să stimuleze scrierea corectă în limba română și să dezvolte implicit respectul față de limba maternă”.
Proba de concurs durează 60 de minute, conține 20 de itemi obiectivi, cinci itemi semiobiectivi de corectare a unor enuțuri greșit scrise și un item subiectiv, care prevede formularea unui răspuns reflexiv în care să integreze contextual unele ortograme date. Fiind la prima ediție, proiectul va putea fi înscris în calendarul activităților educative la nivel județean (CAEJ Iași), începând cu anul școlar următor.
Folosirea greșită a limbii în scris sau vorbire nu deteriorează doar limba română, ci și relațiile și calitatea comunicării dintre noi toți. De aceea, acest concurs se dorește a fi unul cât mai longeviv, în scopul redeșteptării conștiinței necesității scrierii corecte și a îmbunătățirii acestor abilități.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau