Construcţiile domină piaţa muncii din judeţul Iaşi
Dimensiune font:
continuă să crească numărul locurilor de muncă la nivel de judeţ * ponderea construcţiilor se apropie de 50% * HoReCa şi-a făcut plinul în ce priveşte necesarul de personal * o zecime din posturile disponibile presupun studii universitare * în Europa se apropie perioada concediilor, e tot mai mai puţin de lucru
Conform centralizatorului remis, miercuri, presei de către AJOFM Iaşi, numărul locurilor de muncă disponibile la nivel de judeţ a ajuns la 908. Creştere infimă faţă de săptămâna trecută, când necesarul de personal era de 906. Fiind în plin sezon, construcţiile au ponderea cea mai mare în privinţa angajărilor, locurile de muncă vacante de aici reprezentând aproape 50% din total. E vorba de 428 posturi, meseriile fiind cele uzuale: betonist, constructor de acoperişuri, constructor structuri monolite, dulgher, electrician, faianţar, fierar betonist, instalator, macaragiu, maşinist utilaje terasiere, montator placaje interioare şi exterioare, montator plafoane din ghips carton, montator prefabricate, mozaicar, necalificaţi, parchetar, pavator, şofer autocamioane de mare tonaj, tâmplar, zidar şi zugrav. Evident, e nevoie şi de mulţi necalificaţi. Aceştia din urmă au multe oportunităţi şi în HoReCa, unde-şi pot găsi de lucru ca ajutor bucătar, ajutor ospătar, îngrijitor spaţii hoteliere sau lucrător în bucătărie. Alte opţiuni ar mai fi: ambalator manual, femeie de serviciu, lucrător salubrizare căi publice, manipulant marfă sau portar.
În HoReCa s-a cam făcut plinul în ce priveşte necesarul de personal, acum mai a nevoie doar de 126 lucrători (faţă de 128, în intervalul precedent). Se caută, în continuare, bucătari, cameriste de hotel, cofetari, ospătari, patiseri, recepţioneri. Comerţul are vacante 29 posturi, tot nimic în asigurări şi transporturi şi, surprinzător, scădere puternică a ofertei de lucru în sfera serviciilor, altele decât cele menţionate. Aici necesarul de personal a coborât de la 158 la 132.
Trebuie să remarcăm că aproape o zecime din totalul posturilor vacante presupun studii universitare. Absolvenţii de facultate se pot pe posturi de cartograf, consilier cadastru, consilier juridic, contabil, economist, expert achiziţii publice, inginer (CCIA, confecţii textile, constructor, de sistem în informatică, instalaţii, mecanic, de reţele electroenergetice, topograf), operator procesare imagine şi text, reprezentant tehnic sau specialist SIG/IT.
Destule oportunităţi şi în industrie, aici sunt vacante 134 locuri de muncă, meseriile cele mai căutate fiind cele de lăcătuş, laminator ţevi, strungar şi sudor.
Câte ceva de lucru şi în agricultură, aici fiind nevoie de lucrători calificaţi în culturi vegetale mixte, mecanici agricoli, medici veterinari, necalificaţi în culturi vegetale, pomicultori şi tractorişti.
Tot mai puţine opţiuni de muncă în străinătate
La nivel european, situaţia locurilor de muncă disponibile pe platforma EURES arată tot mai rău. Normal, se apropie perioada concediilor, toată lumea e cu gândul la vacanţă. Mai sunt doar 405 posturi vacante, scăderea ofertei de lucru fiind una brutală. Acum o săptămână era nevoie de 451 lucrători, iar în urmă cu două săptămâni necesarul de personal se cifra la 485.
Nicio schimbare în Belgia, necesarul de personal e de 155, doar lucrători sezonieri în agricultură. La fel stau lucrurile şi în Olanda (94), Germania (60), Polonia (36) şi Irlanda (20). Finlanda nu mai e deloc atractivă, doar 10 posturi de sudor. Tot 10 şi în Italia, dar ca şofer de autobuz. Lista se încheie cu Malta, ţară în care e nevoie de un manager de proiect, un proiectant în Autocad, un consultant superior în pescuit marin, un inginer IT şi doi dulgheri. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau