Continuă scandalul birourilor parlamentare
Dimensiune font:
După ce Alexandru Kocsis (Forţa Dreptei) a anunţat că a depus plângere penală împotriva edilului ieşean Mihai Chirica şi a unor funcţionari din Primărie, acuzând că municipalitatea a refuzat să-i pună la dispoziţie un spaţiu pentru a deschide un birou parlamentar * acesta exemplifică cu birourile în care au activat cabinetele parlamentare ale lui Dumitru Oprea şi Doru-Adrian Pănescu, rămase libere * „Fără să fiu un specialist în drept, aș spune că ambele persoane mai sus menționate se încadrează la infracțiunea descrisă ca uzurpare de calități oficiale, care se pedepsește cu o închisoare de la 6 luni la 3 ani”, spune Ovidiu Modoveanu, de la FD
Scandalul izbucnit între unul din cei 17 aleşi care reprezintă Iaşul în Parlament – ne referim aici la deputatul Alexandru Kocsis-Cristea (Forţa Dreptei) – şi municipalitatea ieşeană continuă. În luna august, deputatul Forţei Dreptei a anunţat că a depus plângere penală împotriva edilului ieşean Mihai Chirica şi a unor funcţionari din Primărie, acuzând că municipalitatea a refuzat să-i pună la dispoziţie un spaţiu pentru a deschide un birou parlamentar în municipiu. De asemenea, Alexandru Kocsis a afirmat că Primăria a evitat să îi pună la dispoziţie lista tuturor spaţiilor deţinute în municipiu. „Am făcut plângere penală pe numele primarului Mihai Chirica şi a unor funcţionari care au semnat acele răspunsuri mincinoase prin care îmi comunicau că nu au spaţii la dispoziţie. Am făcut acea plângere penală şi pentru faptul că au refuzat să îmi pună la dispoziţie lista tuturor spaţiilor deţinute de Primăria Iaşi”, a declarat atunci Alexandru Kocsis.
Oprea şi Pănescu, uzurpatori ai calității oficiale?
Zilele trecute, cei de la Forţa Dreptei, au exemplificat cu fotografii faptul că oficialii Primăriei Iaşi mint atunci când susţin că nu dispun de spaţii pentru cabinetele parlamentare, aducând în prim-plan birourile unde au funcţionat birourile parlamentare ale lui Dumitru Oprea şi Doru Adrian Pănescu. „Aceste două spații au fost închiriate Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal pe o perioadă de 4 ani, respectiv 8 ani. În prezent contractele de închiriere au expirat și Primaria a reintrat în posesia spațiilor. Conform legii, Primăria nu poate permite folosirea însemnelor unor instituții ale statului, cum ar fi Parlamentul României, dacă nu are acest drept. Domnul Dumitru Oprea (PNL), al cărui nume încă stă scris pe fațada unui spațiu care aparține Primariei Iași, nu mai este membru al Parlamentului din anul 2020, iar senator oricum nu mai era încă din anul 2016. Chiar și așa însemnele de pe fațada acelui spațiu arată că acolo ar fi un cabinet parlamentar. În aceeași situație se află și domnul Doru-Adrian Pănescu (PSD). Nici acesta nu mai este membru al Parlamentului din anul 2020, dar numele său încă stă scris pe geamurile unui spațiu ce aparține aceleiași Primării a Iașului. Fără să fiu un specialist în drept, aș spune că ambele persoane mai sus menționate se încadrează la infracțiunea descrisă ca uzurpare de calități oficiale, care se pedepsește cu o închisoare de la 6 luni la 3 ani”, spune Ovidiu Moldovanu, secretarul general al filialei ieşene. Acesta mai spune că Primăria Iași comite de asemenea o ilegalitate, făcând propagandă/reclamă politică pentru două partide PNL și PSD, dar și pentru doi politicieni care comit o infracțiune făcându-și la rândul lor o reclamă politică mincinoasă pe un spațiu pentru care nu mai au dreptul de folosință.
„O propagandă politică abuzivă și neplătită direct, deoarece niciunul dintre cele două partide și niciunul dintre cei doi foști parlamentari nu plătesc, astăzi, vreun ban pentru ca numele să le apară pe fațada unor spații ale Primariei Iași. Cine sunt pagubiți? Ieșenii, pentru că spațiile sunt bunuri ale comunității, nu ale celor care efemer conduc Primăria Iași”, mai spune Moldovanu.
Numai CL Iaşi dispune atribuirea de spaţii
Oficialii Primăriei specifică faptul că oricare parlamentar poate închiria un spaţiu şi de la alte entităţi pentru a-şi desfăşura activitatea parlamentară în circumscripţia în care a fost ales. „Practic, prin atitutidinea sa publică, deputatul Kocsis demonstrează că nici măcar nu cunoaşte legislaţia în domeniu, deoarece la art. 38 alin. (5) din legea amintită mai sus se specifică faptul că în cazul în care spaţiile necesare birourilor parlamentare nu pot fi asigurate de către autorităţile administraţiei locale, acestea se pot închiria de la alte persoane juridice sau fizice”, se arată într-un comunicat al Primăriei Iaşi.
Cei din Palatul Roznovanu s-au arătat surprinşi de faptul că demersul deputatului survine la jumătatea mandatului de parlamentar, deşi deputatul Forţa Dreptei ar fi putut încă din anul în care a fost ales să-şi deschidă un cabinet parlamentar în municipiul Iaşi. De asemnea, Kocsis este informat că, la nivelul municipiului Iaşi, există Comisia pentru repartizarea spaţiilor către O.N.G.-uri, asociaţii şi partide politice, iar eventuala propunere a acesteia este analizată în plenul Consiliului Local, singurul care are atribuții cu privire la aprobarea încheierii unor contracte de acest fel pentru această categorie de bunuri conform O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau